Négyesélyes lesz a hajrá

„Másfél fordulóval” a zárás előtt roppant éles a helyzet a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők E csoportjában. Még négy csapat is reménykedhet, s a négy közül csupán egynek, Walesnek van szüksége külső segítségre, a másik három — a pillanatnyi sorrend szerint Horvátország, Magyarország és Szlovákia — önerőből is kijuthat az ­Európa-bajnokságra. A magyar válogatottnak ehhez november 19-én Wales vendégeként meg kell nyernie az utolsó meccsét.

2019. 10. 15. 16:00
null
Így ünnepelte a magyar válogatott Korhut bombagólját Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a spliti mérkőzés előtt írtuk azt, hogy a magyar válogatott kilátásai azért sem derűsek, mert a riválisok között addig nem születtek döntetlenek. A mögöttünk hagyott két játéknapon szerencsére jöttek a remik, Wales Szlovákia vendégeként, majd odahaza Horvátország ellen is 1-1-et játszott. Ennek következtében nemhogy tizenöt, de akár tizennégy ponttal is tovább lehet jutni.

Mi több, tizennégy ponttal akár holtverseny is kialakulhat Horvátország és Wales vagy Szlovákia is Wales között. Ám ezt a szcenáriót azért sem elemeznénk részletesen, mert csak úgy állhatna elő, ha Wales az utolsó fordulóban legyőzi a mieinket. Ránk ráadásul továbbra is a tizenöt pontos szabály érvényes – tizennégyet eleve nem is szerezhetünk –, tehát walesi sikerrel csíphetjük meg a második helyet; azzal ugyanis önámítás lenne kalkulálni, hogy a szlovákok odahaza nem győzik le Azerbajdzsánt.

A cardiffi siker viszont nem pusztán esély, hanem garancia. Egészen lesarkítva, a magyar válogatott, még ha olykor bukdácsolva is, eddig teljesítette a feladatát: ki-ki meccset játszhat az Európa-bajnokságért. Sőt, ha Wales netán november 16-án kikapna Bakuban, vagy ha nyer, de Szlovákia győzne Fiumében, akkor Ryan Giggs együttese már tét nélkül fogadná a mieinket (azonos pontszám esetén a horvát–walesi összevetés Modricéknak kedvezne).

Így ünnepelte a magyar válogatott Korhut bombagólját
Fotó: Mirkó István

Erre persze megint csak hiba lenne alapozni, ám kiindulópontnak mégis megteszi. A walesiek ugyanis a bakui meccsel a lábukban fogadják majd Dzsudzsákékat, akik ugyan előzőleg, november 15-én szintén pályára lépnek – nem is akármilyen apropóból, az új Puskás-stadion avatásán –, de az Uruguay elleni barátságos parti, ráadásul itthon, mégiscsak más inger, más terhelés.

Mindezt azért rögzítjük, hogy ott folytassuk, ahol vasárnap este abbahagyta az elemzését. A magyar válogatott kapitánya láthatóan megkönnyebbült attól, hogy a csapata hozta a kötelezőt, s ahogy ő fogalmazott, a negyedik kalapból indult együttesek közül egyetlenként továbbra is versenyben van. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, Wales a döntő meccs esélyese, hiszen a tizenkilencedik, Magyarország pedig csupán az ötvenedik a világranglistán, továbbá a walesi keret értéke a négyszerese a magyarénak. „Mindent meg fogunk tenni, de győzelmet nem ígérhetek” – jelentette ki Rossi vasárnap. Amibe nehéz lenne belekötni.

Wales – láttuk, sőt bizonyítottuk is – nem legyőzhetetlen csapat, de egyre jobban kezd összerázódni. Egy meccsen bármi megtörténhet. Továbbra is él a remény. Egyelőre ez a legfontosabb.

A hátralévő mérkőzések. November 16.: Azerbajdzsán–Wales, Horvátország–Szlovákia, november 19.: Szlovákia–Azerbajdzsán, Wales–Magyarország.

Az E csoport állása:

1. Horvátország 7 4 2 1 14-6 14

2. Magyarország 7 4 – 3 8-9 12

3. Szlovákia 6 3 1 2 10-8 10

4. Wales 6 2 2 2 6-6 8

5. Azerbajdzsán 6 – 1 5 5-14 1

 

Dalic csalódott, Giggs bizakodó

A szintén vasárnap este játszott és kilencperces (!) hosszabbítást követően 1-1-re végződött (Gareth Bale egyenlített) Wales–Horvátország találkozó után a vendégek kerültek közelebb a továbbjutáshoz, hiszen nekik az utolsó, hazai meccsükön, Szlovákia ellen a döntetlen is elég az üdvösséghez, mégis a walesi kapitány, Ryan Giggs nyilatkozott elégedetten, horvát kollégája, Zlatko Dalic csalódottan.

„Hasonló meccs volt, mint amilyet Magyarországon és Azerbajdzsán ellen játszottunk idegenben. Jól kezdtünk, de nem tudtuk ugyanúgy folytatni. Akadozott a támadójátékunk. Nem örülünk az eredménynek, mert így az utolsó selejtezőmeccs dönt a sorsunkról” – összegzett Dalic.

Gareth Bale egyenlített, majd görcsöt kapott a lába
Fotó: Reuters

Nos, ezen a bizonyos utolsó meccsen a horvátok Fiuméban nem kaphatnak ki a szlovákoktól. Tekintve, hogy Nagyszombatban simán megverték őket 4-0-ra, ez nem tűnik teljesíthetetlen feladatnak. De azért akadnak aggasztó jelek. A selejtezősorozat arról árulkodik, Modricék zavarba hozhatók, ha nem viszik gyorsan dűlőre a dolgot, s talán ennél is nagyobb gond, hogy Cardiffban mindkét középhátvédjük, Lovren és Vida is begyűjtötte a harmadik sárga lapját, tehát nem játszhat Szlovákia ellen.

„Kiváló ellenféllel, a világbajnoki ezüstérmessel játszottunk, amelyben több rutinos, sokszoros válogatott futballista szerepel – így értékelt Ryan Giggs. – Jó hozzáállással jó teljesítményt nyújtottunk egy olyan meccsen, amelyen a küzdelem dominált. 0-1 után sem estünk pánikba, képesek voltunk egyenlíteni. Az ember hajlamos a telhetetlenségre, ám én most több mint boldog vagyok ezzel az egy ponttal. Ez az egy pont ugyanis életben tartja a reményeinket. Ugyan bíznunk kell abban, hogy Horvátország majd legyőzi Szlová­kiát, de ha hozzuk a hátralévő két mérkőzésünket, akkor odaérhetünk az Európa-bajnokságra.”

Giggs elemzése kicsit pontatlan, Walesnek már az is jó, ha a szlovákok döntetlenre mennek Fiumében, mert Szlovákiával szemben jobb az egymás elleni mérlege. A lényeg azonban az, hogy még Wales is versenyben van. S nemcsak az olyan csoport ritka, ahol a negyedik kalapból induló csapat még kijuthat, hanem az olyan is, ahol még négyen reménykedhetnek.

Wales Azerbajdzsán ellen ugyan nélkülözni kényszerül a korábbi Liverpool-játékos Joe Allent, aki viszont ellenünk már szerepelhet, sőt valószínűleg Aaron Ramsey is csatasorba állhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.