A nyolcaddöntő a testvéreké, a folytatás biztosan nem

Thorgan Hazard góljával Belgium negyeddöntőbe jutott a labdarúgó Európa-bajnokságon. Bátyja, Eden is a kezdőcsapat tagja volt, a család mégsem ünnepelhet felhőtlenül.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 11:29
Eden és Thorgan Hazard
Sevilla, 2021. június 27. A belga Thorgan Hazard, miután megszerezte csapata elsõ gólját a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Belgium-Portugália mérkõzésén Sevillában 2021. június 27-én. MTI/EPA/LUSA/Hugo Delgado Fotó: Hugo Delgado Forrás: MTI/EPA/LUSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thorgan Hazard a megszokottnál védekezőbb feladatot kapott a Portugália elleni Eb-nyolcaddöntőben Roberto Martínez szövetségi kapitánytól. Ez azonban nem akadályozta meg a huszonnyolc esztendős játékost abban, hogy a meccs egyetlen góljának szerzője, ezáltal a találkozó legjobbja legyen.

A belga válogatott egyik legnagyobb sztárja hosszú évek óta a Hazard fivérek legidősebbje, Eden volt. Öt éve – mi ne emlékeznénk? – ő volt a belgák nyolcaddöntős meccsének legjobbja, Magyarország ellen. Akkor azonban a negyeddöntőben, Wales ellen váratlan véget ért Hazard és Belgium csillogása.

Thorgan már Bundesliga-játékos (Mönchengladbach) volt 2016-ban, mégsem került be az Eb-keretbe, csak a tornát követő ősszel kezdett stabil kerettaggá válni a belga válogatottban, de még a 2018-as, történelmi belga bronzéremmel zárult világbajnokságon is csak epizódszerep jutott neki.

Mostanra viszont fordult a kocka a családban: a Real Madridba szerződésével elindult a lejtőn, Thorgan viszont – immár a Dortmund labdarúgójaként – jelentős szerepet tölt be a válogatottban, az első két csoportmeccsen kezdett, a továbbjutás bebiztosítása után pihent csak, a harmadik körben. Eden viszont csak csere volt az első két találkozón.

A Portugália elleni nyolcaddöntőben viszont elérkezett a család nagy napja: Eden és Thorgan együtt voltak a kezdőcsapat tagjai, nagy tornán először. Sajnos könnyen meglehet, hogy utoljára is, legalábbis a belgák kapusa, Thibaut Courtois szerint az idősebbik fivér számára véget ért az Európa-bajnokság a nyolcaddöntő hajrájában elszenvedett izomsérülése miatt.

Úgy tűnik tehát, hogy az Hazard család a folytatásban már csak Thorganért szoríthat, akinek nem csak a báty kiesése miatt lehet még fontosabb a játéka. Portugália ellen le kellett cserélni a Manchester City középpályását, Kevin de Bruyne-t is, aki az első félidőben kapott csúnya rúgást a bokájára. De Bruyne a BL-döntőn összeszedett sérülése miatt a belgák Oroszország elleni nyitányát kihagyta, utána viszont a dánok ellen remek teljesítménnyel tért vissza. Az ő esetében egyelőre senki nem zárta ki a további Eb-szereplést, de nagy kérdés, milyen állapotban lesz a július 2-i, Olaszország elleni negyeddöntőre.

...

Kövesse az Európa-bajnokságot ITT!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.