Hosszú mozdíthatatlan, de jönnek a fiatalok

Nagy érdeklődéssel várjuk ilyenkor nyár derekán a Forbes magazin magyar kiadásának listáját a legértékesebb honi sportolókról. A komplex mutatókat (sportsikerek, pénztermelő képesség, reklámérték) összesítő rangsor első helyén eddig a 2015-ös első kiadás óta mindig Hosszú Katinka volt az élen, és most sincs másképpen, viszont a második és a negyedik helyre bejött egy húsz-, illetve tizenkilenc éves fiatalember Milák Kristóf és Szoboszlai Dominik személyében.

Ch. Gáll András
2020. 07. 02. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú mozdíthatatlan, de nem kizárt, hogy az Iron Lady most vezeti utoljára a Forbes üzleti magazin magyar kiadásának listáját, amely a legértékesebb honi sportolókat állítja rangsorba. Ha ugyanis a Red Bull Salzburg 19 éves zsenije ilyen sebességgel fejlődik, ahogyan tette az utóbbi hónapokban, és a közeljövőben leszerződteti egy megaklub, könnyen bekövetkezhet a trónfosztás.

az egyeduralkodó (Fotó: Orbital strangers/Forbes-archív)

A magyar Forbes szerkesztői elárulták, hogy a korábbi évekhez képest változás a közösségi média nagyobb súllyal történő figyelembevétele. Mivel Hosszú Katinka a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is roppant aktív, senki sem kérdőjelezheti meg elsőségét. Hiszen tavaly is nyert két világbajnoki címet Kvangdzsuban, és oroszlánrészt vállal az új profi úszóliga, az ISL gründolásában, illetve felfuttatásában. Üzletasszonynak sem utolsó, az Iron Swim klub hasít, mindenfelé látható az arcmása óriásplakátokon, szóval, továbbra is ő idehaza a number 1.

berobbant az úszóvilág élvonalába a tavalyi kvangdzsui vb-n a 200 méter pillangó aranyérmével és szédületes, 1:50,73 perces világcsúcsával, amivel Michael Phelps idejét törölte le a rekordlistáról. Már a reklámokban is feltűnik, noha meglehetősen különc, zárkózott fickó, és igencsak érdes a modora. Nagy kérdés, hogy a koronavírus-járvány okozta versenyhiány mennyire viseli meg a pszichéjét, de ez az összes sportolóra igaz.

remek kapus, a Bundesligában hivatalosan nincs nála jobb. Nincsenek botrányai, példás férj, intelligens, jól nyilatkozó fiatalember, talán kissé túlságosan is mintaszerű.

Szoboszlai Dominik egy igazi üstökös. Amit az új esztendőben Salzburgban művel, arra nehéz szavakat találni, után ő lehet az első igazi magyar futballista szupersztár. Ontja a gólokat és a gólpasszokat, s bármelyik pillanatban elviheti Mozart városából valamelyik topklub – akár a Milan, akár a PSG, akár a… gyakorlatilag bármelyik megacsapat.

A listáról érdekes tendenciák olvashatók le. Hosszú Katinka és nagyjából ugyanaz a kategória, sőt utóbbi még kettővel több – öt – olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet, mint az Iron Lady, mégis 18 hellyel elmarad mögötte. A magyarázat pofonegyszerű: nincs jelen a közösségi médiában, kerüli a nyilatkozatokat, magába forduló, zárkózott alkat. Ehhez természetesen joga van, csak így tízmilliókat dob ki az ablakon. A jelek szerint kisebb gondja is nagyobb ennél.

Az úszók tarolnak, hatan vannak a huszonötös listán, és a labdarúgók sem panaszkodhatnak a maguk ugyancsak hat ranglistás versenyzőjével.

Az egész listán egyetlen olyan sportoló található, aki egyértelműen sportága legjobbja – nem itthon, az egész világon –, és ez (Talán még de ő csak a fegyvernemében.) Hogy mégis csak a huszonnegyedik? Egyértelmű, hogy sportága belterjessége miatt, ha mondjuk teniszben vagy futballban lenne a legjobb, akkor magasan vezetné a rangsort.

A jelenlegi rangsor:

  • Hosszú Katinka (úszó, Iron Swim)

  • 2. Milák Kristóf (úszó, Bp. Honvéd)

    3. Gulácsi Péter (labdarúgó, RB Leipzig)

    4. Szoboszlai Dominik (labdarúgó, Red Bull Salzburg)

    5. (autóversenyző)

    6. (úszó, Újpesti TE)

    7. (labdarúgó)

    8. (labdarúgó, RB Leipzig)

    9. Liu Shaolin Sándor (gyorskorcsolyázó, FTC)

    10. Liu Shaoang (gyorskorcsolyázó, FTC)

    11. (tenisz)

    12. (teniszező)

    13. (úszó, Győri Úszó SE)

    14. (úszó, BVSC)

    15. Szilágyi Áron (Vasas)

    16. (autóversenyző)

    17. (labdarúgó, Mainz)

    18. (úszó, Balaton Úszó Klub)

    19. Kozák Danuta (kajakozó, Újpesti TE)

    20. (kézilabdázó, Telekom Veszprém)

    21. (kézilabdázó, Pick Szeged)

    22. Mikler Roland (kézilabdázó, Pick Szeged)

    23. (atléta, Bp. Honvéd)

    24. Varga Dénes (vízilabdázó, FTC-Telekom)

    25. (labdarúgó, Freiburg)

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.