Buborékban lennének Silverstone-ban

A brit kormány mentesítheti a karanténszabály alól a Formula-1-es mezőnyt.

2020. 05. 12. 7:15
null
Hamilton talán kétszer is hazai pályán versenyezhet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franz Tost a Süddeutschen Zeitungnak adott interjújában kijelentette: bárkivel fogad egy üveg borban, hogy a Formula-1-es idény a terveknek megfelelően július első hétvégéjén elkezdődik az Osztrák Nagydíjjal. Nos, jelen állás szerint az Alpha Tauri csapatfőnökének akkor sem kell izzadnia, ha hirtelen több százan állnák a fogadást. Egyre inkább borítékolhatjuk, hogy a spielbergi aszfaltcsíkon július 5-én, vasárnap jön a 2020-as világbajnokság első futama, zárt kapuk mögött. A kérdés az, hogy a 33. Osztrák Nagydíj után mikor jön a 34., egy hétre rá, vagy már a következő szerdán. Mivel a vb első tíz futamából hármat töröltek, hetet pedig elhalasztottak, az F1 irányítói néhány helyszínen dupla futammal próbálják menteni a menthetőt, és Spielberg lenne az egyik ilyen kiválasztott.

Hamilton talán kétszer is hazai pályán versenyezhet
Fotó: Mirkó István

A sorban következő Brit Nagydíj július 19-i dátummal szerepel a versenynaptárban, így 12-ét is megkaphatnák az osztrákok, de Nagy-Britanniát különösen súlyosan érinti a koronavírus-járvány. Boris Johnson miniszterelnök vasárnap este bejelentette a korlátozások enyhítését, de mint mondta, a folyamat fokozatos lesz, a beutazókra pedig karanténszabályok lépnek életbe. A The Sun című napilap kormányzati információkra hivatkozva azonban tegnap arról írt, hogy a kormány mindenképpen szeretné megmenteni a Brit Nagydíjat. A Formula-1 ezekben a napokban azért is terítéken van a szigetországban, mert éppen hetven éve indult a Forma–1, és 1950. május 13-án az első futam történetesen a Brit Nagydíj volt Silverstone-ban.

A The Sun szerint az F1-es karaván egyfajta „buborékként” érkezne és tartózkodna az országban. A csapatok privát repülőket használnának, s a szálláshelyeiken is teljesen el lennének szeparálva egymástól és a külvilágtól is. Azt mondani sem kell, hogy az érkezőket szigorú tesztelésnek vetik alá, s ha valakinek pozitív lesz a koronavírus-tesztje, annak azonnal karanténba kell mennie. A Formula-1 irányítói a Reuters hírügynökségnek megerősítették, hogy folyamatosan tárgyalnak a kormánnyal a Brit Nagydíj megrendezésének lehetséges forgatókönyveiről. A tervek szerint egyébként Silverstone-ban is két futam lenne, így a hatszoros világbajnok kétszer is hazai pályán versenyezhetne. A 35 éves pilóta tegnap csapata, a Mercedes által közzétett videóban elárulta, az elmúlt esztendőkben többször is megfordult a fejében, hogy egy év szünetet tart, de mindig arra jutott, hogy a Formula-1 gyorsan változó világában ezt nem engedheti meg magának.

S ha már Franz Tosttal indítottuk a cikkünket, az Alpha Tauri csapatfőnöke a Süddeutschen Zeitungnak azt is elmondta, hogy tartalékcsapattal készülnek arra az esetre, ha a csapatban dolgozók közül valaki pozitív koronavírus-tesztet produkálna.

– Ilyen esetben a lehetséges kontaktok miatt azt a részleget, ahol a fertőzött kolléga dolgozik, teljes egészében le kell cserélnünk. Valamennyi műszaki szakemberünknek és szerelőnknek kell, hogy legyen helyettese, csak így biztosíthatjuk, hogy rajthoz álljunk – nyilatkozta a faenzai istálló csapatfőnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.