Trófeagyűjtés helyett marad az alsóház

Ritkán jár be akkora utat — negatív értelemben — egy csapat, mint az Alba Fehérvár kosarasai. A koronázóváros ötszörös bajnokegyüttese legutóbb 2017-ben szerzett aranyérmet az NB I-ben, a hét végén viszont szégyenszemre lecsúszott az alsóházba, s a továbbiakban a kiesés elkerüléséért kell küzdenie. Törvényszerű volt-e a vesszőfutás?

Ch. Gáll András
2019. 04. 10. 7:06
Wittmann Krisztián; Zeno, Martin
Martin Zeno (kékben) és az Alba célja a bentmaradás Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel ezelőttig úgy tűnt, az Alba Fehérvár 68 éves fennállásának legcsillogóbb idénye van alakulóban. A csapat az Európa-kupa négyes döntőjébe jutásért az izraeli Unet Holon ellen 26 másodperccel a rendes játékidő lefújása előtt ledolgozta idegenben összeszedett 33 pontos hátrányát, és jöhetett a hosszabbítás. Ám a ráadást az Alba elveszítette, s ezzel beindult a dominóeffektus.

A lelkileg összeroppant gárda az NB I-ben otthon 22 ponttal kikapott a Soprontól, majd Pakson is alulmaradt 17-tel, és lecsúszott az alsóházba. Azaz elméletben még ki is eshet.

Martin Zeno (kékben) és az Alba célja a bentmaradás
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

– Ez azért nem valószínű, a hátralévő hat találkozónkból elég egyet megnyerni – mondta lapunknak Jesús Ramírez, a decemberben Dzunics Braniszláv helyére szerződtetett barcelonai edző.

– Számos oka van annak, hogy nem tudott stabil teljesítményt nyújtani a csapat. Edzőt kellett váltani menet közben, elküldtünk légiósokat, s a kétfrontos helytállás is kizsigerelte a csapatot.

Az idény egyes szakaszaiban remekül, aztán gyengén kosárlabdáztunk. Hullámvasúthoz hasonlít az idényünk. Egyetlen győzelem hiányzott ahhoz, hogy most a középmezőnyben álljunk vagy döntősök legyünk az Európa-kupában. Sokak szerint nem sikerültek az igazolások sem, a légiósok csődöt mondtak.

– Nem akarom senkire sem rálőcsölni a felelősséget. Az Alba Fehérvárnak a hagyományai okán a bajnoki címért kellene küzdenie, ehelyett marad az alsóház.

A közönség ennél többet érdemel, megértem, ha tüntet a csapat ellen. Az a minimum, hogy most benn kell maradnunk, s aztán a nyáron megalapozzuk az előrelépést. Még egy évre szól a szerződésem, meglátjuk…

Simon Balázs ügyvezetőt is megtalálták a haragos szurkolók a Debrecen elleni utolsó mérkőzésen.

– Én is hallottam, de nincs mit tennem, ezt el kell fogadnom. Rosszul kezdtük a szezont, edző- és játékoscserével próbáltuk felrázni a csapatot. Ramírez hozta magával a veterán világbajnok Cabezast, akinek voltak és vannak is jó meccsei, nem miatta tartunk itt. Elindultunk fölfelé, de aztán három nap alatt, a Sopron és az Atom elleni vereséggel minden elúszott.

A Sopron ellen tényleg gyalázatosan játszott a csapat, megfejthetetlen, hogyan jutottunk idáig. Igaza van Jesúsnak, tényleg hullámvasút a szezonunk.

Van még hátra hat meccs, azokat le kell játszanunk normálisan, aztán le kell szűrni a tanulságokat, és építeni a jövő csapatát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.