Pillangóban miénk a világ!

Kétszáz pillangón magyar világbajnoki cím — ebben nincs semmi meglepő, na de az, hogy egy vb-n kettő…! Mert bizony Milák Kristóf világraszóló diadala után 24 órával Kapás Boglárka is a dobogó tetejére állt Kvangdzsuban ugyanabban a versenyszámban, még ha nem is kozmikus idővel. Férfipólósaink sajnos megérdemelt, 12-10-es vereséget szenvedtek Olaszországtól, szombaton 10 órakor (magyar idő szerint) Horvátországgal játszanak a bronzéremért.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 26. 7:53
A 2015-ös kazanyi vb-bronz után idén Kvangdzsuban a dobogó tetejére úszott az Újpest sportolója Fotó: Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első dolog, amire figyelmes lettem, amikor tegnap beléptem a Nambu egyetem úszókomplexumának sajtószobájába, a vb hivatalos napi kiadványa volt. A címlapon Milák Kristóf egész oldalt beborító fotójával és a képaláírással: Maximum speed, azaz maximális sebesség. És ebben nincs is semmiféle túlzás, Selmeci Attila tanítványa a futurisztikus 1:50.73 perces eredményével 78 századot faragott le Michael Phelps legendás, 1:51.51 perces világrekordjából, amit tíz éve, a római világbajnokságon úszott – a mostaninál lényegesen jobb időket lehetővé tevő szuperdresszben.

Tegnap délelőtt egy sajtóbeszélgetésen megkérdeztem Adam Peatytől, aki itt Kvangdzsuban az 50 és a 100 méter mellen győzött, utóbbin világcsúccsal, hogy az eddigi öt nap során szerinte melyik volt a legfantasztikusabb úszás. – Természetesen Miláké – vágta rá mosolyogva –, éppen a last call roomban ültem, a vegyes váltóra készülve, amikor a tévében megláttam, milyen időt úszott. Majdnem elfelejtettem kimenni… Hosszú Katinka is áradozott edzőpartneréről:

– Nem is találok szavakat arra, amit szerdán véghezvitt. El fog telni egy kis idő, mire megemésztjük ezt az 1:50.73-at. Büszke vagyok rá, hogy együtt edzünk a Duna Arénában, igyekszem segíteni, tanácsokat adni Kristófnak, de hát mit is tudnék mondani neki, aki máris világsztár? Hatalmas inspiráció nekem, de az egész magyar úszósportnak, sőt egész Magyarországnak!

A 2015-ös kazanyi vb-bronz után idén Kvangdzsuban a dobogó tetejére úszott az Újpest sportolója
Fotó: Reuters

Na de mekkora inspiráció Kapás Boglárka senki – legkevésbé önmaga – által remélt tegnapi diadala ugyanebben a számban? Virth Balázs tanítványa szokásához híven lassan kezdett a 200 méter pillangó döntőjében, az éllovas amerikai Flickingert 15 méterrel a cél előtt fogta be, és még bravúros benyúlásra sem volt szüksége, tisztán nyert élete legjobbjával, 2:06.78 perces idővel, Szilágyi Liliána hatodik lett. Már a medencében elkezdtek folyni Kapás könnyei, a dobogón, a Himnuszt hallgatva pedig újra elsírta magát. Persze örömében…

– Minden úgy történt, ahogy elterveztem – mondta lapunknak az újdonsült világbajnoknő. – Tudtam, hogy egy testhosszon belül kell lennem Flickingerhez képest ahhoz, hogy legyen esélyem. A harmadik ötvenen éreztem, hogy közelítek, akkor arra gondoltam, talán második lehetek, és erre megnyertem. Nem valami nagy idő, ennél több kell az olimpián. Persze tudom, hogy a győzelem a fontos. Mondhatjuk, hogy életem legszebb napja. Azért nyertem, mert én akartam a legjobban.

Németh Nándor remek országos csúccsal, 48.10 másodperccel hatodik lett 100 méter gyorson, és a 4×200-as női gyorsváltónk is hatodik.

Úszás, világbajnoki eredmények, 200 m női pillangó: Kapás Boglárka 2:06.78 perc, … 6. Szilágyi Liliána 2:07.68; 100 m férfi gyors: Caeleb Dressel (amerikai) 46.96 mp, … 6. Németh Nándor 47.10 mp; 50 m női hát: Olivia Smoliga (amerikai) 27.23 mp; 200 m férfi vegyes: Daija Szeto (japán) 1:56.14 perc; 4×200 m női gyorsváltó: 1. Ausztrália 7:41.50 perc, világcsúcs, … 6. Magyarország 7:54.57 p

Száz végzetes másodperc

Illusztris társaságban néztük a Magyarország–Olaszország világbajnoki elődöntőt a kvangdzsui Nambu egyetem uszodájában: mellettem Ratko Rudics, az edzőként négyszeres olimpiai bajnok horvát mágus ült, előttem Federica Pellegrini, aki előző nap megnyerte a 200 méteres gyorsúszást – egyikük sem a mieinknek szurkolt.

Örömmel tapasztaltuk, hogy az ujjtöréséből lábadozó Varga Dénes kezdett, annak viszont kevésbé örültünk, hogy gyorsan le kellett cserélni, mert látszott, nem egészséges. Az első gólt Di Fulvio szerezte, de aztán Pohl és Sedlmayer találatával fordítottunk, majd Manhercz és Vámos is betalált, 4-2-vel kezdtük a második negyedet, és úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben. Ehelyett ránk szakadt a párás koreai égbolt. Száz másodperc leforgása alatt négy gólt kaptunk, Gonzalo Echenique, az argentinból előbb spanyollá, majd olasszá lett, loboncos hajú pólós a négyből hármat lőtt, közben Di Fulvio is mattolta Nagy Viktort, ekkor ment el a meccs. 7-7-nél ugyan még ki tudtunk egyenlíteni, de aztán fura gólokkal megint elmentek az olaszok. Hárai kipontozódott, a végén a megsérült Nagy Viktor helyére beállt Vogel Soma egy kicsit bevédte Luongo lövését. 12-10-re kikaptunk, szombaton hazai idő szerint 10 órakor a horvátokkal játszunk a bronzéremért. Az olimpiai kvóta most elúszott, de lesz még bőven lehetőség a megszerzésére.

Märcz és csapata nem találta az olaszok ellenszerét
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Märcz Tamás szövetségi kapitány higgadtan értékelt. – Megérdemelték az olaszok a győzelmet, a fontos pillanatokban mindig tudtak gólt dobni. Megpróbáltuk elhitetni velük, hogy komplettek vagyunk, és kezdettem Dumit, de hamar kiderült, hogy nem százszázalékos a keze. Volt még egy faktor, amire egyáltalán nem számítottunk: az egész világbajnokságon eddig egyetlen gólt sem szerző Echenique most megtáltosodott. Szombaton két csalódott csapat találkozik a bronzéremért.

Férfivízilabda, vb-elődöntő: Olaszország–Magyarország 12-10 (2-4, 5-1, 2-2, 3-3). Góldobóink: Vámos 2, Zalánki 2, Angyal 2, Pohl, Sedlmayer, Manhercz, Hárai. Spanyolország–Horvátország 6-5.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.