A Halas-trófea, amely nem a legjobb horgásznak jár

A világ egyik legnagyobb figyelemmel kísért sporteseménye az NFL döntője, a Super Bowl. A minden évben megrendezett események közül egyedül a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléja mérhető hozzá népszerűségben. Vasárnap este, illetve magyar idő szerint hétfő hajnalban kialakul az idei Super Bowl párosítása.

2021. 01. 24. 6:50
null
Fotó: Kim Klement Forrás: USA TODAY Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap két trófeát már kiosztanak az NFL-ben. A nemzeti (NFC) és az amerikai (AFC) főcsoport bajnoka pedig február 7-én csap össze az amerikai futball legnagyobb meccsén, a Super Bowlon.

Az NFC-döntő a George Halas-trófeáért zajlik. A név nem véletlenül magyaros hangzású, George szülei az Osztrák–Magyar Monarchiából vándoroltak ki Chicagóba, ahol később fiuk megalapította a Bearst, az NFL legrégebb óta működő csapatát. Az idényben a századik születésnapját ünneplő Bears a rájátszásba ugyan eljutott, de a saját legendájáról elnevezett trófeáért nem szállhat harcba.

A felfedező emlékére

Nem szeretne ugyanígy járni a Chicago ősi riválisa, a Green Bay Packers, amelynek legendás edzője, Vince Lombardi a Super Bowl-győztesnek járó kupa névadója. A wisconsini csapat az NFL rekordbajnoka és a Super Bowl-éra első győztese: az 1967-es fináléban a Packers az idei AFC-döntőben érdekelt Kansas City Chiefst verte. Tavaly egyetlen találkozón múlt, hogy nem ismétlődött meg az első Super Bowl párosítása, a Green Bay az NFC-döntőt veszítette el a San Francisco 49ersszel szemben.

A Green Bay a héten elhunyt Ted Thompson tiszteletére is játszik. A szakember 2005 és 2018 között volt a csapat általános igazgatója, majd tanácsadóként segítette utódja, Brian Gutekunst munkáját. A Packers aktuális keretének jelentős részét még Thompson állította össze, akinek első draftválasztása a jelenlegi irányító, Aaron Rodgers volt.

Rodgers 2011-ben egyszer már elvezette a Packers a Lombardi-trófeáig, azóta viszont háromszor is elbukott a csapattal az NFC-döntőben. Most először hazai pályán vívhatja meg a főcsoportdöntőt.

Brady a Super Bowl-átok ellen

a New England Patriots irányítójaként hat nagydöntőt nyert és tizenhárom konferenciadöntőt játszott az AFC-ben, most az elsőre készül a másik főcsoportban. A rájátszást tekintve szinte minden elképzelhető rekordot a 42 éves irányító tart, most pedig újabb történelmi tettet vihet véghez: először juttathatja el a hazai csapatot a Super Bowlba. Ráadásul az idényben a nagydöntőben működik majd legnagyobb kihasználtsággal a stadion: 22 ezer nézőt engednek be a 75 ezer férőhelyes Raymond James-stadionba. Közülük 7500-an egészségügyi dolgozók, akiknek nem kell fizetniük a belépőért.

A floridai Super Bowlért viszont a zord Wisconsinban kell nyernie a Buccaneersnek. Green Bayben benne van a pakliban a hóesés, a fagypont alatti hőmérséklet pedig garantált a meccsre. A New Englandben a hideg időhöz hozzászokott Bradynek nem, a csapatnak viszont problémát okozhat ez az időjárás.

Októberben, az alapszakaszban már játszott egymás ellen a két csapat, akkor Floridában meglepően simán, 38-10-re nyert a Buccaneers.

Másik átok ellen

A versenyben maradt négy csapat közül a Buffalo Bills az egyetlen, amely még nem nyerte meg a Super Bowlt. Harminc évvel ezelőtt, éppen Tampában egyetlen jó rúgás kellett volna a sikerhez, de Scott Norwood nem talált a póznák közé. A következő három évben pedig három további finálét veszített a Bills, elképesztő sorozatot produkálva.

Ennek a szériának a másik megközelítése, hogy a Bills az egyetlen csapat, amely egymás után négy AFC-döntőt meg tudott nyerni, a legutóbbit 1994-ben, éppen a Kansas City Chiefs ellen. A Buffalo már lezárt egy nagyon hosszú rossz sorozatot idén: 25 év után nyert újra meccset a rájátszásban a csapat.

Túl az ijedtségen

A címvédő Kansas City Chiefs izgult legjobban a héten. Sztárirányítója, Patrick Mahomes ugyanis agyrázkódást szenvedett a múlt héten, a Cleveland Browns ellen. Ilyen esetekben az NFL szigorú protokollja mentén, független orvosi szakértő bevonásával dől el, hogy mikor játszhat újra a játékos, márpedig Mahomes hiánya nagyon nehéz helyzetbe sodorta volna a Chiefst.

Szombatra viszont biztossá vált, hogy Mahomes ott lehet a pályán az AFC-döntőn, így teljes erejével szállhat harcba a Kansas City, amely a tizenhat éve nem látott Super Bowl-címvédésre hajt az idei rájátszásban. A hazai pálya, a rájátszásrutin és az idegenben 26-17-re megnyert alapszakaszmeccs is a Chiefs mellett szól, viszont a szezon hajrájában a Buffalo javuló, a Kansas City legjobb esetben is stagnáló formát mutatott.

NFL-rájátszás

NFC-döntő: Green Bay Packers (1.)–Tampa Bay Buccaneers (5.) vasárnap, 21.05

AFC-döntő: Kansas City Chiefs (1.)–Buffalo Bills (2.) hétfő, 0.40

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.