Tíz arany, de Hosszú sem robot

50 méter mellen Szurovcsák Ivett, 200 méter gyorson Jakabos Zsuzsanna szorította a második helyre az addig kilencből kilenc egyéni számban diadalmaskodó Iron Ladyt.

Ch. Gáll András
2019. 12. 16. 7:06
HOSSZÚ Katinka
Rövidpályás úszó Európa-bajnokság Fotó: MTI/MIllyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid pályás országos úszóbajnokság utolsó napján, Kaposváron az egyik szenzáció (képünkön) két ezüstérme volt. 50 méter mellen Szurovcsák Ivett, 200 méter gyorson szorította a második helyre az addig kilencből kilenc egyéni számban diadalmaskodó Iron Ladyt, akiről szombatra derült ki, amit addig senki sem hitt: még ő sem robot, hanem hús-vér ember. Ettől függetlenül bámulatos teljesítmény a négy nap alatt szerzett tíz arany, két ezüst.

A másik látványos összeomlása volt a férfiak hasonló számában, pedig a 200 méter pillangó világcsúcstartója éppen 200 gyorson szeretne meglepetést okozni Tokióban. Csakhogy a bajnokság végére vala­miért elfogyott az ereje, ahogy fogalmazott, szürke ködbe borult az agya, pedig máskor jól bírta ezeket a gyilkos 100 pillangó, 200 gyors kombókat. Viszont elismerést érdemel Kozma Dominik parádés feltámadása és 1:43,69 perces remek győztes ideje.

Fotó: MTI/MIllyés Tibor

A szombati országos csúcsokról – egyéniben – Bohus Richárd és Késely Ajna gondoskodott, előbbi 50 méter háton (23,39 mp), utóbbi 1500 méter gyorson (16:04,13 perc) – a 18 éves hölgy Hosszú Katinka rekordját adta át a múltnak.

Nem világra szóló idő (27,69 mp), de le a kalappal a kisebbik Szilágyi lány, Gerda győzelme előtt 50 méter háton. A 16 éves tehetség emellett a 100 méter háton is bronzérmet szerzett, négy korosztályos rekordot döntött meg, egyszersmind egy éve alakult egyesülete, a Stamina Testgyakorlók Klubja első felnőtt bajnoki címe fűződik a nevéhez.

Édesapja, Szilágyi Zoltán saját zsebből pénzeli a szakosztályt; egyedülálló jelenség ez a magyar úszósportban, mivel új klub az alakulásától számított két évig nem remélhet központi támogatást. Gerda edzője, Kovács László titkon abban bízik, hogy ifjú tanítványa valamelyik hátúszó számban a „surranópályán” bekerülhet az olimpiai csapatba.

Ha már Szilágyiék: Gerda nővére, Liliána nem indult az ob-n, pedig be volt nevezve, Sós Csaba szövetségi kapitány sem tudja, mi van a pillangózó számokban olimpiai kerettag 23 éves úszónővel, akiről olyan kósza hírek is szárnyra kaptak, hogy szakított mostani edzőjével, Shane Tusuppal. A héten mindenesetre elválik a tüdő a májtól, mert szerdán kezdődik a Győr Open, ahol – 50 méteres medencében – többen is olimpiai A szint teljesítésére készülnek.

Győr hazai pálya az ob egyik kiemelkedő alakjának, a másodvirágzását élő Jakabos Zsuzsannának, aki négy számban is tokiói indulásra pályázik – 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen, továbbá a 4×200-as gyorsváltóban –, és ötödik olimpiáján, 31 évesen megkoronázhatja pályafutását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.