A kellemetlen felcsúti vendég elhalasztotta a bajnokavatást

Győzelemmel révbe érhetett volna a Ferencváros, de nem tudott felülkerekedni a Puskás Akadémia csapatán. Elmaradt tehát a bajnokavatás a Groupama Arénában, a Fradi hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott, és még legalább egy hetet kell várnia arra, hogy biztosítsa a címvédését. Továbbra is nyeretlen a felcsúti csapat az FTC otthonában.

Szilágyi
2021. 04. 10. 21:24
Ferencváros Puskás Akadémia
A Puskás Akadémia megnehezítette a Ferencváros dolgát Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB I két, legjobb formában lévő csapata, stílszerűen az első helyen álló címvédő Ferencváros és a története első élvonalbeli ezüstérmére pályázó Puskás Akadémia a harmadik mérkőzését játssza ebben a szezonban. Tavaly ősszel Isael duplájával hátrányból fordított a Fradi a Groupama Arénában, januárban pedig bravúrjainak és Myrto Uzuni góljának köszönhetően hozott el egy pontot a Ferencváros Felcsútról.

A mai meccsnek különleges jelentősége volt a bajnoki versenyfutásban, esetleges győzelmével a Ferencváros hat fordulóval a szezon vége előtt matematikailag is biztosíthata volna a címvédést, és 92 évvel a Tóth Potya István vezette csapat triplája után zsinórban a harmadik bajnoki címét szerezhette volna meg.

A második helyen álló Puskás Akadémia balhátvédje, a zöld-fehéreknél nevelkedett Deutsch László lapunknak elmondta, hogy hallani sem akar a bajnokavatásról, azon dolgozik majd a csapatával, hogy elhalassza a Fradi aranyünnepét.

A Puskás Akadémia még soha nem nyert korábban az FTC otthonában, a mai mérkőzésig hét Fradi-siker és két döntetlen volt a két csapat mérlege az Üllői úton.

Szergej Rebrov két magyar játékost, Dibusz Dénest és Botka Endrét nevezte a kezdőcsapatba. A Fradi a Dibusz–Botka, Blazic, Dvali, Civic–Laidouni, Somalia–Nguen, Isael, Uzuni–Boli kezdőcsapatot küldte a pályára. Meglepetésre Sigér Dávid és Igor Haratin csak a cserék között kapott helyett. Lovrencsics Gergő még ott sem, a csapatkapitány a keretben sem kapott helyet.

Hornyák Zsolt, a vendégek szakvezetője három saját nevelésű labdarúgót tett be a Puskás Akadémia kezdő tizenegyébe, és ő is húzott egy váratlant. Kihagyta a válogatottban nemrég debütált Géresi Krisztiánt. A Tóth Balázs–Szolnoki, Nunes, Spandler, Deutsch–Van Nieff, Plsek–Slagveer, Knezevic, Kiss–Corbu összeállítású csapat nézett szembe a Ferencvárossal.

Öt percet kellett várni az első helyzetre, de ez több volt, mint helyzet, ziccert rontott a Puskás Akadémia: Kiss Tamás középre adását Knezevic az ötösről fölé lőtte. De nem késett sokat a vendégek vezető gólja. Ami nem ment akcióból, az összejött rögzített játékhelyzet után. Knezevic szögletét követően Nunes csúsztatott szép mozdulattal a jobb felső sarokba. A 25 éves, portugál légiós megszerezte a harmadik gólját a magyar élvonalban.

Lassan, talán túl megfontoltan, kissé ritmustalanul játszott a Ferencváros. Előnye birtokában a Puskás Akadémia visszahúzódott, a Fradi próbálta átvenni az irányítást, de Boli lapos lövésén kívül nem sokat mutatott. Az első formás zöld-fehér akcióra 21 percet kellett várni: ekkor Botka és Nguen kényszerítőzött, utóbbi lőtt, de nem talált kaput.

Korán szerzett vezetést a felcsúti csapat
Fotó: Mirkó István

Fél órányi játék után megduplázhatta volna az előnyét a Puskás Akadémia: Slagveer indult meg a jobb szélen, a beadását után Plsek fejelt előredőlve. Nem Dibuszon múlott, hogy nem született meg a második vendéggól.

Kereste, de nem találta a fogást a bajnokaspiráns a szervezetten védekező felcsúti csapaton. És amikor lendületbe jött, több pontatlanság csúszott a játékába, Nguen kifejezetten dekoncentráltnak tűnt.

Nguen Tokmac az első félidőben nem tudott kibontakozni
Fotó: Mirkó István

A félidő hajrájában Laidouini kiugratását követően Boli lőtt, Tóth bravúrral védett. Majd lehorgonyzott a Fradi a Puskás Akadémia térfelén, gyors egymásutánban három szögletet is lőhetett, de egyikből sem volt komoly gólveszély. Egygólos vendégelőnnyel ért véget az első félidő.

A szünetben egyik edző sem cserélt. Gyorsítani akarta a játékot a Ferencváros, előbb egy Boli-fejessel veszélyeztetett, majd szintén az elefántcsontparti csatár próbálkozott, de fölé lőtt. Nyomott a Fradi, egyre nyomasztóbb lett a labdabirtoklási fölénye, a vendég kontratámadásokra rendezkedtek be, egy kőkemény Van Nieff-lövéssel jelentkeztek.

Isael-helyzettel válaszolt a bajnoki címvédő a felcsúti lehetőségre. Rebrov kettős cserével próbált életet lehelni az FTC játékába: Isael és Botka jött le, a helyükön Zubkov és Wingo folytatta.

Megélénkült a meccs, Uzuni lövése, majd Laidouini fejese után védett bravúrral Tóth Balázs. Negyedórával a vége előtt érkezett Haratin (Dvalit váltotta) és Baturina (Boli helyett). És megérkezett a Fradi egyenlítő gólja: egy szöglet után Haratin még nem találta el a labdát, Laidouini viszont igen. A francia légiós lapos lövéssel vette be az addig kifogástalanul védő Tóth kapuját.

Rebrov a 83. percben pályára küldte a Budafokon csodálatos, ollózós gólt szerző válogatott középpályást, Sigér Dávidot. Beszorította ellenfelét a Ferencváros, a hajrában játszott olyan sebességgel, ami célravezető lehetett volna az első félidőben.

A Fradi nem tudta bepréselni a győzelmet jelentő gólt, sőt a hosszabbításban a Puskás Akadémia birtokolta többet a labdát, és Van Nieff révén a győztes gólt is megszerezhette volna. Ez nem sikerült, ahogy a Fradi bajnokavatása is elmaradt.

A Puskás Akadémia az első félidőben könnyedén eldönthette volna a meccset, a Ferencváros akkor lehet bajnok a jövő héten, ha legyőzi a Kisvárdát.

NB I, 28. forduló: Pénteken játszották: Mezőkövesd–Kisvárda 0-1 (0-1), Mezőkövesd, jv.: Iványi. Gólszerző: Bumba (11-esből 20. Kiállítva: Ene (Kisvárda, 49.), Ferencváros–Puskás Akadémia 1-1 (0-1), Groupama Aréna, jv.: Bognár, gólszerző: Laidouni (77.), illetve Nunes (7.).

Korábban: MTK–Budafok 0-0, Új Hidegkuti Nándor Stadion, jv.: Solymosi. Mol Fehérvár–Újpest 4-0 (2-0), Mol Aréna Sóstó, jv.: Berke. Gólszerző: Nikolics (11-esből 9., 33.), Petrjak (69., 88.). Vasárnap: Diósgyőr–Paks 14.30, Zalaegerszeg–Bp. Honvéd 17.00. Mindkét mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.