A menyasszonya is a csapathoz köti a kölyökből lett korelnököt

Németh Krisztiánnak nem kell bemutatni a Dunaszerdahely új vezetőedzőjét, hiszen a válogatottnál már dolgozott együtt Bernd Storckkal. Bár még csak 31 éves, ő a csapat korelnöke, ahol rajta kívül másik három magyarországi születésű játékos futballozik. A 37-szeres válogatott játékos a magánéletéről is beszél, így arról is, hogy a menyasszony révén szinte hazaigazolt. A kölyökből végérvényesen felnőtt lett

Magyar Nemzet
Forrás: Képes Sport2020. 05. 31. 12:25
null
A már tíz külföldi klubban megfordult csatár szeretne visszakerülni a válogatottba Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh Krisztián február végén írt alá a DAC-hoz. Az egykori utánpótlás-vb-hős 31 évesen a csapat korelnöke, s persze régi ismerőse az együttes új vezetőedzőjének, Bernd Storcknak.

– Bernd Storckkal együtt éltük át a felejthetetlen Eb-szereplést, az emlékek varázslatosak – idézte fel Németh Krisztián a Képest Sportnak adott interjúban a 2016-so Európa-bajnokságot. Korábbi tapasztalatai alapján így beszélt dunaszerdahelyi várakozásairól. – Akkor nagyon jó alapozást csináltunk végig, ez alapján azt mondhatom, kiváló erőnléten alapuló futballt igyekszik valószínűleg Bernd Storck megalkotni. Szigorú tréner, aki megköveteli a munkát, vannak igényei, de ha megfelelsz ennek, rendben vagy nála.

Tizennégy éve együtt

Kevésbé közismert, hogy a 37-szeres válogatott játékos szinte hazament Dunaszerdahelyre, hiszen a menyasszonya, Zsóka a szomszédos Balázsfán nevelkedett.

– Több mint tíz éve járok Felvidékre, Dunaszerdahelyre, tudom, mit jelent a klub a szurkolóknak – ezt a kijelentést biztosan értékelik a DAC szurkolói. – A Kansasszel sajnos korán véget ért a szezonunk, a szerződésem lejárt, és ugyan Ázsiából és Amerikából is érdeklődtek irántam, sőt, volt, ahonnan konkrét ajánlat érkezett, végül úgy döntöttem, jöjjünk most haza, és valóban, ennél közelebb az otthonunkhoz nehéz lett volna.

A technikás játékos azt is elmesélte, hogyan ismerkedett meg a menyasszonyával:

– Tizenhét éves voltam, amikor az MTK futballistájaként sportorvosi vizsgálatra vártam, Zsóka ugyanott, a Fradi kézilabdázójaként. Elkezdtünk beszélgetni, akkor talán még az iwiw létezett, azon írtam neki, egy kis időbe beletelt, mire találkozgatni kezdtünk.

Imád visszajárni Athénba

Németh Krisztián elárulta, gyerekkora óta Juventus-drukker, de a liverpooli évek mély nyomot hagytak benne, szakmai szemmel szerinte manapság Jürgen Klopp együttese játssza a legjobb focit. A kedvenc városa azonban Athén, karrierje során ott érezte a legjobban magát az AEK-nél, illetve az Olimpiakosznál eltöltött évek alatt, máig imád visszajárni a görög fővárosba.

Németh Krisztián Angliában, Görögországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban és Katarban is játszott.

– Mindig is az volt a célom, hogy a külföldi karrierem addig húzzam, ameddig csak lehet, mert bármennyire is megvannak immár idehaza is a feltételek, a külföld a nagyobb kihívás: megállni a helyed a világ számos pontjáról odasereglő játékos között. És bármennyire is jók ma már a hazai körülmények, egy fiatalnak ki kell mennie külföldre futballozni, ez kell, hogy a célja legyen, muszáj kilépni a komfortzónájából – fogalmazott meg tanácsot a saját példája alapján.

Szent neki a válogatott mez

A válogatottságról így beszélt: – Hiba lenne túlzottan előre gondolkodni. Ettől még ott motoszkál bennem természetesen, hogy jó lenne ismét Európa-bajnokságon futballozni, annál is inkább, mert a négy évvel ezelőtti szereplés a csúcspontját jelentette pályafutásomnak, hazai pályán szerepelni pedig más szempontból lenne hasonlóan különleges. Lehettem a világ bármely pontján, mindig jöttem, ha hívtak, a válogatott mez nekem tényleg szent. Volt, hogy csak azért váltottam klubot, hogy játsszak, mert úgy a válogatott meghívóra is inkább számíthattam.

Bár még messze a pályafutása vége, lassan azért mérleget is vonhat.

– Lehetett volna jobb is, rosszabb is, összességében elégedett vagyok. Helyt tudtam állni viszonylag magas szinten is, más szempontból viszont sokkal többet is kihozhattam volna magamból. Lehetne kifogásokat keresni, de minek? Azt tapasztaltam, ha mindig odateszed magad, ha fejben rendben vagy és még tehetséges is, viszed valamire. Gulácsi Peti példája árulkodó. Neki is voltak hullámvölgyei, de világéletében olyan volt a munkamorálja, és bőven lakozik benne persze annyi tehetség, hogy joggal feltételeztük, messzire jut. Örülök, hogy sikerült neki.

A doyen

Németh Krisztiánnal négyre bővült az anyaországi magyarok száma a DAC-ban. A 24 éves Kalmár Zsolt 2017-ben, a vele egyidős Vida Máté 2018-ban választotta a dunaszerdahelyieket, akik idén januárban vették kölcsön a Genoától a 21 éves Schäfer Andrást. A három középpályás mellé csatlakozott a 37-szeres válogatott csatár Németh Krisztián, a Kansasből hazaköltöző támadó a maga 31 évével a csapat rangidőse, a panamai Eric Davis 29 évvel követi őt – a DAC-ban csak ők ketten 25 év felettiek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.