időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

McLaren készít jelentést Aján birodalmáról

Novák Miklós
2020.02.03. 14:33
McLaren készít jelentést Aján birodalmáról

Richard McLarent kérte fel a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) végrehajtó bizottsága, hogy vizsgálja ki a szervezet elnöke, Aján Tamás (képünkön) ellen megfogalmazott vádakat. Az erről szóló hírt a mértékadó Inside the games portál tette közzé. A kanadai ügyvéd arról vált híressé a nemzetközi sportéletben, hogy ő készített jelentést az orosz doppinggyakorlatról, amely az orosz sportolók részleges kizárásához vezetett a riói nyári és a phjongcshangi téli olimpiáról.

Az IWF vezető testülete Aján Tamás cinikus viselkedése után szánta rá magát erre a lépésre. Öt nappal azután ugyanis, hogy az IWF elnökét január 22-én 90 napra felfüggesztették, Aján levelet írt az IWF valamennyi tagjához, amelyben a 90 napos időszakra eső eseményre invitálta őket, és a levelet az IWF elnökeként szignálta. Emlékezhetünk, hogy Aján ezzel párhuzamosan a sajtóban is ellentámadásba ment át, cáfolva felfüggesztésének tényét.

A magyar sportdiplomata félreállításával párhuzamosan a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség azt ígérte, kivizsgálja az ARD tévécsatorna január 5-én levetített Titkos dopping – A súlyemelők ura című dokumentumfilmjében megfogalmazott vádakat. Az ARD követhetetlen pénzügyi tranzakciókkal, korrupcióval, valamint a doppingesetek eltussolásával gyanúsította meg a magyar elnököt. Ám sokan szkeptikusan fogadták a bejelentést, mert magát az ideiglenesen megválasztott elnököt, Ursula Papandreát is Aján emberének tartják. Innen nézve Papandrea mostani lépése Aján szemszögéből barátságtalannak hat. – Ahogy korábban is mondtam, olyan emberre kell bíznunk a komoly és történelmi vádak tisztázását, aki nem a súlyemelés barátja. Ugyanakkor amennyiben az ügy végére akarunk járni, akkor olyan vizsgálót kell találnunk, akinek a megállapításai megbízhatóak és kikezdhetetlenek. Ezért van szükségünk Richard McLarenre – nyilatkozta Papandrea, majd megköszönte a végrehajtó bizottság tagjainak bátorságát. Amit úgy is értelmezhetünk, hogy szembe mernek menni Aján Tamás akaratával. Az ideiglenes elnök azt is elmondta, egy „spiclivonalat” is beizzítanak, amelyen keresztül mindenki bizalmas információkat oszthat meg a vádakkal kapcsolatban.

Természetesen korai lenne megjósolni, milyen eredményeket tár majd fel a ma kezdődő vizsgálat. Ám az oroszországi tapasztalat alapján McLaren nem söpörte a szőnyeg alá a piszkos dolgokat. Sőt, inkább a szőnyeget is felszedte és kirázta.

Egyelőre annyit tudunk, hogy Aján Tamás nem kommentálta Richard McLaren megbízatásának a hírét.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.