A sport katonái vagyunk, ez a harc veszélyekkel jár

Az elmúlt két hónapban nem változott meg a csapatok kerete, a kihagyás, a speciális újrakezdés mégis összekuszálhatja az esélyeket. Három rutinos edző – két korábbi szövetségi kapitány, Csank János és Gellei Imre, valamint Horváth Ferenc – véleményét kértük, hogy mire is számíthatunk.

Magyar Nemzet
2020. 05. 15. 7:15
null
Csank János hatalmas rutinjával átlátja a helyzetet Fotó: Fotó: Török Attila Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A játékosok egyénileg készültek, megkapták hozzá az instrukciót, a modern eszközökkel mérni is lehet őket. Ez mind szép, én azonban azt mondom, az a legfontosabb, mit akar a játékos – vágott bele Csank János.

– Ha kényszerből végzi a munkát, az nem az igazi. Remélem, már a mieink is kellőképpen profik. Azt gondolom, az erőnléttel nem lesz gond, érdekesebb kérdés, hogy két-három hét alatt hogyan tudják összerázni a csapatokat.

A korábbi szövetségi kapitány szerint a Fradi első helye nincs veszélyben, furcsább eredmények, helycserék inkább az alsóházban várhatók.

– Ha a szerda-szombat ritmusban valaki rossz periódusba kerül, abból nehéz, sőt most nincs is idő kimászni – jegyezte meg, s külön kitért egykori csapatára, a ZTE-re, amely szerinte jobb játékerőt képvisel, mint amit a helyezése mutat.

Csank János hatalmas rutinjával átlátja a helyzetet
Fotó: Török Attila Nemzeti Sport

Csank János szerint a zárt kapu több okból sem lehet probléma.

– Ha lemegyek teniszezni vagy a dühöngőben focizok, akkor nem akarok nyerni csak azért, mert nincsenek nézők? Dehogynem! Ráadásul az emberek ki vannak éhezve a futballra, mindenki ott ül majd a tévé előtt – tette hozzá. Sőt ennél is tovább ment:

– Tudom, nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel, de én nem szakítottam volna félbe a bajnokságot. A mi időnkben, pedig még nem voltunk profik, egy-egy edzőtábor alatt együtt voltunk három-négy hetet, ha úgy tetszik, karanténban, nősülni is csak nyáron lehetett. Ezt azért ma is ki lehetne bírni, ily módon lehetett volna folytatni a bajnokságot.

A Premier League játékosait végképp nem érti: – Ők félnek, akikre vigyáznak, akiket mindennap vizsgálnak? Az egyszerű melósokat bezzeg nem féltik, pedig együtt dolgoznak, hazamennek s másnap folytatják. A futballisták a sokszorosát keresik az átlagnak, valamit valamiért. A sport katonái vagyunk, ez a harc veszélyekkel jár, de bőséges kárpótlást ad.

Horváth Ferenc szerint a jelenlegi, kétségkívül különleges helyzetnek is megvan a maga szépsége, ebben is meg lehet találni a kihívást.

– Le a kalappal minden edző előtt, hiszen a jelenlegi helyzet új és speciális, ezt nem tanítják a pro-licences képzésen, sőt sehol a világon. Most majd elválik, ki mennyire felkészült, és hogyan képes kezelni a helyzetet. Találékonynak kell lenniük a kollégáknak, hogy ébren tartsák a versenyszellemet. Ez nem egyszerű, de szép feladat – jellemezte a szakmai kihívást a legutóbb a másodosztályú Haladásnál dolgozó edző.

A korábbi 32-szeres válogatott csatár osztja Csank János véleményét: a szerda-szombat ritmusú sorozatterhelésbe nem fér bele egy-egy negatív spirál. Aki mégis belecsúszik egy nyeretlenségi sorozatba, az könnyen megütheti a bokáját. Főleg a kiesés elkerülé­séért várható emberfeletti küzdelem.

– A Kaposvár valószínűleg búcsúzik az élvonaltól, de a másik kieső hely elkerüléséért óriási birkózás várható. A dobogós helyen álló csapatoknál, főleg a Fradinál és a Vidinél, nem okoz gondot a jelenlegi szituáció kezelése – állapította meg a színes nyilatkozatairól, értékeléseiről elhíresült edző.

Horváth hozzáfűzte: aligha lenne meglepő, ha egy-egy mérkőzésen felborulna a papírforma, és a korábban már említett edzői felkészültség mellett felvetette a labdarúgók felelősségét is. Bármilyen nyomasztó lehet nézők nélkül játszani, el kell tudni vonatkoztatni a külvilág eseményeitől, és csak a „munkájukra” szabad összpontosítaniuk. Felvetődhetnek koncentrációs problémák, hiszen hetekig nem versenyidőszakban készültek, de ez hosszú távon nem lehet kifogás.

– Az álló és a lassan guruló autók elindulása közötti különbséggel tudnám érzékeltetni a jelenlegi helyzetet. Amelyik csapat hamarabb formába lendül, az könnyen megelőzheti a nála esélyesebb együttest – fűzte hozzá.

Gellei Imre, aki 2001 és 2003 között dolgozott szövetségi kapitányként, azt mondja, a kényszerszünet után meglepő módon is átalakulhatnak az erőviszonyok, egészen pontosan több eredmény nem az erőviszonyokat tükrözi majd.

– Azok a csapatok lesznek előnyben, amelyek igazi közösségként tudnak működni – állítja a szakember. – A lelki tényezők szerepe most felértékelődik, nagyon komoly jelentőségük lesz. Ahol van egy erős gerinc a keretben, amelynek a tagjai képesek vinni magukkal a kiegészítő embereket, tudásban náluk erősebb csapatok ellen is nagy eséllyel veszik fel a küzdelmet, és ez a végső sorrendet is befolyásolhatja.

Szerinte rendkívül fontos a jó start az első fordulóban, a nehéz helyzetben lévő csapatoknál egy siker növelheti a hitet, a kudarc viszont lelohaszthatja. Ez most fokozottan igaz, hiszen gyorsított eljárásban kell felkészülni a hátralévő nyolc fordulóra, és a csapatok maguk sem tudják pontosan, mire lesznek képesek. Igaz, nem pihentek a játékosok, de a másfél hónapnyi egyéni edzés csupán karbantartásnak felelt meg.

– Örülök, hogy a televízió minden mérkőzést közvetít, mert a játékosok így szem előtt játszanak, ami motiválja őket – folytatja Gellei Imre. – Amikor a nyolcvanas évek derekán a negyedik helyen végeztünk a ZTE-vel, nyolcezer felett volt a nézőszám, aminek hatalmas szerepe volt a sikerben. A profi futball a szórakoztatóipar része, nézők nélkül nincs sok értelme.

Szűk három hét alatt kell alapozni és formába kerülni egyszerre, ami nem egyszerű feladat. Gellei Imre Szergej Rebrovval, a Ferencváros vezetőedzőjével ért egyet, aki sok edzőmeccset kötött le.

– Én is erre törekednék, a meccs a legjobb formába hozó. Mindenkinek kilencvenperces terhelést kell kapnia akár háromnaponként is, mert a folytatásban a korábbi peremberekre is nagyobb szükség lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.