Tudja a dolgát: jól helyezkedik és hegyezi a fülét

Legnagyobb sikereit a Legia Varsóval érte el, s személyesen is ismeri a lengyelek portugál szövetségi kapitányát, Paulo Sousát. Nikolics Nemanja, a magyar válogatott és a Fehérvár támadója arról is beszélt lapunknak, a csütörtöki világbajnoki selejtezőn miért lehet a szokásosnál is több esélye a lesipuskás szerepkörben.

2021. 03. 23. 6:30
null
Több mint lesipuskás. Nikolics Nemanja kulcsembere a válogatottnak Fotó: Anton Uzunov Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szalai Tamás irányítása alatt visszakerült a kezdőcsapatba Fehérváron. Az önbizalma is visszatért?

– Teszem a dolgom napi szinten, függetlenül attól, hogy kezdő vagyok-e, vagy sem. Csapatkapitányként különösen nagy a felelősségem, hiszen az edző és a csapatkapitány között különleges a kapcsolat. Továbbá példát kell mutatnom, remélem, ez akkor is sikerült, amikor kevesebbet játszottam. Természetesen van véleményem a történésekről, de sohasem üzengettem az újságokon keresztül, most sem teszem, különben is, most a válogatott, a lengyelek elleni mérkőzés jár az én fejemben is.

– Mindez most azért fontos, mert ha önnek megy a játék, abból a válogatott is profitálhat.

– Marco Rossival a kezdetektől kifogástalan a kapcsolatom, kezdőként vagy csereként ugyanúgy arra törekszem, hogy segítsem a csapatot.

– A napokban a lengyel sajtónak is több interjút adott. Lengyelül vagy angolul?

– Bár sok mindent értek lengyelül, nem voltam rákényszerülve, hogy tökéletesen megtanuljam a nyelvet. Nagyon sok szerb, horvát, bosnyák csapattársam volt a Legiánál, az edzőim, Sztanyiszlav és Henning Berg pedig angolul kommunikáltak.

Nikolics Nemanja ontotta a gólokat a Legia Varsó játékosaként
Fotó: MTI

– A futball szaknyelvét, az utasításokat azért ma is érti lengyelül, nemde?

– Értem… A kapu előtt különben is az a dolgom, hogy lesipuskás legyek, a helyezkedésnél majd odafigyelek arra, mit beszélnek egymás között a lengyel védők… Megfigyelőnek azonban Lovrencsics Gergő sokkal jobb választás, ő folyékonyan társalog lengyelül.

– Közismert, hogy pályafutása talán legsikeresebb másfél évét töltötte a Legia Varsónál. Mi a legkedvesebb emléke?

– Nehéz a választás, mert akkor tényleg minden összejött. Két bajnoki címet szereztünk, előbb az Európa-ligában, majd a Bajnokok Ligájában szerepeltünk. Személy szerint nekem is jól ment a játék, gólkirály lettem, majd a BL-selejtezőn öt góllal járultam hozzá ahhoz, hogy elérjük a csoportkört.

A kötődésemet talán az fejezi ki a legjobban, hogy miután Chicagóba igazoltam, akkor is szurkoltam a csapatnak, s a Legiánál sem feledkeztek meg rólam, én is megkaptam az aranyérmet.

– Öt éve egyértelműen előrelépést jelentett, amikor Lengyelországba igazolt. Azóta ön szerint a magyar futball lefaragott valamennyit a hátrányából?

– Az eredmények ezt mutatják, hiszem a Vidi, majd a Fradi is eljutott az Európa-liga csoportkörébe, utóbbi aztán a BL-be is, a tizenkét csapatos bajnokság kiélezett, nincsenek könnyű mérkőzések, és persze a válogatott is csodálatos, elismerésre méltó eredményeket ért el. Ezenfelül nekem az is érezhető különbség volt, amikor visszatértem Fehérvárra, amely ma már egyértelműen európai szintű klub, kifogástalanok a feltételek.

– Anno ön a lengyelek januárban kinevezett szövetségi kapitányával, Paulo Sousával is dolgozott együtt a Vidinél. Osztja a véleményt, miszerint az összeszokottság lehet az előnyünk a lengyelekkel szemben?

– Paulo Sousa nagyon felkészült edző, biztos vagyok benne, hogy a legapróbb részletekig minden információt begyűjtött a saját csapatáról és rólunk is. Ám most először találkozik a kerettel, kérdéses, ez a néhány nap elég-e arra, hogy megismerjék egymást a játékosokkal. Ebből a szempontból mi előnyben vagyunk, amit remélem, hogy a pályán is meg tudunk mutatni. Tudom, hogy a válogatottat nagyon szeretik a szurkolók, de azzal is tisztában vagyok, hogy egy csapatot mégis mindig valahol a legfrissebb eredménye alapján ítélnek meg. Nem élhetünk a múlt sikereiből. Új sorozat kezdődik, most is meg kell állnunk a helyünket.

Összeszokottság

Ahogy Nikolics Nemanja is utal rá, a magyar válogatottból Lovrencsics Gergő tökéletesen beszél lengyelül. A Fradi csapatkapitánya a csütörtöki vb-selejtező felvezetéseként elárulta, hogy lengyel felesége ma már inkább a magyar futballt preferálja. Szerinte is az összeszokottság lehet az előnyünk.

a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint nem lehet megállítani a lengyelek sztárját, Robert Lewandowskit, csapatként kell vele szemben úgy védekezni, hogy minél kevesebbszer kerüljön helyzetbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.