EB-döntőnek beillő csatát vívhat Milák Kristóf

Forrás: SzPress Hírszolgálat2019. 03. 26. 16:18
Milk Kristf
Budapest, 2017. július 29. A második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntõje után a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyaron kívül aligha van még egy olyan úszónemzet a világon, amelyik az országos bajnokságának egyik versenyszámában három ifjúsági olimpiai bajnokot, ráadásképpen pedig egy Európa csúcstartót tudna felvonultatni. Ennek, a maga nemében egyedülálló magyar négyesnek a tagjai a szerdán kezdődő debreceni országos bajnokságon sorakoznak fel, ahol már az első versenynapon sor kerül a 200 méteres pillangóúszás hazai rangadójára. A csúcstalálkozó jó esetben egy EB döntő színvonalát utánozhatja. Erről az élményről a 11 éve a legjobb európai eredménnyel büszkélkedő (33 éves), valamint három egymást követő ifjúsági olimpia aranyérmese, győzelmük sorrendjében Biczó Bence (26), (22), valamint (18) gondoskodhat.

A papírforma a címvédő Milák győzelmét sejteti, aki tavaly Debrecenben világranglista elsőséghez segítő 1:52.71 perces „száguldásával” csupán egyetlen századdal maradt el Cseh László 2008-ban Pekingben felállított Európa-rekordjától. Olyan váratlan teljesítménnyel győzött, amellyel Rióban olimpiai, a 2017-es budapesti VB-n pedig világbajnoki győzelmet arathatott volna. A Honvédba átigazolt úszózseni idén is a nemzetközi rangsor első helyét foglalja el.

Csak ha a fejben minden rendben van

Miközben a magyar válogatott úszók többsége három, vagy kétszer háromhetes melegégövi edzőtáborokban készült fel az év kihívásaira, Cseh László Törökbálinton, és új klubjának, a BVSC-Zuglónak az uszodájában gyűrte le a napi több mint 10-12 kilométeres edzéstávokat. Mindeközben egy rejtélyt is sikerült megfejtenie.

„Laci ragyogóan felépítette magát, és azt is sikerült kiderítenie, hogy egy bizonyos ponton miért ütközik a terhelhetőség plafonjába, és mi a csoda miatt képtelen a versenysúlyát hoznia – nyilatkozta Plagányi Zsolt, a kétszeres világbajnok mestere az SzPress Hírszolgálatnak. – Utána járt a dolgoknak, így derült fény arra, hogy az energiaháztartás szempontjából elsődleges fontosságú szénhidrátok bevitelének mennyiségével és minőségével van a baj. Egy akadályt viszonylag gyorsan sikerült kiiktatnia, most már csak a fejében kell rendet teremtenie. Állítom, hogy ezen áll vagy bukik a céljainak megvalósulása.”

Cseh László dolgát nehezíti, hogy a válogatási elvek szerint nem elég győznie a debreceni bajnokság 200-as pillangó döntőjében, a VB csapattagságért ugyanis jobb idővel kell kirukkolnia, mint amivel tavaly Milák EB-nyert (1:52.79), mögötte Kenderesi pedig ezüstérmes lett (1:54.36). „Kellő mértéktartással fogalmazva most csak arra van esélyem, hogy ott leszek az első kettőben, és összejön egy 1:54.30 körüli idő, máskülönben be kell látnom, hogy a 200 pillangón nincs helyem a dél-koreai világbajnokságon” – ismerte el Cseh László, aki hat számban tervezi az indulását, és nem tagadja, hogy a szerdai rajt osztályzata ugyanúgy lehet számára kedvcsináló, mint hangulatrontó is.”

Azonnal a sűrűjébe

„Két kőkemény edzőtáborozás után most azért jó a hangulatom, mert minden feladatot megoldottam, a napi 14-15 kilométeres úszások után sem roskadtam össze. Odatettem magamat, de érzem is a medencében, hogy semmi sem volt hiába. A tűréshatárig mentünk el, úgy hogy most kifejezetten élvezem a könnyített edzésnapok viszonylagos lazaságát – mondta az SzPressnek Kenderesi Tamás. – Idén még egyetlen versenyen sem próbáltam ki magamat, a bajnoki szerepléssel vetem magamat a kihívások sűrűjébe. Annak ellenére, hogy a papírforma Milák győzelmét ígéri, nem tekintem lefutottnak a versenyt. Ha észnél leszek, az olimpiai bronzérmet jelentő 1:53.62 perces egyéni csúcsomat is megcélozhatom. Ami pedig a folytatást illeti, a világért sem szeretnék beleszokni az örökös második vagy harmadik helyekbe.”

Hat rajtból három arany?

Noha egyelőre sem az európai, sem a nemzetközi szövetség által vezetett rangsorból nem tűnik ki, a 200 pillangó idei világranglistáját így is az izraeli edzőtáborozást záró felmérő versenyen elért 1:55.25 perces győztes teljesítményével Milák Kristóf vezeti. „Papír”, azaz jegyzőkönyv van róla. „Nem ígérhetek egy olyan meglepetésbombát, amit Kristóf a tavalyi országos bajnokságon robbantott, de most is benne van a kalapban egy igazán jól hangzó idő. Olyan, amivel megerősítheti a világranglista vezető helyét – vette át a szót Selmeci Attila, a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, emellett a tavalyi Glasgow-i Európa- bajnokságon már a felnőttek mezőnyében is aranyérmet kiérdemlő Milák edzője. – Hat számban neveztünk, és nem lepne meg, ha három győzelem is összejönne. Izgalommal várom a bajnokság zárónapját, amikor Kristóf – ha hibátlanul masírozik előre – – 52 perc alatt a 200 gyors és a 100 pillangó döntőjét is bevállalja. Nem féltem, mert az ő regenerációs képessége – „Phelps-i” hasonlattal élve – már-már földönkívüli.” – hangsúlyozta az olimpiai reménység mestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.