Száznegyven kilométer végén csak milliméterek döntöttek

Szükség volt a célfotóra a Giro d'Italia keddi negyedik szakaszának végén, és nem is csak két versenyző között. A Catania és Villafranca Tirrena közötti 140 kilométeres etap végén a győztes francia Arnaud Démare (Groupama–FDJ) bevallotta, azt hitte, hogy második vagy harmadik lett. Az összetettben vezető portugál João Almeida (Deceuninck–Quick Step) megőrizte a rózsaszín trikót. Valter Attila (CCC) a győztessel azonos idővel a 82. helyen ért célba, az összetettben a 40.

2020. 10. 06. 16:56
null
Forrás: giroditalia.it
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este a Giro d'Italia 3. szakasza után még csak azt mondhattuk, hogy Geraint Thomas (Ineos–Grenadiers) kiszállt a végső győzelemre esélyesek közül, kedden reggel aztán kiderült, hogy a versenyből is. A 2018-as Tour de France győztese, aki az idei Giro első számú favoritja volt, előző nap közvetlenül a szakasz elején többszörösen is szerencsétlenül járt: még a lassú rajt során elesett, mielőtt a mezőny igazából nekiveselkedett volna, egy eléje guruló kulacs (!) okozta a vesztét lejtmenetben, és nagyon megütötte a csípőcsontját. Thomas összeszorított fogakkal, szakadt mezben visszaült a kerékpárjára, az Etna előtt harminc kilométerre azonban leszakadt a főmezőnytől, és végül több mint 12 perces hátránnyal ért célba. A 34 éves walesi versenyzőnél este törést nem állapítottak meg, de így is nagyon rossz bőrben volt, és másnap feladta a Girót.

Azt, hogy a kulacsok mennyire veszélyesek, a 4. szakaszon is láthattuk, amikor a holland Pieter Weening (Trek–Segafredo) menet közben az út szélén várakozó segítőjétől átvette a frissítőt, ám addig bíbelődött vele, amíg elesett, és a sűrű mezőnyben elsodorta az egyik gyanútlanul mellette tekerő társát is. Kedden amúgy Catania és Villafranca Tirrena között 140 kilométert kellett teljesíteni, a szakasz eleje és a végén az utolsó negyven kilométer is sík terep volt, a közepén azonban húsz kilométeren fel kellett tekerni egy 1125 méter magas hegyre, a Portella Mandrazzira. S lefelé sem volt egyszerű, mert azon a részen zuhogott az eső, emellett a csúszós aszfalton ködben kellett tekerni. Ezt megúszta a mezőny, 23 kilométerrel a vége előtt pedig utolérték a meglógott sváci Simon Pellaud-t (Androni Giocattoli–Sidermec), jöhetett a sprintbefutó, amire már a rajt előtt is jó eséllyel számíthattunk. Ám arra nem, hogy ilyen lesz a végjáték; a francia Arnaud Démare (Groupama–FDJ), a szlovák Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) és az olasz Davide Ballerini (Deceuninck–Quick-Step) között célfotó döntött – végül Démare javára. Azt, hogy mennyire kevésen, tényleg csak millimétereken múlott, a győztes nyilatkozata is visszaadta: ő maga azt hitte, hogy második vagy harmadik lett.

Ez pedig a célfotó, alul a győztes:

Fotó: giroditalia.it

A portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) megőrizte a Giro d'Italia összetett versenyében vezetőt megillető rózsaszín trikót. (CCC) a győztessel azonos idővel a főmezőny végén a 82. helyen ért célba, az összetettben két helyet előre lépve a 40.; az első Grand Tour-versenyén szereplő honfitársunk továbbra is remekül tartja magát.

Giro d'Italia, 4. szakasz, Catania–Villafranca Tirrena, 140 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama–FDJ) 3:22:13 óra

2. Peter Sagan (stlovák (BORA–Hansgrohe) azonos idővel

3. Davide Ballerini (olasz, Deceuninck–Quick-Step) a. i.

...82. Valter Attila (CCC) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 11:06:36 óra

2. Jonathan Caicedo (ecuadori, EF) 2 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 39 mp. h.

...40. Valter 8:00 perc h.

Szerdán a Mileto és Camigliatello Silano közötti 225 kilométer megtétele vár a mezőnyre, amely összesen 3497,9 kilométert teker a 103. Giro d'Italián, amíg október 25-én célba ér Milánóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.