Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kétarcú katalán kistestvér

Még soha nem játszott magyar csapattal nemzetközi színtéren, de két magyar zsenit, Czibor Zoltánt és Kubala Lászlót is alkalmazta a hatvanas években Barcelona kisebbik klubja, az Espanyol. A tizenöt év után újra nemzetközi kupa főtáblájára jutott Ferencváros csütörtökön a katalán megapoliszban, a város második számú csapata ellen mutatkozik be az Európa-liga csoportkörében.

Szilágyi László (Barcelona)
2019. 09. 18. 14:48
La Liga Santander - Espanyol v Atletico Madrid
Barcelonában ritkán süt a nap a második számú helyi csapatra Fotó: Albert Gea Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Espanyol balszerencséje, hogy Barcelona városában székel egy másik, egy ötszörös BEK/BL-győztes labdarúgócsapat, így a figyelem a „nagy testvérre” irányul. A helyi El Mundo Deportivo szaklap átlagban napi tizenhárom oldalt szentel a Barcának, az Európa-liga csoportkörre készülő Espanyolt szűk fél kolumnával intézték el a spanyol kollégák. Barcelonában most minden a La Masia új gyémántjáról, Ansu Fatiról szól.

Pedig a klubhonlap nyilvántartása szerint 112 hivatalosan bejegyzett Espanyol szurkolói klub létezik Barcelonában és a város vonzáskörzetében. Az egyik, a Szent János passzázson található klub – egyben tapas bár – főpincére kérés nélkül mutatta a felkarjára tetovált klubcímert, amikor felfedtem a kilétemet, majd azzal a lendülettel felírta egy cetlire a Ferencváros ellen várható kezdőcsapatot. Marc Roca, Sergi Darder, Didac Vila nevét csupa nagybetűvel kanyarította oda a papírra, sőt Wu Leit is kiemelte. Ő a spanyol első osztály második kínai játékosa, és nem is akármilyen labdarúgó, érdemes lesz rá figyelniük a Ferencváros védőinek, figyelmeztetett. Esteban Granerótól nem volt elájulva, pedig ő korábban a Mourinho-féle Real Madridban is játszott, U19-es Eb-t nyert a spanyolokkal, de mostanában csak csere a kisebb barcelonai csapatban.

A fanatikus pincért leszámítva egyelőre nem hozza lázba a helyieket, hogy a pocsék szezonkezdet, három nyeretlen mérkőzés után az Eibar elleni 2-1-es sikerrel melegített a csapat a Fradi ellen. Érdemes megjegyezni, hogy az Európa-liga csoportköréig vezető úton hat meccsen összesen 18 gólt szerzett az Espanyol, azaz kétarcúság jellemzi a kék-fehéreket. Talán éppen a Fradi ellen fordul a kocka: legutóbb a saját bajnokságukban nyertek, mi lenne, ha a kupában nem jönne ki nekik a lépés…?

Barcelonában ritkán süt a nap a második számú helyi csapatra
Fotó: Reuters

A hatvanas évek elején Czibor Zoltánt és Kubala Lászlót is foglalkoztatta az Espanyol, korábban mindketten megfordultak a Ferencvárosban. Összesen hat magyar játékos (Cziborékon kívül Molnár Balázs, Kaszás László, Kuszmann János és Szolnok István) öltötte magára a barcelonaiak kék-fehér mezét. Honfitársaink útját mérsékelt siker övezte a klubnál, amely összesen négyszer nyert Király-kupát, legkomolyabb nemzetközi sikerét a 2006–2007-es szezonban érte el, amikor egészen a döntőig menetelt az UEFA-kupában, ám ott a szintén spanyol Sevilla tizenegyesrúgások után legyőzte.

A Fradi múltja sokkal gazdagabb: 1965-ben VVK-t nyert, tíz évre rá KEK-döntőt játszott, 1995-ben eljutott a Bajnokok Ligája-csoportkörig, nem beszélve arról, hogy Albert Flórián személyében aranylabdást is adott a labdarúgásnak.

A maiakat nem szabad, nem is lehet a nagy elődökhöz mérni. A Transfermarkt becslése szerint 147,85 millió euró az Espanyol összértéke, a 22 éves, utánpótlás-válogatott Marc Roca értékét harmincmillió euróra taksálják. A csapat legismertebb játékosa Diego López kapus, aki 2014-ben BL-t nyert a Real Madriddal.

Szergej Rebrov csapata szerényebb mutatókkal rendelkezik, mint leendő ellenfele, nincs például harmincmillió eurós játékosa, de a sorozatban egyszer már felborította a papírformát a Ludogorec kiverésével. A bajnokcsapat idegenbeli 4-0-s paksi győzelemmel hangolt a holnapi kupameccsre. Szeretnénk azt hinni, hogy ebből kisülhet valami jó az Espanyol ellen, még akkor is, ha tudjuk, hogy kis túlzással Marc Roca egyedül ér annyit, mint a Fradi és a Paks együttvéve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.