Három napig ünnepeltek a sportújságírók

Magyar Nemzet
2019. 05. 20. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Sportújságíró Szövetség (MSÚSZ) jubileumi kongresszusának csattanója pénteken lapzárta után a felcsúti gálavacsora volt, amelyen Szöllősi György elnök felidézte, hogy 110 évvel ezelőtt, 1909-ben alakult meg a jogelőd, a Magyar Hírlapírók Szindikátusa.

A többnapos programsorozatra négy kontinens ötven országából érkeztek kollégák, akiknek Felcsúton alkalmuk volt stadiontúra keretében megtekinteni a Pancho Arénát, vasárnap pedig a befejezés előtt álló Puskás Arénát.

Előzőleg csütörtökön Tarlós István főpolgármester városnézéssel egybekötött, esti dunai hajókirándulásra hívta meg a résztvevőket, szombaton pedig a Testnevelési Egyetem Athén termében a nők sportbeli megnövekedett szerepéről tartottak előadás-sorozatot.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár előadásában kiemelte: a nők aránya egyre növekszik az ötkarikás játékokon.

„A második nyári olimpián még csak huszonkét nő vett részt, 1988-ban Szöulban a versenyzők 26,1 százaléka került ki közülük, három éve Rióban már 45,2 százalékuk, Tokióban pedig ez a szám 48,8 százalékra emelkedik” – jelentette ki az államtitkár, aki hozzáfűzte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sokat tesz a nők szerepének erősítéséért, s már csak a rögbi és a bob olyan sportágak, amelyben kizárólag férfiak versenyezhetnek.

A háromszoros riói olimpiai aranyérmes úszó azt hangsúlyozta, hogy a sportágban már megvalósult az egyenlőség, hiszen Tokióban a férfiak és a nők ugyanazokban a számokban fognak indulni, sőt először rendeznek majd vegyes váltót csapatonként két férfi és két női úszó részvételével.

Az ünnep kapcsán jelent meg A hazai sportújságírás 110 éves története címmel kötet Dénes Tamás, az MSÚSZ elnökségi tagja szerkesztésében.

A pénteki gálavacsorán kitüntetéseket adott át Szöllősi György elnök, többek között lapunk sportrovata munkatársának, Pajor-Gyulai Lászlónak, aki korábban nyolc éven át töltötte be az MSÚSZ elnöki tisztségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.