Nego már magyarként rúgja a labdát

Magyar Nemzet
2019. 02. 15. 12:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bajnoki címvédő Mol Vidi FC francia származású labdarúgója, Loic Nego tegnap Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester előtt letette a magyar állampolgársági esküt. A már több mint öt éve Magyarországon élő 28 éves játékos reményét fejezte ki, hogy bekerülhet a magyar válogatottba is, annak ellenére, hogy nem felel meg a FIFA honosítási kritériumainak. A futballista húszéves koráig 59 alkalommal szerepelt a különböző korosztályos francia válogatottakban, magyar felmenője pedig nincs. (A ­2010-es U19-es Európa-bajnokságon aranyérmes volt, többek között a nyáron világbajnoki címet szerző Antoine Griezmann-nal együtt.)

A több poszton bevethető Nego bízik benne, hogy a FIFA egyedi elbírálás alapján engedélyezheti a magyar válogatottban való szereplését; menedzsere szerint több hasonló eset volt már a múltban, amikor a nemzetközi szövetség megadta a lehetőséget a játékosoknak arra, hogy választott hazájuk válogatottjaiban szerepeljenek.

A Honvédba ezen a héten igazolt, Nyugat-Berlinben született Anis Ben-Hatira szerepelt a német U19-es és ­U21-es nemzeti csapatban, ám ez nem jelentett akadályt, hogy a bekerüljön a tuné­ziai felnőttválogatottba. Igaz, ő tunéziai származású. Magyar példával élve pedig ifjabb is szerepelt már a német korosztályos válogatottban, de ettől még pályára léphet majd a magyar felnőttválogatottban. Leegyszerűsítve: alapvetően csak hazatérésre van lehetőség.

Nego első profi klubja a francia ­Nantes volt, később az olasz AS Roma szerződtette. Szerepelt kölcsönben a belga Standard Liège-ben, majd 2013-ban érkezett Magyarországra, ahol az Újpest játékosa lett. Rövid angliai kitérőt (Charlton) követően 2015-ben került a fehérvári gárdához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.