időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

A lengyel Tyson lemészárolta ellenfelét a kesztyű nélküli bunyóban

Ch. Gáll András
2020.06.11. 09:24

A lengyel Tyson néven reklámozott Krystian Kuzma 105 másodperc elteltével lemészárolta ellenfelét, Lukasz Brodaczot a Lengyelországban hihetetlen népszerűségnek örvendő pusztakezes boksz legutóbbi mérkőzésén. A kiütésről készült videó – amit csak erős idegzetűeknek ajánlunk – bejárta a világhálót.

A lengyel Tyson névre hallgató gladiátor berobbant az internet hírhedt hősei közé. A pusztakezes bunyó – angolul „bare knuckle fight” – a 19. században népszerű vásári látványosság volt az Egyesült Államokban, mivel azonban annyira brutális volt, hogy felháborította az embereket, ezért 1873-ban betiltották. Az utolsó ilyen mérkőzést – immár illegálisan – a Mississippi állambeli Richburgben rendezték 1889. július 8-án L. Sullivan és Jake Killrain között. Csakhogy változnak az idők, és ami másfél évszázaddal ezelőtt még szalonképtelen volt, az mára teljesen elfogadottá vált. Olyannyira, hogy 2018-ban legalizálták a BKB-t (bare knuckle boxing), és a Wyoming állambeli Cheyenne-ben meg is tartották az első gálát a helyi hokistadion porondján, kétezer néző előtt. Repültek a fogak, szakadt a bőr, a közönség tombolt, a kasszasiker egyértelmű volt.

A pusztakezes bunyó mára Lengyelországban is polgárjogot nyert, meg is alakult a legális szervezetük, a Gromda Fight Club, amelynek sztárja egy Krystian Kuzma nevű, Toruń városából származó, leginkább előemberre emlékeztető figura. Kuzma – a lengyel Tyson, ahogy reklámozza magát – valaha hagyományos ökölvívó volt, egy 2014-es felvételen még egészen emberi kinézete van, piros mezben látható egy félnehézsúlyú (81 kg) mérkőzésen:

Ez volt hat éve, de közben magára szedett vagy húsz kiló izmot, beállt a Gromda Fight Clubba, és a minap olyan brutális K.O.-val ütötte ki aktuális ellenfelét, Łukasz „Brodacz” Załuskát, hogy a videó szinte felrobbantotta az internetet.

Mondjuk, „Tyson” sem nézett ki túl jól a bunyó után:

De szegény Brodaczot kórházba kellett szállítani...

Ezek után csak egyetlen kérdés marad megválaszolatlanul: hogy a csudába' engedhetik Lengyelországban ezt a brutális látványosságot, aminek semmi köze nincs a sporthoz? Persze a felvetés álnaiv, hiszen a válasz nyilvánvaló: nagyon is megéri a szervezőknek... A fizetős (pay-per-view) tévéközvetítés tarifája alkalmanként 22 dollárnak megfelelő összeg, és ebből szépen profitálnak a szervezők, akik között ott van Artur Szpilka, a neves profi bunyós is, aki 2016-ban WBC-címmeccset vívott Deontay Wilderrel, és természetesen kiütéses vereséget szenvedett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.