A videóbíró csődjét a volt újpesti bánta a Premier League-ben

Angliában már eddig is jó néhány kétes szituáció után kritizálták a videóbírós rendszert.

2021. 04. 13. 18:26
null
Forrás: Twitter/ Match of the Day
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állíthatjuk, hogy a hétfő esti West Bromwich Albion–Southampton találkozót tűkön ülve várta a szigetország az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 31. fordulójából, most mégis vezető téma lett a sportsajtóban. A West Brom 3-0-ra győzött, de így is maradt a tabella utolsó előtti, 19. helyén, a még bennmaradást jelentő 17. helyen álló Newcastle-től nyolc pont választja el, eléggé reménytelennek tűnik a helyzete. Hétfőn viszont könnyedén elintézte a 14. helyezett Southamptont, és már az 5. percben megszerezhette volna a vezetést, ha megadják a korábbi újpesti támadó, Mbaye Diagne gólját. A videózás után azonban az lett a döntés, hogy a 29 éves szenegáli támadó lesről fejelt a kapuba. Igen ám, de micsoda szarvashiba, a vonalat nem Diagne pozíciójában húzták meg! Angliában már eddig is jó néhány kétes szituáció után kritizálták a videóbírós rendszert, és a hétfő esti eset újabb muníciót adott az elégedetlenkedőknek.

A vitatott találat:

 

Ez pedig a VAR elemzése az esetről:

Jól látható, hogy a les megállapításához az 5-ös játékos, Kyle Bartley pozícióját vették figyelembe, aki nem avatkozott a játékba, a labda el sem jutott hozzá, azt a 17-es Mbaye Diagne befejelte. A vendégek rögtön lest reklamáltak, de a fenti kép szerint nem volt igazuk. Vagy legalábbis vitatkozni lehet a szituáción, márpedig a VAR-nak éppen az lenne a szerepe, hogy egyértelmű és természetesen helyes döntést hozzon.

A VAR-szobában ülők utólag azzal védekeztek, hogy nem találtak megfelelő kameraállást, amely alapján egyértelműen el lehetett volna dönteni, mit kell ítélni. Így nem változtatták meg a pályán hozott döntést, amely szerint a Diagne találata lesről született.

A 11-szeres szenegáli válogatott Mbaye Diagne 2015 augusztusában négyéves szerződést írt alá az Újpest FC-vel, de 2016 februárjában már a kínai bajnokságban szereplő Tiencsin Teda csapatához szerződött. Az Újpestben 14 bajnoki meccsen 11 gólt szerzett, Magyarországon is megmutatta, hogy nem ügyetlen játékos. A Transfermarkt adatbázisa szerint a lila-fehérek 1,15 millió euróért vették, és 1,9 milliót kaptak érte. A piaci értéke jelenleg hárommillió euró, de 2019 júniusában kilencmillió euró volt, amikor Galatasarayt erősítette. A törökök idén január végén kölcsönadták a West Bromwich Albionnak. Bár a hétfői találatát elvették tőle, két gólt már szerzett 11 meccsén a harmatos West Bromban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.