Nincsenek a japánok az olimpia ellen – mondja a tokiói nagykövet

Palanovics Norbert, Magyarország tokiói nagykövete személyes benyomásai alapján nem tapasztalja, hogy Japán az olimpia megrendezése ellen fordult volna. Ellenkezőleg: úgy látja, a szigetország mindent elkövet annak érdekében, hogy Tokió, még ha korlátozásokkal is, emlékezetes olimpiát rendezzen 2021-ben.

2020. 07. 24. 11:00
null
Fotó: unknown
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mit szól a legfrissebb japán közvélemény-kutatási adatokhoz, miszerint a japánok háromnegyede helyteleníti az olimpia megrendezését?

– Japán igen jól kezelte a járvány első hullámát, de a koronavírus okozta helyzet bizonytalansága az élet számos más területére is rányomja a bélyegét. Egyébként pontatlan a megfogalmazás, a japánok nem helytelenítik az olimpia megrendezését, inkább kétségeik vannak afelől, hogy az olimpia az eredetileg tervezett formájában megrendezhető-e. A japánok jelentős része szereti és támogatja az olimpiai eszmét, így az olimpia megrendezése is széles körű társadalmi támogatottságot élvez.

– A tokiói mindennapokban mennyire van jelen az olimpiát körülvevő bizonytalanság?

– Egy új, ismeretlen helyzet bizonytalanságot szül, ez természetes. Emiatt 2020 második felében nemcsak az olimpiával kapcsolatban vannak kételyeik az embereknek, hanem a mindennapi élet egyéb területein is.

A kormányzóválasztás eredménye árulkodó

Dr. Palanovics Norbert, hazánk tokiói nagykövete folyamatos kapcsolatban van a MOB-bal

– Elvezethet-e a közhangulat odáig, hogy belpolitikai, sőt külpolitikai jelentőségre emelkedjen: a japánok tiltakozása meghiúsíthatja-e az olimpia megrendezését?

– Nincs tiltakozás, de a koronavírus-járvány új helyzetet teremt az eddig ismert életünk és mindennapjaink számos területén. Mind Abe Sindzó miniszterelnök, mind pedig a tokiói kormányzó teljes mellszélességgel kiáll a játékok megrendezése mellett, hamarosan valószínűleg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is megvalósítható javaslattal állnak elő.

A közhangulatot az is jól mutatja, hogy a szűk három héttel ezelőtti tokiói kormányzóválasztáson ugyan voltak jelöltek, akik az olimpia több évvel történő elhalasztásával, sőt egyenesen törlésével kampányoltak, de végül elsöprő többséggel választották újra a jelenlegi vezetőt, aki határozottan kiállt a játékok 2021-es megrendezése mellett.

– Nem csupán egy évvel vagyunk az olimpia előtt, hanem – ha nem halasztják el – most kezdődnének a játékok. Jelenlegi tudásunk, a jelenlegi helyzet szerint jó döntés volt a halasztás? Nem járt volna-e mindenki jobban, ha idén „túlesnénk” rajta?

– Az elmúlt hónapokat, illetve a mostani helyzetet tekintve megfontolt döntés született. Az ország lényegében nem engedi be a külföldi állampolgárokat, és Japán most építi ki azt a kapacitást, amely a sportolók, illetve az olimpiára érkezők teszteléséhez lehet szükséges. Természetesen amennyiben a vakcina addigra elérhető lesz, akkor az további támogatást adhat a szervezőknek az egészségügyi szempontból is biztonságos olimpia megrendezéséhez.

Japán jól teljesít a járvány elleni védekezésben

– Japánban, szűkebben Tokióban a járvány miatti egészségügyi helyzet ad okot az aggodalomra, avagy a félelem erősebb a valós veszélynél?

– A koronavírushoz köthető megbetegedések vagy a halálozások számát egymillió főre vetítve a szigetország a július végi állapot szerint nemzetközi összehasonlításban is nagyon jól teljesített a helyzet kezelésében. Az általánosan magas higiéniakultúra, valamint a maszkviselés évtizedes hagyományai mind-mind hozzájárulnak ehhez.

– Nagykövet úr, a nagykövetség kapcsolatban van-e a Magyar Olimpiai Bizottsággal, ellátja-e a MOB-ot tanácsokkal?

– Évek óta nagyon szoros az együttműködésünk a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Az olimpiai felkészítést szolgáló edzőtáborok szervezése kapcsán, a MOB-bal közös erőfeszítések eredményeként számos olyan várossal sikerült komoly kapcsolatokat kialakítanunk, amelyek magyar sportolókat fogadnak. Kifejezetten büszkék vagyunk az együttműködésre Tocsigi tartománnyal, ahol öt város viseli a „magyar host town” címet. Számunkra különösen fontos, hogy a sportra épített kétoldalú kapcsolataink fenntarthatóvá váljanak, és megmaradjanak az olimpiát követően is, s így hosszú távon szolgálhatják Magyarország és Japán barátságát. Már látható, hogy Tocsigi tartománnyal, illetve az úszóválogatottunkat fogadó Kórijama városával az olimpia végeztével sem fog kihűlni a kapcsolatunk, hanem tovább tudjuk és fogjuk építeni azt a jövőben is.

– Lát-e esélyt a „hagyományos” olimpia megrendezésére, avagy a „buborékolimpia” valószínűbb?

– Biztos vagyok benne, hogy az eredeti tervekhez képest lesznek változtatások a rendezésben, de a japán szervezők valószínűleg nem adják fel, hogy a hagyományoshoz közelítő olimpiát rendezzenek. Én is bizakodó vagyok e tekintetben. Reményeim szerint sikeres, sok szempontból különleges és mindenképp emlékezetes olimpiát láthatunk majd jövőre Japánban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.