Egyszer vertük a Dinamót Lőrincz Emil fejesével + videó

Nincs szép múltja a magyar kluboknak a Dinamo Zagreb elleni tétmérkőzéseken. Az eddigi hét párharc mindegyikét elveszítették a horvát csapattal szemben, ráadásul a részsiker is csak egyszer jött össze. Szerda este a Ferencváros javíthat a gyönge mérlegen a BL-selejtezőben.

2020. 09. 15. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szeretnek a magyar csapatok a Dinamo Zagreb ellen futballozni. A Ferencváros szerdán 19 órakor a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában találkozik a horvát klubbal, amely ellen ez lesz a nyolcadik párharca a magyar csapatoknak. A korábbi hét esetben mindig vereség lett a vége.

Az egyetlen részsiker 1997 októberében jött össze, amikor az MTK hazai pályán 1-0-ra legyőzte az akkor éppen Croatia Zagreb névre hallgató együttest. Az UEFA-kupa második fordulójában kerültek szembe a csapatok, és az első mérkőzésen Lőrincz Emil 81. percben elért fejes góljával alakult ki az egygólos győzelem.

A Garami József vezette MTK a Babos Gábor – Molnár Zoltán, Lőrincz Emil, Kuttor Attila, Szamosi Tamás – Madar Csaba, Illés Béla, Halmai Gábor, Farkasházy László – Preisinger Sándor (Kenesei Krisztián), Orosz Ferenc összeállításban lépett pályára. A mai napig ez az egyetlen magyar csapat, amely le tudta győzni a 21-szeres horvát bajnokot.

Hogy a továbbjutás akkor sem sikerült, arról a Maksimir Stadionban rendezett visszavágó tehetett, amelyen 2-0-s vereséget szenvedett az MTK. Kétségkívül nagyobb játékerőt képviseltek a zágrábiak, akiknek mindkét gólját Robert Prosinečki szerezte (a másodikat tizenegyesből). Ő volt akkoriban az egyik legnagyobb horvát sztár, korábban a Real Madridban és a Barcelonában is futballozott, az 1998-as világbajnokságon pedig alapembere volt a bronzérmet szerző válogatottnak.

Egyébként Prosinečkin kívül Dražen Ladić, Goran Jurić, Krunoslav Jurčić és az Inter, Milan kettősből ismert Dario Šimić is tagja volt a vb-harmadik csapatnak azok közül, akik az MTK ellen pályára léptek. Az ausztrál válogatott Mark Vidukáról nem is beszélve, aki később a Premier League-ben vált sztárrá a Leeds United mezében.

A Dinamo Zagreb párharcai magyar klubok ellen

1963, VVK-elődöntő: Ferencváros–Dinamo Zagreb 0-1, 1-2, összesítésben 1-3

1997, UEFA-kupa 2. forduló: MTK–Croatia Zagreb 1-0, 0-2, összesítésben 1-2

1999, Bajnokok Ligája-selejtező 3. forduló: MTK–Croatia Zagreb 0-0, 0-2, összesítésben 0-2

2002, UEFA-kupa 1. forduló: ZTE–Dinamo Zagreb 0-6, 1-3, összesítésben 1-9

2003, UEFA-kupa 1. forduló: MTK–Dinamo Zagreb 1-3, 0-0, összesítésben 1-3

2010, Európa-liga-selejtező rájátszás: Győri ETO–Dinamo Zagreb 0-2, 1-2, összesítésben 1-4

2019, Bajnokok Ligája-selejtező 3. forduló. Ferencváros–Dinamo Zagreb 1-1, 0-4, összesítésben 1-5

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.