A Bayernnek és a Sevillának is kell a hab a tortájára

A Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligában első Sevilla ma este Budapesten csap össze az Európai Szuperkupáért. Magyarországon még sohasem rendeztek ilyen rangos nemzetközi kupamérkőzést, és ez most a járvány miatt szigorú egészségügyi előrások szerint zajlik majd le. Igazi sztárparádé lesz a Puskás Ferenc Arénában.

2020. 09. 24. 6:48
Bayern Munich Training Session: UEFA Super Cup
Thomas Müller a Bayern München edzésén Fotó: Chris Ricco – UEFA/UEFA via Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai Szuperkupa Budapesten. Történelmi nap ez, az biztos. Magyarországon még sohasem rendeztek olyan rangos nemzetközi mérkőzést, mint ez a találkozó. Igaz, ez terven felül jött, nem is pályáztunk rá, de ez már tökéletesen közömbös: itt van, és kész. Az is igaz, hogy Rui Moreira, Porto polgármestere perrel fenyegette meg az UEFA-t, mert nem az ő városában rendezi meg a Bayern München és a Sevilla találkozóját, holott a pályázatot 2018 májusában az ő városa nyerte, nekünk ezzel sincsen különösebb dolgunk, játsszák le egymás között.

A lényeg az, hogy miután az UEFA Lisszabonba helyezte a Bajnokok Ligája végjátékát, nem akart két ennyire jelentős eseményt Portugáliának adni, ezért változtatta meg a döntését, és adta az Európai Szuperkupa megrendezésének a lehetőségét Budapestnek. Azóta hiába ugrott meg Magyarországon a fertőzöttek száma, az UEFA kitartott a határozata mellett, és ma sor is kerül a BL és az Európa-liga idei győzteseinek az összecsapására.

Már Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője sem azzal foglalkozik, hogy szerinte a járványhelyzet miatt nem kellene megrendezni a mérkőzést. Inkább teszi a dolgát, és azt, hogy mennyire komolyan veszi ezt a meccset, bizonyítja a legfontosabb tény: az összes sztárját elhozta Budapestre, csak a BL-döntő győztes gólját szerző Kingsley Coman maradt otthon elővigyázatosságból. Itt vannak tehát olyan sztárok, mint a hétvégén a Schalkét 8-0-ra legyőző csapatban mesterhármasig jutott Serge Gnabry, továbbá vagy Manuel Neuer. Az 55 éves szakember novemberben vette át a bajor elitcsapat irányítását, azóta megnyerte a bajnokságot, a Német Kupát, a Bajnokok Ligáját, és – ahogy ő fogalmazott –, most következhet a hab a tortán, az Európai Szuperkupa.

 

Fotó: Chris Ricco – UEFA/UEFA via Getty Images

– A Bayern München mindig sikeres akar lenni; ez szerepel a DNS-ében – mondta az elutazás előtt. – Meg akarjuk nyerni ezt a trófeát, de így van ezzel a Sevilla is. Mindkét csapatnak rövid volt a szünet és kevés az idő a felkészülésre, de ez aligha látszik majd csütörtök este, kemény, színvonalas mérkőzést várok.

Az utóbbi háromnegyed év alapján a Bayern München számít esélyesebbnek, ám kár lenne elfelejteni, hogy a Sevilla február óta veretlen, azaz szintén remek eredményekkel a háta mögött érkezett Budapestre. Olyan sztárjai talán nincsenek, mint a bajoroknak, ám itt van a Barcelonából visszaszerződött Ivan Rakitić, aki igencsak veretes név a kontinens futballjában. Mellette minden bizonnyal ott lesz a csapatban a Transfermark.de által egyaránt ötvenmillió euróra taksált Lucas Ocampos és Diego Carlos, a harmincmilliós Jules Koundé, a 17 és fél milliós Suso és a 15 milliós Óscar Rodríguez is.

 

Julen Lopetegui, a Sevilla vezetőedzője
Fotó: Illyés Tibor / MTI

 

– Izgatottan, egészséges lelkesedéssel várjuk az összecsapást, és bár tudjuk, mennyire nehéz dolgunk lesz, győzni megyünk Budapestre   – mondta Julan Lopetegui vezetőedző.   – A Bayern München minden sorozatot megnyert az előző idényben, amelyben elindult, de mi sem véletlenül játszhatunk a trófeáért. Az Európa-ligában erős csapatokat győztünk le, a Roma, a Wolverhampton, a Manchester United és az Internazionale elleni siker is önbizalmat adhat a budapesti mérkőzésre.

Az Európai Superkupa egyébként roppant szigorú egészségügyi intézkedések mellett zajlik majd le. A magyar, a német és a spanyol szurkolók biztosan nem futhatnak össze, a külföldiek kizárólag negatív teszttel léphetnek be az országba, a stadion zárt részein kötelező lesz a maszk viselete, a lelátón pedig ajánlott – a szervezők szerint a Puskás Aréna biztonságosabb lesz, mint az ország bármelyik más pontja.

Európai Szuperkupa: Bayern München (német)–Sevilla (spanyol), Puskás Ferenc Aréna, szeptember 24., 21.00, jv.: Anthony Taylor (tv: M4 Sport).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.