Még egyszer nem lehet halasztani

Úgy készülünk, hogy lesz olimpia – jelenti ki Kulcsár Krisztián. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke utólag is úgy látja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) nem volt más választása, mint a tokiói játékok elhalasztása, ugyanakkor ez csak egyszeri döntés lehetett. Ha a helyzet súlyosbodna, az újabb halasztás kizárható – akkor törölni fogják a 2020-as olimpiát.

2020. 07. 24. 14:00
null
A Csillagok Háborújából idézett Kulcsár Krisztián, a MOB új elnöke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jó döntés volt márciusban elhalasztani az olimpiát?

– Igen. Annál is inkább, mert nem a játékok megrendezése, hanem a törlése volt az alternatíva.

– Miként a NOB, a MOB is szinte az utolsó pillanatokig kitartott a rendezés mellett. Mi volt a döntő érv a halasztás mellett?

– Egy felgyorsult láncreakció zajlott le. Már márciusban a legkülönbözőbb országokból kaptunk jelzéseket sportolóktól, hogy nem tudnak készülni, végül ez odatorkollt, hogy több nemzeti olimpiai bizottság is jelezte: az eredeti időpontban nem utaznak Tokióba. Végül tehát a NOB elfogadta azt az érvelést, miszerint sok helyen nem voltak adottak a felkészülés alapvető feltételei sem, így idejekorán elengedte az ügyet, még ha a járványhelyzet meg is engedte volna, hogy a szükséges óvintézkedések mellett idén olimpia legyen.

– Egy év múlva nem állhat elő ugyanez a helyzet?

– A sportélet nagyjából újraindult, és még ha a nemzetközi versenynaptárak egyelőre tervezés alatt is vannak, a sportolók edzenek, már zajlik a felkészülés. A NOB-bal egyetemben a tokiói szervezők és a sportolók is várják a jövő évi olimpiát.

– Elképzelhető újabb halasztás?

– Nem, az alternatíva ebben a helyzetben a törlés. Ám mielőtt kérdezné, már mondom is, hogy nincs B terv. Arra készülünk, hogy lesz olimpia. Megnyugtató híreket kapunk és megnyugtató beszélgetéseket folytatunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a szervezőbizottsággal is.

– A 2022-es ifjúsági olimpia törlése nem aggasztó jel? Ezt a döntés is a NOB hozta meg, ráadásul a koronavírusra hivatkozva.

– Szenegál nem képes ifjúsági olimpiát rendezni 2022-ben, ezzel együtt legyen teljesen világos, hogy a dakari játékok elhalasztása semmilyen összefüggésben nincs a tokiói olimpiával.

– A másik elgondolkodtató körülmény a napokban sokat idézett közvélemény-kutatás, miszerint a japánok háromnegyede ellenzi az olimpia megrendezését.

– Veszem magamnak a bátorságot, hogy a sajtóhíreket fenntartásokkal fogadjam. Annál is inkább, mert épp most zajlott le a kormányzóválasztás Tokióban, és toronymagasan az a jelölt győzött, aki támogatja az olimpiát.

– Milyen tervekkel rendelkezik jelenleg a NOB és a szervezőbizottság, hogyan akarják lebonyolítani az olimpiát?

– A terveket jelenleg az határozza meg, hogy az olimpia idején még nem áll majd rendelkezésre vakcina. Ennek megfelelően a mára bevett gyakorlattá vált szociális távolságtartás szabályait alkalmazzák majd a versenyeken, a nézőtereken, de még az olimpiai faluban is. Így, ha a csillapuló járvány vagy a vakcina megléte miatt más lesz a forgatókönyv, akkor az ennél csak kedvezőbb lehet. A sok nehézség mellett a vírus paradox módon kiköveteli a már régóta hangoztatott igényt is: legyen egyszerűbb, kevésbé költséges az olimpia.

– Milyennek ítéli meg a magyar csapat jelenlegi felkészültségét?

– Az elmúlt hónapok inkább pszichésen okoztak károkat, de van még egy teljes évünk. A kvalifikáció jelenti most a legnagyobb izgalmakat, és várjuk, hogy ősszel újrainduljanak a versenyek.

– Gyakorta lehet arról hallani, hogy a magyar sportolók is motivációs problémákkal küzdenek. E téren van teendője a MOB-nak?

– Az ilyen jellegű problémákat – ahol vannak – esetileg kell kezelni. Derűlátó vagyok, hogy miként a mindennapi élet természetes módon visszazökken a megszokott kerékvágásba, ugyanez a lelki visszarendeződés megtörténik majd a sportolóinkkal is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.