Bohus Richárdnak elege lett az úszásból, de nem adja fel

Végre láthatjuk Hosszú Katinkát is versenyezni a Golden Tour-sorozat ma kezdődő nizzai fordulójában, a háromszoros olimpiai bajnok csaknem egy tucat számban szerepel a rajtlistán. Bohus Richárd is vállalta a franciaországi utat, és lapunknak arról beszélt, hogyan változtatta meg a gondolkodását 2020, az év, amelyben elege lett az úszásból.

2021. 02. 05. 7:15
null
Kvangdzsu 20190722 Úszás Világbajnokság VB Bohus Richárd Fotó Derencsényi István Fotó: Derencsényi István Forrás: Nemzeti Ssport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan egy éve rúgta rá az ajtót a koronavírus-járvány Európára, és azóta az október–novemberben Budapesten megrendezett rövid pályás Nemzetközi Úszóliga volt az egyetlen olyan verseny, amelyen a sportág legnagyobb sztárjai közül sokan rajthoz álltak. Ötvenméteres medencében azonban a most péntektől vasárnapig tartó nizzai viadal az első jelentős úszótalálkozó hosszú idő óta. A versenyzésre kiéhezett magyarok sem maradnak távol a franciaországi Golden Tour-sorozat első állomásától, kilenc úszónk, köztük és Bohus Richárd szerepel a szervezők által szerdán megerősített nevezési listán.

Bohus Richárd másként készül a harmadik olimpiájára, mint a korábbiakra Fotó: Derencsényi István / Nemzeti Sport

– Nagy nevek jönnek, mint Sarah Sjöström vagy Chad le Clos – nyilatkozta lapunknak az Eb-ezüst és vb-bronzérmes Bohus Richárd, aki negatív PCR-teszttel kelhetett útra csütörtök hajnalban Nizzába. – Jó visszacsatolás lesz a verseny, hogy hol tartunk a felkészülésben félúton a márciusi országos bajnokság felé, mennyire van még szükség az alap állóképesség megszerzésére, vagy esetleg már elkezdhetünk a gyorsulással foglalkozni.

Az elmúlt egy évben minimális információt kaptunk az úszók formájáról, mert kevés versenyt rendeztek meg, Nizzában viszont kicsit okosabbak lehetünk. Különösen érdekes lesz Hosszú Katinka teljesítménye, aki decemberben még az országos bajnokságot is kihagyta. A háromszoros olimpiai bajnok januárban Dubajban edzőtáborozott, és tizenegy számban szerepel a rajtlistán, köztük két kedvencében, a 200 és 400 vegyesben. Nem mindenki követte Hosszú példáját meleg égövi edzéslehetőséget keresve a nizzai viadal előtt, a 200 pillangón világbajnok és -rekorder Milák Kristóf például Debrecenben, Bohus pedig Hódmezővásárhelyen készült.

– Inkább a sprintszámokra fókuszálok Nizzában, gyors- és hátúszásban is az ötven-száz méteres távokat úszom. Kétszáz háton is beneveztem, de azt később döntöm el, vállalom-e, mert lehet, hogy fizikailag még sok lenne – osztotta meg velünk Bohus, aki jelen állás szerint 100 háton indulhatna a tokiói olimpián. – Nem tervezem, hogy újabb számban kvótát szerzek, azt szeretném megtartani, amellyel most rendelkezem, mégiscsak a hátúszás áll hozzám a legközelebb, azt művelem gyerekkorom óta.

És persze a váltókat segíteném, mert az nekem olyan, mintha a családomért küzdenék.

Ezt a 2017-es budapesti világbajnokságon is bizonyította Bohus, aki tagja volt a népszerű, harmadik helyezett 4x100 méteres gyorsváltónak. Most a harmadik és valószínűleg az utolsó olimpiájára készül a 27 éves úszó, de másként, mint a korábbi kettőre, ami összefüggésben áll a járvánnyal is.

– Elegem lett az úszásból, amikor tavaly bejelentették, hogy elmarad az olimpia – vallotta be. – Ki voltam hegyezve, hogy a lehető legjobb legyek Tokióban, aztán az elvégzett munka a kukában landolt. Most próbálom máshogy megközelíteni a felkészülést. Jártam már két olimpián, amelyekről alig maradt emlékem, mert egy csettintés alatt elrepültek. Szeretném másként csinálni, pszichológushoz is járok, hogy felkészüljek a láthatatlan ellenségre, amely átírhatja az erőviszonyokat és a terveinket. Igyekszem az olimpiához vezető útra koncentrálni, nem pedig a végcélra. Van még egy-két évem az úszásban, nem olyan sok már, és jó lenne kiélvezni.

A Golden Tour-sorozat nizzai fordulójára benevezett magyar úszók:

Bernek Péter, Biczó Bence, Bohus Richárd, Gyurinovics Fanni, Gyurta Gergely, Hosszú Katinka, Márton Richárd, Milák Kristóf, Zombori Gábor

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.