Hétfőtől újra úsznak?

Az úszóválogatott tagjainak koronavírus-tesztje most már negatív, vagyis az egy hónappal ezelőtt megfertőződött versenyzők valamennyien kigyógyultak, illetve többnyire nem is voltak betegek, csak kimutatható volt a kórokozó a szervezetükben. Ha minden jól megy, hétfőn folytathatják asz edzéseket.

Magyar Nemzet, MTI
2020. 04. 20. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden magyar válogatott úszót érintő koronavírus-teszt negatív eredményt hozott, így a tervek szerint jövő hétfőtől folytathatnák a felkészülésüket. Ezt Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke mondta el a Kossuth Rádiónak, hozzátéve, hogy múlt kedden és pénteken összesen 243 vizsgálatot végeztek el. A MÚSZ azt követően függesztette fel a keretedzéseket azon válogatott úszók számára, akik külföldi edzőtáborból tértek haza, hogy 10-en is megfertőződtek – öt „kétes” eredmény született –, köztük a világbajnok Kozma Dominik, Bohus Richárd, Sós Dániel és Horváth Dávid.

„Minden egyes hét, amit kihagyunk, az úszóink eredményességét veszélyezteti. Ha még heteket hagyunk ki, az olyan mértékben fogja visszavetni a magyar úszósportot, amit nem érdemel meg” – nyilatkozta Wladár Sándor. Meglátása szerint amennyiben betartják a szükséges intézkedéseket – ráadásul a medencetérben a klóros levegő és annak fertőtlenítő hatása miatt „jobbak” is a feltételek –, és megkapják az engedélyt, akkor jövő hétfőtől folytatni lehet az edzéseket. A sportvezető megjegyezte, nincsenek arról információik, hogy a rivális nemzetek jelenleg milyen körülmények között készülnek.

Wladár hozzátette, ugyan a fertőződés kockázatát nem lehet csökkenteni, de ha folytatják az edzéseket, akkor minden tréning előtt orvosi vizsgálaton esnek majd át a versenyzők. A MÚSZ elnöke megjegyezte, a korábbi teszteket egy magán szolgáltatón keresztül, akkreditált laborban végeztek, ez mintegy tízmillió forintjába került a szövetségnek.

A mostani hírnek az az előzménye, hogy Wladár múlt csütörtökön olyan elnöki utasítást bocsátott ki, amelyben felhívta a figyelmet az április elsejei elnökségi határozat betartására. Ugyan a szóban forgó elnökségi határozat hétköznapi magyar nyelvre nehezen lefordítható (dekódolható), de körülbelül az uszodai edzések betiltását jelentette. Mármost, hétfőtől valószínűleg újraindulnak az edzések, mivel valamennyi úszónk vírustesztje negatív lett. Ez azért is sürgető, mert – ahogy az olimpiai kerettag Sós Dániel is elmondta a Magyar Nemzetnek – egy adott ideig tartó kihagyás okozta hátrány ledolgozása minimum kétszer annyi időt vesz igénybe.

És akkor még mindig csak ott tartanak, ahol március közepén abbahagyták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.