A nő, aki jobb teljesítményre inspirálja Robert Lewandowskit

Jürgen Klopp állítja, Robert Lewandowski a legjobb, akivel valaha dolgozott, Pep Guardiola a legprofibbnak nevezte őt, Marco Rossi pedig bevallotta, hogy nincsen terve a megállítására. A magyar válogatott ellen készülő lengyel csatár méltán nevezhető világklasszisnak, s abban, hogy eljutott idáig, kulcsszerepe van a párjának. Anna Lewandowska nem átlagos futballistafeleség.

2021. 03. 24. 20:47
null
Forrás: Bayern München / Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006-os világbajnokság idején terjedt el a brit bulvársajtóban a WAG-kifejezés, amely a „wives and girlfriends”, azaz a feleségek és barátnők rövidítése. A gyűjtőnevet elsősorban a futballisták párjaira használják, s nem sztereotípiamentes szó: modellalkatú, luxusban fürdő nőket értenek alatta, akiknek nincs sok fontos dolguk az életben. Anna Lewandowska biztosan nem ilyen, a férjétől függetlenül is sikeres exsportoló és üzletasszony. Sőt robbanásszerű fejlődésében ugyancsak jelentős szerepet játszott.

2007-ben ismerkedtek meg egy integrált edzőtáborban, amelyben Anna karatésként, Robert pedig labdarúgóként vett részt. Akkor még Anna Stachurska (leánykori nevén) tűnt az eredményesebb sportolónak, hiszen abban az évben lett először bronzérmes a felnőtt lengyel bajnokságban és az ifjúsági Eb-n, miközben Lewandowski még csak a lengyel másodosztályban futballozott. Néhány hónappal az első találkozás után randevúzni kezdtek, az eljegyzésre 2011-ben, az esküvőre 2013-ban került sor. Két lányuk született, Klara négy, Laura egy éves lesz májusban.

Anna Lewandowska karate-pályafutása 2014-ben ért véget, miután harmadik lett a világbajnokságon. Összesen 38 érmet szerzett a nemzeti, európai és világszintű viadalokon. Már a visszavonulása előtt elkezdte építeni az élsport utáni életét, 2013-ban életmódtémájú blog írásába kezdett, étrendtanácsadással, karatealapú kardióedzések oktatásával foglalkozott. Manapság Lengyelország egyik legismertebb táplálkozási szakértője és fitneszguruja.

Robert Lewandowski pályafutására is nagy hatással volt a felesége. A lengyel csatár harminc felett teljesíti a legjobb idényeit. Most 32 éves, de tavaly lőtt először több gólt, mint ahány tétmeccsen pályára lépett egy idényben (47/55), és ezt a ritmust a jelenlegi évadban is tartja (36/42). Ennyi idősen labdarúgóként már aligha lett kategóriákkal jobb, viszont a pályán kívül gépiesen szervezett életet él, amely során mindent alárendel a teljesítményfokozásnak, és ebben Anna útmutatásai főszerepet játszanak.

Csak egy példa: Lewandowski mindig először a desszertet fogyasztja el, s csak utána jöhet a leves és a főétel. Anna elmélete szerint jobb az emésztésnek, ha az édesség az első, mert azt gyorsan feldolgozza a gyomor, így kis szünet után a fehérjét tisztábban hasznosítja a szervezet. De az is előfordul, hogy hasizom-erősítő gyakorlatokat ír elő a férjének, vagy karatés edzésmódszerekkel fejleszti a ruganyosságát. Többek közt ennek is köszönhető, hogy Lewandowski kevésszer sérül meg, idényenként mindössze egy-két meccset hagy ki.

Anna üzleti sikerei sem elhanyagolhatók. Több márkát működtet, van receptmagazinja, cateringcége, edzésalkalmazása, kozmetikai termékei és ruházati üzlete. Az Instagram-oldalát több mint hárommillióan követik, így például Lengyelországban ő volt a Huawei reklámarca – nálunk töltött be hasonló szerepet.

Ismertségét arra is használja Lewandowska, hogy az édesanyja könyvét népszerűsítse. Maria Stachurska a saját nagynénje, Stanisława Leszczyńska történetét írta meg, aki szülésznő volt az auschwitzi koncentrációs táborban, ahol több mint háromezer gyermek születését segítette, s kezdeményezték a szentté avatását is.

Anna Lewandowska mindemellett két gyermek édesanyja. Vajon éjszakánként náluk ki kel fel a gyerekekhez?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.