Gulácsi és Orbán egyszer már lenullázta Lewandowskit

Klubszinten a magyar és a lengyel labdarúgó-válogatott néhány kerettagja már játszott egymás ellen a 2020/21-es idényben, váltakozó sikerrel.

2021. 03. 23. 11:20
Orbán és Lewandowski a magyar-lengyel meccsen is összecsaphatnak
Willi Orbán (balra) megelőzheti Gulácsit Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország csütörtökön Lengyelország ellen kezdi meg szereplését a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozatában. A két ország válogatottja közel tíz éve nem játszott egymás ellen, a magyar és a lengyel keretből viszont néhány játékosnak időben sokkal közelebbi élménye van egy-egy rivális futballistáról.

A legtöbb magyar–lengyel párharcot a Bundesligában vívták idén. A tavalyi év legjobb labdarúgója, 25 meccsen lépett pályára a német élvonalban, és csak négyszer maradt gól nélkül – ezek közül az egyik az RB Leipzig ellen volt, amelyben védett, pedig csereként kapott lehetőséget. Pedig még csak nem is volt gólszegény találkozó, 3-3-mal ért véget a rangadó. A visszavágó éppen a válogatott szünet után, április 3-án következik, amely sorsdöntő lehet a bajnoki cím szempontjából.

Lewandowski másik két magyar ellenfelét szomorította idén, igaz, sem Sallai Rolandnak (Freiburg, 1 Lewandowski-gól, 2-1-es Bayern-győzelem), sem az egymás elleni meccsen csupán néhány percet kapó Szalai Ádámnak (Mainz, 2 Lewandowski-gól, 5-2-es Bayern-siker) nem az ellenfél támadóinak megfékezése a fő feladata.

A másik lengyel Bundesliga-támadó, Krzysztof Piątek (Hertha) viszont semmilyen sikerélményt nem gyűjtött magyar játékosok ellen. A Sallai Rolanddal felálló Freiburg 4-1-re verte a berlini csapatot, Willi Orbán pedig mindkétszer kulcsszerepet vállalt a lipcsei sikerből a Hertha ellen: a hazai 2-1-es győzelem alkalmával büntetőt harcolt ki, az idegenbeli 3-0-s győzelemből góllal vette ki a részét – természetesen mindkét meccsen Gulácsi védte a Leipzig kapuját.

Az angol másodosztályban (Bristol City) két lengyel játékossal is találkozott az idényben. A Norwich City hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Bristolt, de a lengyel balszélső, Przemysław Płacheta már a végeredmény kialakulása után léphetett pályára csereként. Nála várhatóan fontosabb szerepet kap csütörtökön poszttársa, Kamil Jóźwiak (Derby County), aki 1-0-s győzelmet ünnepelhetett Nagy csapata ellen a Championshipben. Jóźwiak és Nagy egyaránt válogatottja összes 2020-as meccsén pályán volt.

Alapember a lengyeleknél a jobbhátvéd, Tomasz Kędziora (Dinamo Kijev) is, aki a Ferencváros ellen két meccset végigjátszott a Bajnokok Ligája csoportkörében, a kijevi meccs egyetlen találatához az ő csúsztatása jelentette a gólpasszt. A Fradiban Lovrencsics Gergő kezdőként, csereként játszott mindkét meccsen a magyar válogatott kerettagok közül, míg Sigér Dávid a budapesti 2-2-es meccsen kapott lehetőséget kezdőként.

Az Európa-ligában (Omonia Nicosia) és Karol Świderski (PAOK) nézett farkasszemet egymással. A lengyel csatár egyik meccsen sem talált be a magyar játékossal felálló védelem ellen. A párharcban egy Omonia-siker és egy döntetlen született, a csoportból egyik csapat sem jutott tovább.

Az összmérleg: négy magyar érdekeltségű győzelem, három döntetlen, öt lengyelekhez köthető siker. Abban viszont mindenképpen bízhatunk, hogy a lengyel támadók gólképtelennek bizonyultak a magyar játékossal megerősített védelmek ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.