Vereséggel tért vissza a sznúker egykori királya

Az első kísérlet nem sikerült. A kilenc év után visszatért hétszeres világbajnok, Stephen Hendry 4-1-re kikapott Matthew Selttől a sznúker Gibraltár Open első fordulójában. Ugyanakkor nem is volt reménytelen. Hendry, bár már 52 éves, nem játszott rosszul, volt egy százas brékje, csak éppen nem állt mellé a szerencse, Selt pedig kiváló napot fogott ki. Várjuk a folytatást.

2021. 03. 02. 22:19
null
Stephen Hendry kezdésként lökött egy százas bréket Forrás: Eurosport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött hát a nagy pillanat, amire a sznúker szerelmesei a 2020–21-es idény kezdete óta vártak. Tavalyi szeptemberben jött a hír, hogy visszatér Stephen Hendry. Aztán mindig csúszott, csak csúszott a visszatérés, már azt hihettük, hogy nem lesz belőle semmi.

A hétszeres világbajnok (1990, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1999), immár 52 éves skót kiválóság kedd este aztán végre tényleg játszott a Gibraltár Open első fordulójában. A tornát közvetítő Eurosport a 2012-es világbajnokság felidézésével készült a nagy eseményre. Az a torna két okból is fontos volt a hétszeres világbajnok pályafutásában. Az első fordulóban érte el pályafutása tizenegyedik maximális, 147 pontos brékjét (Stuart Bingham ellen), a csatorna le is játszotta ezt a felvételt. Hendry a negyeddöntőben aztán Stephen Maguire-től megsemmisítő, 13-2-es vereséget szenvedett el, ami után bejelentette a visszavonulását.

Hendry anno hatalmas tehetségként robbant be a sznúker elitjébe, 1990-ben csupán 21 évesen nyerte az első világbajnoki címét, máig ő a legfiatalabb világbajnok. A 90-es években uralta a játék mezőnyét, amiről mindenekelőtt hét vb-győzelme árulkodik. Pedig az ezredfordulóhoz közeledve már feltűnt John Higgins (aki először 1997-ben nyert vb-t) és Ronnie O’Sullivan.

Hendry fokozatosan visszaesett, bár olykor akadt még egy-egy kiszaladt nagy eredménye. 2012-ben éppen azzal indokolta a visszavonulását, hogy nem képes egyenletesen magas teljesítményt nyújtani.

A sznúker modern korszakának még mindig ő a legeredményesebb játékosa hét vb-győzelemmel, tavalyi sikerének köszönhetőn Ronnie O’Sullivan követi hattal.

Kedd este Mark Selby meccse után lépett az asztalhoz Hendry. Az ellenfele, Matthew Selt egyből komoly próba elé állította, úgy kezdett, hogy Hendry csak kétfalas megoldással csinálhatott biztonsági lökést (safety). Hendry első kísérletét elhibázta, rövidet lökött (a fehér golyó nem érte el egyik pirosat sem), aztán tulajdonképpen a másodikat is, mert azzal meg állást hagyott, Selt meg tudott indulni, s meg is nyerte az első frame-et.

A második frame-et aztán Hendry rögtön egy százas brékkel nyerte, s egyenlített.

A folytatásban nem volt szerencséje. Selt nagyon jól játszott, lényegében nem hibázott. Jellemző volt, ahogy véget ért a mérkőzés. Az ötödik frame-ben Hendry már felállt a székéből, mert arra lehetett számítani, Selt safetyt üt. Ám az egyik piros golyó behullott…

Selt tehát 4-1-re nyert, avagy Hendry elvesztette visszatérése első mérkőzését. Sportszerűen gratulált Seltnek, aki mellesleg jó barátja. Remélhetőleg a kudarc nem szegi kedvét, s látjuk még a közeljövőben, ennél még jobb formában és győztes meccsen.

Hendry a meccs után arról beszélt, hogy boldog és egyáltalán nem elégedetlen a játékával, azt ugyanakkor elismerte, javulnia kell ahhoz, hogy kivívja a részvételt az idei világbajnokságon.

– Kifejezetten ideges voltam, amikor a hotelszobámban öltöztem és készülődtem a meccsre. Rám tört az izgalom, ami jó dolog, mert izgalom nélkül nem lehet teljesíteni. A játékom jelenleg nem elég ahhoz, hogy a selejtezőből a főtáblára jussak a vb-n. Még dolgoznom kell, de van egy hónapom, hogy jobb legyek – nyilatkozta egyszerre önkritikusan és bizakodva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.