Kenderesi Tamás lecserélte Kis Grófót, így győzte le Milákot

Késely Ajna nagyot úszott, de lemaradt az éremről a 800 gyors mai döntőjében a budapesti úszó Európa-bajnokságon a Duna Arénában. A középdöntőkben a férfi 200 pillangó szikrázó csatát hozott, amelyet meglepetésre nem a világrekorder Milák Kristóf, hanem Kenderesi Tamás nyert meg, de a lényeg, hogy a két magyar klasszis az első két helyen jutott be a holnapi fináléba, amelyben újra összecsapnak, akkor már az éremért.

Magyar Nemzet
2021. 05. 18. 19:25
KENDERESI Tams
Budapest, 2021. május 18. Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás elõfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában 2021. május 18-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papíron Késely Ajna éremszerzésében bízhattunk az úszó Eb mai döntőiben, hiszen ő legutóbb, 2018-ban ezüstérmes volt 800 gyorson, amelyen ezúttal a hatodik legjobb idővel jutott be a fináléba. A tegnapi előfutamban körülbelül 13 másodperccel elmaradt az egyéni legjobbjától, de mint a legtöbb úszó, ő is az olimpiára hegyezi ki a formáját, így nem volt egyértelmű, hogy ennyit kellene javulnia a dobogóért.

Késely Ajna nem lehet csalódott a negyedik hellyel Fotó: Magyar Úszószövetség

A táv egynegyedénél Késely a negyedik helyen haladt, és nem volt nagy a lemaradása. Féltávnál ugyanez volt a helyzet, aztán elkezdett erősíteni a 19 éves, magyar úszó, aki 450 méternél már a harmadik helyen fordult. Sajnos nem volt sokáig dobogós helyen az egyes pályán, ugyanis a tőle messze, a hetesen tempózó orosz Anna Jegorova visszaelőzte őt, Késely pedig nem tudott újabb támadásba lendülni, így a negyedik helyen zárta a számot. Csalódott nem lehetett, hiszen a márciusi ob-hez képest cirka tíz, a tegnapi előfutamhoz képest hét másodpercet gyorsult.

– Csak a hajrában vettem észre Jegorovát, és bosszankodtam is magamban, hogy miért nem hamarabb – nyilatkozta Késely Ajna. – Próbáltam harcolni az utolsó métereken, ennyi volt bennem, viszont Jegorova kihozta belőlem ezt az időt. Ha ő nincs, ennél rosszabb lehetett volna, innen is köszönöm neki, hogy húzott. Nem vagyok csalódott, munkából jöttünk az Eb-re, és most már rápihenhetek a fő számomra, a négyszáz méterre.

nagyon odatette magát a középdöntőben Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nemcsak döntőket úsztak ma este, férfi 100 gyorson és 200 pillangón egyaránt két-két magyar ugrott vízbe a középdöntőkben. Előbbi számban Németh Nándor, aki a délelőtti előfutam után még a rosszullétére panaszkodott, féltávnál még a hetedik helyen fordult, de aztán óriási hajrával a negyedik helyen jutott be a holnapi fináléba, méghozzá megjavítva az egyéni legjobbját (48,02). A másik magyar, Szabó Szebasztián 48,87-et repesztett, amivel nem került be a döntőbe.

Nagy érdeklődéssel figyeltük a 200 pillangó középdöntőjét is, amelyben a 2018-as Eb-n a szám arany- és ezüstérmese, illetve Kenderesi Tamás indult. A márciusi ob-n a világ valaha volt második legjobb idejét úszó Milák ötvennél magabiztosan vezetett, de aztán kellemetlen meglepetés volt kialakulóban, ugyanis Federico Burdisso féltávnál elé került. Az utolsó ötvenen azonban az olaszt egyik oldalról Milák, a másikról Kenderesi fogta satuba, s végül mindketten megelőzték őt, Kenderesi (1:54,37) pedig még Milákot (1:54,72) is. A lényeg, hogy a két magyar az első két helyen jutott be a holnapi döntőbe.

– Nem értem az úszást még mindig – értékelt Kenderesi. – Húsz éve csinálom, de még mindig meg tud lepni. Át kellett gondolnom a dolgokat az előfutam után. Nem esett olyan jól az úszás, de a részidők nem voltak rosszak, csak az utolsó ötven méteren nem tudtam úgy jönni, ahogy kellett volna. Lehet, hogy a zenéket is máshogy kell válogatnom, mert reggel Kis Grófót hallgattam, de most komolyabbat tettem be, és sikerült felspannolnom magam.

Európa-bajnokság, a keddi döntők győztesei és magyar helyezettjei:

Női 800 méter gyors: 1. Simona Quadarella (olasz, 8:20,23), 4. Késely Ajna (8:27,31). Férfi 100 mell: 1. Adam Peaty (brit, 57,66). Női 100 pillangó: 1. Anna Ntountounaki (görög, 57,37) és Maria Wattel (francia, 57,37). Férfi 50 hát: 1. Kliment Kolsenyikov (orosz, 23,80). Női 50 gyors: 1. Ranomi Kromowidjojo (holland, 23,97). Mix 4x200 gyorsváltó: 1. Nagy-Britannia (7:26,67), 6. Magyarország (7:36,42).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.