Thiem a sírból hozta vissza a döntőt, lezárta a nagy hármas korszakát

Három elveszített döntő után Dominic Thiem New Yorkban kétszettes hátrányból megnyerte karrierje elő Grand Slam-tornáját. A 27 éves osztrák teniszezőnek kapaszkodnia kellett a meccsben maradésért Alexander Zverev ellen, végül az ötödik játszma rövidítésében értékesítette a harmadik mérkőzéslabdáját a US Open döntőjében. Hivatalosan is véget ért a nagy hármas korszaka, a 2016-tól 2020-ig tartó időszakban csak Novak Djokovics, Rafael Nadal és Roger Federer tudott nyerni Grand Slam-versenyt, Dominic Thiem személyében új győztest avattak.

Magyar Nemzet
2020. 09. 14. 7:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világelső Novak Djokovics kizárása után a férfi verseny két esélyese, az osztrák Dominic Thiem és a hórihorgas német, Alexander Zverev jutott a US Open férfi egyes döntőjébe.

Thiem a torna addigi legmagasabb színvonalú mérkőzésén lépett túl három játszmában az addig még szettet sem veszítő Danyiil Medvegyeven az elődöntőben. Zverev meccse szakmailag nehezen volt értékelhető: a német 0-2-ről fordított a spanyol Carreno Busta ellen, de nem a saját nagyszerűségének köszönhette a sikerét, hanem annak, hogy a 29. helyen kiemelt ellenfele egyszerűen kipukkadt, fizikálisan nem bírta a megpróbáltatásokat.

Thiem csak a horvát Marin Čilić ellen veszített szettet a döntőig vezető úton, különösen a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen játszott lehengerlően, a legnehezebb találkozója a már említett Medvegyev elleni volt a legjobb négy között. Zverev sokkal rögösebb úton ért el a fináléba: a német származású orosz, a teniszvilág Szásája az eddigi hat meccse közül csak egyet nyert három játszmában, Kevin Anderson, Adrian Mannarino, Borna Ćorić, Brandon Nakashima és az elődöntőben Carreno Busta ellen is legalább négy szett kellett a 2018-as ATP-világbajnoknak a továbbjutáshoz.

Zverev karrierje első Grand Slam-döntőjére készülhetett, Dominic Thiem már háromszor jutott el a siker kapujába, és csakúgy, mint Andre Agassi, Ivan Lendl, Goran Ivanišević és Andy Murray, ő is három elveszített fináléval kezdte a karrierjét. Nem véletlenül mondta párospartnere, Kristina Mladenovic korábbi barátja, hogyha a 2018-as és a 2019-es Roland Garros, majd az idei Australian Open után New Yorkban is vereséget szenved a döntőben, akkor kénytelen lesz felhívni Murray-t, aki négy elbukott GS-döntővel kezdte a karrierjét.

Az eddigi mérleg

Thiem és Zverev az idei US Open előtt kilencszer találkozott egymással, hétszer az osztrák diadalmaskodott, a német csak kétszer nyert.

Sima első szett

Ehhez képest a második helyen kiemelt Thiem kezdett idegesebben, 1-1-nél elveszítette a saját adogató játékát. Thiem idegesen közlekedett a pályán, bizonytalanul szervált, szemlátomást túlizgulta karrierje negyedik Grand Slam-döntőjét.

A következő szervajátéknál is ütött két ki nem kényszerített hibát, de 0-30-ról visszakapaszkodott, a Medvegyev ellen látott arcát mutatta, és hozta a game-et. Zverev is a sajátját, de amíg Thiem izzadtságszagú játékokat nyert meg, ő nem különösebben izzadt meg. És mivel a harmadik adogató játékát is elbukta az esélyesebbnek hitt osztrák, Zverev 5-2-nél a szettért szerválhatott. S nem csinált semmi különlegeset, egyszerűen fejben jobbnak, koncentráltabbnak, magabiztosabbnak tűnt. Harminc perc játék után Zverev 6-3-ra nyerte az első szettet.

Zverev remekül kezdett
Fotó: Robert Deutsch/USA Today Sports

A statisztika is alátámasztotta a két játékos idegállapota közötti különbséget: Thiem négy kettős hibát ütött, Zverev csak egyet, a legnagyobb különbség a második szervákból megnyert pontok közötti különbségben rejlett: Zverev ezekből a labdamenetek 67, Thiem csak 29 százalékát tudta megnyerni.

Thiem továbbra sem találta a ritmust

A folytatásban úgy tűnt, nem sok minden változik: Thiem kezdte a szettet, Zverev bréklabdához jutott, de túlélte a veszélyt. A következő adogatójáték szintén kritikusan alakult az osztrák számára, 0-30-ról visszaküzdötte magát, de újra bréklabdával szembesült, és ezt már nem tudta hárítani. Szett-, és brékhátrányba került, 1-1-nél bukta el a szervajátékát. Jött a fordulat: Zverev mellett kétszer is pontosan ütött el a bajban levő Thiem, de 0-30 után nem tudta lekezelni ellenfele szerváját, és ezzel elhúzott 3-1-re. Ebben a játékban állt legközelebb a 27 éves osztrák, hogy valahogy elbizonytalanítsa Zverevet.

Mindezek után beletört a bicskája a következő játékba, 15-40-ről még valahogy egyenlővé alakította az állást, de utána kétszer is világgá ütötte a labdát. Még egy órája sem játszottak, amikor 6-2, 4-1-es előnynél Zverev indulhatott szerválni. És izomból lőtte a bombaerős szervákat és a nyerőket Thiem térfelére, aki ólomlábakon közlekedett. Ellenfele pedig nemcsak élt az esélyekkel, hanem óriási önbizalommal játszott. 6-2, 5-1-nél Zverevnek több szettlabdája volt, ezeket valahogy hárította a mélyen tudása alatt játszó Thiem.

A következő game-ben szettlabdáig is eljutott az élete első Grand Slam-döntőjében szereplő Zverev, de ziccert rontott a hálónál, majd pedig elbukta a saját adogató játékát. Feltámadt a poraiból a lichtenvorthi fiatalember, pillanatok alatt 5-4-re alakult az állás. Zverev másodszor is szerválhatott a második szettért: kettős hibával nyitott, át is vette a vezetést ebben a kategóriában (6-5). Majd kisebb gondok után ötödször is eljutott a játszmalabdáig, és ezt meg is csinálta.

Zverev gyengébben teljesített a hálónál, nem ütött több nyerőt, mint Thiem, mégis hozta a második szettet.

A HARMADIK FELVONÁS: ZVEREV MEGTORPANT, THIEM SZÉPÍTETT

A harmadik játszmában 1-1-nél jött el az első brék: Zverev elvette a rengeteget hibázó Thiem adogatását, és nem maradt más dolga, mint begyalogolni a megszerzett előnnyel a meccs végéig. De Thiem ezt megakadályozta, azonnal visszavette az elvesztett adogatását, kiegyenlített. És utána semmire hozta az adogatását, átvette a vezetést. Innentől kezdve mindkét teniszező hozta a saját szerváját egészen 4-4-ig. Thiem hatalmas gondok közepette, egy sikeres sólyomszem-lehívással hozta a saját adogatását. Zverev viszont elbukta a sajátját, Thiem értékesítette az első szettlabdáját, és 6-4-gyel szépítette a játszmaarányt 2-1-re.

Zverev kétszer is elbukta a saját szerváját a szettben, létfontosságú pillanat volt, amikor 2-1-es vezetésnél elveszítette az adogatójátékát.

Thiem 0-2-ről egyenlített
Fotó: Danielle Parhizkaran/USA Today Sports

Elolvadt a kétszettes előny

A negyedik játszmában Zverevet továbbra is a nagy szervája mentette meg a nehezebb helyzetekben. Thiem lényegesen feljavult, főleg az első két szettben mutatott teljesítményéhez képest. 3-2-es vezetésénél két bréklabdához jutott, de egyiket sem tudta kihasználni, Zverev 15-40 után zsinórban négy pontot ütött, és megnyerte a játékot. De fogyott a lendület, és 4-3-nál már nem húzta ki a szervája a slamasztikából. Thiem brékelt, és adogathatott az egyenlítésért.

Az osztrák nem hibázott, három játszmalabdához jutott, és kihasználta az első lehetőségét. 6:3-ra hozta a negyedik szettet. Két óra 52 perc játék után következett a mindent eldöntő, ötödik játszma.

A döntő játszma

Zverev kezdte a US Open férfi egyest eldöntő ötödik játszmát, és rögtön el is veszítette az adogatójátékát. A torna történetében még soha senki sem fordított meg döntőt kétszettes hátrányból. Thiem élete első Grand Slam-győzelméhez „semmi mást nem kellett csinálnia”, mint hozni a saját szervajátékát. Igen ám, de Zverev „visszabrékelt”, 1-1, két brékkel. Majd 2-2, 3-3, 4-3, Thiem adogatásánál 0-30-ra állt, onnan még nem kis mázlival visszajött, de jött egy bréklabda Zverevnek, és ezt ki is használta: 5-3. A langaléta német jutalmul adogathatott a US Open-trófeáért. De ő is elbukta a szervajátékát, 5-4. Thiem szerválhatott a meccsben maradásért: 15-30-ról fordította meg a játékot, két egészen zseniális elütéssel. Zverev folytatta, és hibázott. Elveszítette a saját szervajátékát. Thiem 6-5-ös vezetése előtt ápolást kért, majd kiment a pályára. Három óra 45 perc után a mérkőzésért, a tornagyőzelemért adogathatott, de ő is rontott. Döntő szett, tie break következett. Thiemnek 6-4-nél két mérkőzéslabdája volt, de mindkétszer rontott. 7-6-nál újra az osztrák jutott közelebb a trófeához, és harmadszorra már nem hibázott. A mérkőzés hivatalos statisztikáját itt elérhető.

Hatéves ciklust zárt le Dominic Thiem: a 2016 óta uralkodó Novak Djokovics, nevével fémjelzett nagy hármas után először új Grand Slam-bajnokot avattak a férfiaknál. Dominic Thiem három elveszített döntő után New Yorkban megnyerte karrierje első GS-tornáját. Eldőlt, nem kell felhívnia Andy Murrayt.

– Gratulálok, Dominic! Kemény küzdelem volt a pályán, reménykedtem, hogy kicsit többet hibázol, de ez most másképp alakult. Remélem, egy napon majd én is felemelhetem a Grand Slam-trófeát – értékelt Alexander Zverev.

– 2004-ben ismertük meg egymást Szásával, 2016-ban kezdődött a rivalizálásunk, jó barátok lettünk, nagy dolgokat vittünk véghez a pályán, és azon kívül is. Biztos vagyok benne, Szása, hogy egyszer te is hazaviszed majd a Grand Slam-serleget – mondta a győztes, Dominic Thiem.

US Open, férfi egyes, döntő: Thiem (osztrák, 2.)–Zverev (német, 5.) 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.