Fanatikusok

Először Ilaria Cusinato, majd Bujdosó Zsombor, aztán Földházi Dávid, most pedig Szilágyi Liliána. Eddig ők azok az úszók, akik beálltak – vagy beállnak – Shane Tusup istállójába.

Ch. Gáll András
2019. 10. 03. 14:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először Ilaria Cusinato, majd Bujdosó Zsombor, aztán Földházi Dávid, most pedig Eddig ők azok az úszók, akik beálltak – vagy beállnak – Shane Tusup istállójába. Mi bennük a közös? Felnőtt világ- vagy ­Európa-bajnokságon még nem győztek – mondjuk a 15 éves Bujdosónak lehetősége sem lett volna rá –, és mind olimpiai bajnokok akarnak lenni. Lehetőleg már jövőre, Tokióban. Pofonegyszerű: ha Hosszú Katinkából lehetett háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnokot faragni, akkor miért ne lehetne az említettekből is? Megmondjuk, miért. Mert annak az embertelen mennyiségű és intenzitású edzésmunkának az elvégzéséhez, amelynek hála Hosszúból Iron Lady és a világ többszörösen megkoronázott legjobb úszója lett, olyan fájdalom- és monotóniatűrő képesség szükséges, ami Hosszú Katinkán kívül gyaníthatóan senki másnak nincs.

Tusup és versenyzői – akik egy szektatag fanatizmusával követik mesterüket – azonban bíznak a csodában. A kaliforniai izomember YouTube-csatornájának is az a címe, hogy Olympic Dark Horse, azaz olimpiai sötét ló, és a szlogen rá is van pingálva a kis csapat minibuszának oldalára. Ahogy azt a tizenkét perces, hátborzongatóan professzionális technikával elkészített kisfilmen is láthatjuk, immár a tizenharmadikon, amit Budapesten forgatott a stáb, a csillaghegyi Árpád Forrás Gyógyfürdőben, ahol a minap egyelőre még csak Cusinato és Bujdosó edzett.

A legújabb csatlakozó a parton is extravagáns Szilágyi Liliána, aki párját ritkító vargabetűk után jut el Tusuphoz, ahogy azt az SzPress Hírszolgálat kedden elsőként jelentette. Valaha Széles Sándor keze alatt sajátította el a tökéletes technikát, aztán átment Kőbányára Turi György csapatába – és lett kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok 2014-ben –, majd Kovács László irányításával képzelte el álmai megvalósítását, s szerzett a 2016-os londoni Európa-bajnokságon ezüstérmet. Ezt követte a TFSE Egressy János edzővel és az olimpiai bajnok Szabó Józseffel, majd a riói olimpia után az Egyesült Államok, a University of Florida. Itt sem nyugodott meg, egy doppingoló úszók sokaságával foglalkozó brazil edzőhöz, Arilson Silvához szegődött Ukrajnába (!), onnan hazatérve horgonyzott le – hittük – a Ferencvárosnál, Molnár Ákos edző csapatában.

Most pedig beáll „Shane angyalai” közé.

A városi legenda úgy tartja, Szilágyi többször is jelentkezett az amerikainál, de ő mindig elhajtotta, mígnem az úszónő előállt a farbával: mivel Tusupnak volt olimpiai bajnok tanítványa akkori felesége, személyében, visszatérve Magyarországra jogosult lesz a Kiemelt edzői program keretében járó maximális, havi nettó egymillió forintos fizetésre – amennyiben van magyar válogatott versenyzője. És ez lenne Szilágyi Liliána.

Csakhogy van egy kis bibi. Ahhoz, hogy Tusup megkapja a milliós bért, a szerződést a korábbi olimpiai bajnok tanítványnak is el kell látnia kézjegyével.

Ám ez a valaki az elvált feleség, ezért erre – ahogy Pelikán gátőr fogalmazott Virág elvtársnak – nem mernénk mérget venni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.