Milák elfáradt, Hosszú elengedte

Nem kell mindig kaviár, mondta Thomas Lieven (alias Siegfried Rauch) a 42 évvel ezelőtti, nagy sikerű NSZK-s tévéfilm-sorozatban, és milyen igaza volt. Szombatra inkább csak zsíros kenyér jutott nekünk Kvangdzsuban, a világbajnoki úszóversenyek utolsó előtti napján, pedig Milák Kristóftól határozottan, Hosszú Katinkától titkon érmet reméltünk, csakhogy a realitás erősebb a vágyaknál. Egyiküknek sem lehet semmit sem a szemére vetni, mert már hoztak egy-egy aranyat itt Dél-Koreában a hazának.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 27. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esélyeseink közül előbb a 200 pillangón már világcsúccsal világbajnok Milák Kristóf úszott, a feleolyan hosszú szám döntőjében. Egy nappal korábban azt ígérte, tapad a szám világrekorderére, Caeleb Dresselre, aztán majd meglátja, hogyan bírja a hajrát. Nos, már a tapadás sem sikerült, ötvennél harmadik helyen fordult, a végén pedig a budapesti vb-n úszott 50.62-es országos csúcsánál bő hattizeddel gyengébb idővel, 51.26-tal negyedik lett. Győzött természetesen Dressel, 49.66-tal, alig elmaradva saját rekordjától.

Így sikerült... Mi volt a baj? A forduló... Nem jött ki a fal. Nem úgy sikerült elindulnom, ahogy kellett volna, próbáltam visszahozni a táv második felében, de nem ment. Fáradt vagyok, elfáradtam a világbajnokság végére. Fejben vagy testben, nem is tudom – töprengett Milák a vegyes zónában. Azért nem kell elkeserednie, a 200 pillangó aranya mellett a helyezéseiért és a világcsúcsáért összesen 56 000 dollár üti a markát, s vasárnap még a 4x100 méteres vegyes váltóban is érdekelt.

Hosszú Katinka és Burián Katalin következett a 200 méter hát döntőjében – utóbbinak ez volt élete első világbajnoki fináléja, előbbinek … csak a jóisten tudja, hányadik. Nos, Hosszú nyolcadiknak fordult, és abban a pillanatban láttuk, hogy elengedi a versenyt, nem akarja kihajtani magát a vasárnapi 400 méter vegyes előtt, ahol aranyesélyes. Gyengécske 2:10.08 perces idővel utolsó lett, Burián pedig hetedik, 2:08.65-tel, egyéni csúcsától kicsivel elmaradva.

Hosszú – érthetően – nem akart nyilatkozni, Burián viszont igen:

„Természetesen örülök neki, annak is, hogy Katinkát megelőztem, először nem is hittem el, hogy mögöttem van. Életemben először versenyeztem Ázsiában, jövőre kétszer is jövünk edzőtáborozni Tokióba, meg kell szoknom az itteni hőséget és a magas páratartalmat, ami most nagyon bekavart nekem. Eredetileg éremreménnyel érkeztem, hiszen nagyon megdolgoztam érte, de alig kaptam levegőt, így elégedettnek kell lennem életem első vb-döntőjével.”

Hosszú esetében egyre nyilvánvalóbb, hogy nincs értelme mellékszámokkal kísérleteznie, szétforgácsolni az erejét, ott van a két vegyes, elég azokat megnyerni...

A többi magyar közül Sztankovics Anna 50 m mellen 31.41-gyel 12. lett, Bohus Richárd 50 m háton 24.88-cal a tizedik időt úszta, két századdal csúszott ki a döntőből.

Elrontottam a célba érkezést, továbbá a rajtnál megtelt vízzel a gatyám – mondta Bohus, mire Sós Csaba szövetségi kapitány csípőből kontrázott: – Láttam, bekapcsoltad a fékezőernyőt!

A szombat az amerikai csodaúszó, Caeleb Dressel diadalmenetét hozta, megnyerte az 50 méter gyorsot, a 100 méter pillangót és a kezdőembere volt a 4x100-as világbajnok amerikai mixed gyorsváltónak. Egy este három arany – nem is tudom, volt-e valaha bárki is képes ilyesmire az úszás történetében. Sarah Sjöström is behúzta első kvangdzsui aranyát, mint ahogy a betegségéből felépülő Katie Ledecky is, akinek ez volt élete tizenötödik világbajnoki címe.

Világbajnokok, 50 m női pillangó: Sarah Sjöström (svéd) 25.02 mp; 50 m férfi gyors: Caeleb Dressel (amerikai) 21.04 mp; 100 m férfi pillangó: Caeleb Dressel 49.66 mp, ...4. Milák Kristóf 51.26; 200 m női hát: Regan Smith (amerikai)...7. Burián Katalin 2:08.65 perc, 8. Hosszú Katinka 2:10.08 perc; 800 m női gyors: Katie Ledecky (amerikai) 8:13.58 perc; 4x100 m mixed gyorsváltó: Egyesült Államok (Dressel, Apple, Comerford, Manuel) 3:19.40 perc, világcsúcs.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.