Ma este jön a német el Clásico

A világfutball három, legizgalmasabb klubpárharca között mindenképpen ott van a Der Klassiker, a két legeredményesebb német csapat, a Bayern München és a Borussia Dortmund összecsapása. Ma este a müncheni Allianz Arenában feszül egymásnak a két óriás, rendhagyó körülmények között. Tudniillik a Dortmund csak a harmadik, a Bayern pedig egyenesen az ötödik helyről várja az erőpróbát.

Ch. Gáll András
2019. 11. 09. 15:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a neve is ugyanaz a rangadónak, mint a spanyoloknál a Real Madrid-Barcelona párbajnak: ami Hispániában az el Clásico, az a teutonoknál a Der Klassiker. A Bundesliga 1963 óta íródó történetének két legeredményesebb csapatáról van szó; a rekordbajnok Bayern 29 elsőséggel dicsekszik, a Borussia öttel, ugyanannyival, mint a jelenleg előtte három ponttal vezető éllovas Mönchengladbach.

Eddig pont százszor csaptak össze a Bundesligában, ebből 46-ot a bajorok nyertek meg, 25-öt a Ruhr-vidékiek, a maradék 29 meccs döntetlenül végződött. Ha valamennyi színteret (Bajnokok Ligája, Német Kupa, szuperkupa, ligakupa) beleszámítjuk, akkor 58, 33, 33 a mérleg Bayern-szempontból. Ha pedig a müncheni bajnokikat vesszük, akkor 31 hazai győzelemmel csak 9 vendégsiker áll szemben 10 döntetlen mellett. A legnagyobb Bayern-győzelem 11-1 volt 48 évvel ezelőtt, a Dortmund a 28, illetve 5 évvel ezelőtti 3-0-nál komolyabb csapást nem tud felmutatni, bár mindenki jól emlékszik a 2012-es 5-2-re, mesterhármasával cifrázva, csak az a Német Kupa döntőjében született, nem a bajnokságban.

A ma esti klasszikust a vendég Dortmund várja jobb formában. Az utóbbi egy hétben előbb 3-0-ra lelépték a Wolfsburgot, majd 0-2-ről bravúros hajrával 3-2-re fordítottak az Internazionale ellen a BL-ben. A Bayern egy hete 5-1-re kikapott az Eintracht Frankfurttól – ez a borzalmas vereség Robert Kovac edző állásába került -, majd hét közben 2-0-ra legyűrte a Bajnokok Ligájában az Olimpiakoszt.

Mindez azonban semmit sem jelent. A bajorok most a sebzett vad szerepét játsszák, és – mint tudjuk – a sebzett vad nagyon veszélyes. Ráadásul a megbízott edző, Hansi Flick fantasztikus érzékkel fogott hozzá feladatához. Az 54 éves apafigura ősrégi bútordarab Münchenben, valaha még Lothar Matthäusszal játszott együtt, és csodálatos pedagógiai érzékkel napok alatt összerántotta a hitehagyott csapatot. Először is visszaadta a két kulcsember, Javi Martínez és önbizalmát azzal, hogy nála megkérdőjelezhetetlen a helyük a kezdő tizenegyben – azok után, hogy Kovac mindkettejüket mellőzte, és ezzel megalázta. (A spanyol védő egy alkalommal még sírva is fakadt a kispadon.) Másodszor pedig mindenkivel sokat beszélget, simogatja a sztárok lelkét, akiknek ez természetesen jólesik.

Flicknek van egy adu ásza Robert Lewandowski személyében, aki élete formájában futballozik. Az egykori dortmundi kedvenc 10 bajnokiján 14 gólt szerzett, valamennyi sorozatot beleszámítva pedig 17 mérkőzésen 21-szer talált a kapuba. Őrületes mutató.

Külön pikantériája a találkozónak, hogy itt is, ott is vannak „árulók”. Lewandowski távozását Dortmundból Münchenbe a mai napig nem tudták megemészteni a fekete-sárga fanatikusok, míg a két világbajnok, Mario Götze és Mats Hummels szinte ingázik a két klub között, most éppen a Dortmundot erősítik.

Amúgy mindkét oldalon vannak sérültek. A Bayerben a francia világbajnok Lucas Hernandez, a német válogatott Niklas Süle és a kiállítás miatt eltiltott Jerome Boateng hiányzik a védelemből, a vendégeknél a csapatkapitány Marco Reus és az ifjú angol zseni Jadon Sancho játéka kérdéses.

Hogy ki az esélyes? Matthäus szerint a nem túl kedvező előjelek dacára a Bayern, már csak ezért is, mert a dortmundiak legutóbb 2014. április 12-én tudtak győzelemmel távozni az Allianz Arénából (0-3). És ha a legutóbbi négy müncheni Der Klassiker eredményét nézzük (5-0, 6-1, 4-1, 5-1), akkor tényleg semmi esélye Hummelséknek.

A Der Klassiker 18.30-kor kezdődik, a mérkőzést a Sport 2 sugározza.

Bayern: Neuer – Pavard, Martinez, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski

Borussia: Bürki – Piszczek, Akanji, Hummels, Hakimi – Weigl, Witsel – Hazard, Götze, Brandt – Paco Alcácer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.