Hűség és egység a tudásfölény ellenében

Új sorozat, régen látott ellenfél, a mérkőzés keretei azonban változatlanok. A magyar labdarúgó-válogatott ma este (20.45, tv: M4 Sport) zárt kapuk mögött fogadja Lengyelországot a 2022-es világbajnoki selejtezők nyitányán. A sorozat tíz mérkőzésből áll, de az első találkozó – ezzel Marco Rossi szövetségi kapitány is egyetért – alapjaiban határozza meg a folytatást. Ne feledjük, egyenes ágon csak a csoportgyőztes jut ki Katarba.

2021. 03. 25. 6:44
null
Rossi és csapata egész héten Telkiben készült Fotó: Szabó Miklós Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január végén vele készített interjúban többek között megjegyezte, el sem tudja képzelni, hogy a lengyelek ellen zárt kapuk mögött játsszunk. Csupán két hónap alatt nagyot fordult a világ. Az még hagyján, hogy persze ma sem lehetnek szurkolók a Puskás Arénában, az már annál nyomasztóbb, felelősséggel senki sem merné megmondani, mikor térhetnek vissza a nézők a stadionokba. Az általános fásultság közepette feltehetjük a költői kérdést, van-e értelme egyáltalán futballmeccset, bármilyen sporteseményt rendezni manapság, mégis inkább közelítsük a másik irányból: legalább a tévében megnézhetjük a mérkőzést, sportközvetítések híján még sivárabb lenne a hétköznapi valóság.

Ha eltekintünk sérülésétől, a találkozó előzménye, hogy miközben a magyar szövetség szerződést hosszabbított Marco Rossival, a lengyel – még januárban – új kapitányt nevezett ki, a Videoton korábbi trénerét, így a Magyarországon is jól ismert Paulo Sousát. Ez a körülmény lehet reményeink forrása. A magyar válogatott egységes csapat, Sousa viszont az elmúlt napokban találkozott először a kiválasztottaival. S még valami. Marco Rossi nemcsak azért tervez nálunk hosszú távra, mert hideg fejjel mérlegelve arra jutott, így jár a legjobban, hanem mert jól érzi magát nálunk, sőt örömmel azonosul velünk. Sousa viszont igazi vándormadár, azóta, hogy 2013-ban elhagyta a Videotont, a lengyel kapitányi poszt a hatodik munkahelye. Az már inkább csak érdekesség, amit Rossi a tegnapi sajtótájékoztatón megemlített: játékosként kétszer találkozott Paulo Sousával, és mindkétszer az ő csapata nyert.

A szövetségi kapitány örül neki, hogy idén többet játszik a klubcsapatában , és megerősítette, is tökéletesen felépült a fejsérüléséből. Elárulta, három- és négyvédős felállásra is készül, továbbá nem hanem Piotr Zieliński a kedvenc lengyel játékosa.

– Olaszországban Pozzuoliban, közel Nápolyhoz élek, a családom érthetően a Napolinak drukkol. Zieliński a nápolyiak játékosa, különben is remek futballista, ezért tartom őt különösen nagyra – mondta Rossi.

Lewandowski, Zieliński, aztán Szczęsny, Bednarek, Milik, Piatek és a többiek. Papíron a lengyelek erősebbek. Előrébb állnak a világranglistán (ők a 19., mi a 40. helyen), s magasabban jegyzik a játékosaikat. Ha a páros sakkmérkőzések módjára három- vagy négynaponta játszanánk velük mondjuk tíz meccset, biztosan ők nyernének többször. De 2021 tavaszán csak egyszer kell velük megmérkőznünk. Igaz – ezt Rossi is kimondta januárban –, ez az egy meccs meghatározza az összes többit, az egész sorozatot.

Vb-selejtezők, I csoport, 1. forduló, a mai program (egyaránt 20.45-től):

Magyarország–Lengyelország

Anglia–San Marino

Andorra–Albánia

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.