Beleremegnek-e Héraklész oszlopai a spanyol–olasz csatába?

Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci. Együttesen 70 év, 217 válogatottság tapasztalata az olasz labdarúgó-válogatott védelmében. Talán már mindketten túl vannak pályafutásuk zenitjén, de a mai napig nélkülözhetetlenek, nem is kérdés, hogy ott lesznek a Squadra Azzura kezdőtizenegyében a Spanyolország elleni Európa-bajnoki elődöntőben. A folytatás azonban képlékeny, a 2022-es világbajnokság egyszerre van távol és közel.

N. M.
2021. 07. 06. 15:51
European Football Championship - Belgium - Italy
Leonardo Bonucci (balra) és Giorgio Chiellini az alapzata Roberto Mancini csapatának Fotó: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Héraklész oszlopai. A görög mitológiában ez a neve a Gibraltári-szorosnak. A nevét valószínűleg Gibraltár, illetve az afrikai oldalon Cueta szikláiról kapta. A jelenben az olasz sajtóban az olasz labdarúgó-válogatott védelmének meghatározó duója, Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini jellemzésére is használatos. Mert ugyanolyan magabiztosan, tántoríthatatlanul és idők felett állóan őrködnek a Squadra Azzura kapuja előtt, mint a két szikla Európa, a Földközi-tenger bejárata előtt.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy Chiellini és Bonucci már ott volt a 2006-os, világbajnok csapatban is. Ami előbbit illeti, ez majdnem igaz. 2004 novemberében debütált a nemzeti csapatban. A világbajnoki keretbe azonban még nem fért be, a németországi vb-n Cannavaro és Nesta dirigálta az olasz védelmet. Méghozzá kiválóan. Amire egyrészt a világbajnoki cím, másrészt az Aranylabda a bizonyíték, ami abban az évben Cannavaro érdemelt ki.

Részben ez az oka annak, hogy a két veterán a mai napig kitart. Igazán nagy sikerben a válogatottal ugyanis még nem volt részük. A 2012-es Európa-bajnokság döntőjében Olaszország éppen Spanyolországtól szenvedett váratlanul megalázó, 4-0-s vereséget. A világbajnokságokon még ennyi sem jutott, Itália a 2018-as tornára ki sem jutott. Chiellini és Bonucci akkor el is köszönhetett volna a válogatottól, amelyet Roberto Mancini alaposan megreformált. Leszámítva a védelmet. A két tapasztalt játékosról ő sem akar lemondani.

Leonardo Bonucci (balra) és Giorgio Chiellini az alapzata Roberto Mancini csapatának
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Pedig Chiellininek ma már legalább annyi kínnal jár a futball, mint örömmel. 2019-ben térdszalag-szakadást szenvedett, amiből nagy nehezen felépült, de a mögöttünk hagyott idényben is sokat bajlódott sérüléssel, a bajnokságban például csak 25 mérkőzésen szerepelt. A csoportkör második fordulójában, a Svájc elleni mérkőzésen ismét meghúzódott, de persze Mancini hallani sem akart arról, hogy lemondjon róla, s a Belgium elleni negyeddöntőben már ismét ott volt a pályán.

Chiellini és Bonucci tökéletesen kiegészíti egymást, s nemcsak a válogatottban, hanem a Juventusban is. Előbbi akkor sem hagyta el a klubot, amikor száműzték a másodosztályba, utóbbi 2017–18-ban tett egy év kitérőt a Milanba. Bonucci amolyan „tanár” a védelemben, nem is annyira a látványos szereléseivel, hanem a milliméterre pontos indításaival tűnik ki. Chiellini végzi el a piszkos munkát, a hosszú lábaival vert helyzetből is képes tisztán, szabályosan szerelni.

Az „ikreknek” van persze hasonló tulajdonságuk is: mindketten kiválóan fejelnek, ennek köszönhetően Chiellini nyolc, Bonucci pedig hét gólt szerzett a válogatottban. Utóbbi ruganyosságban Cristiano Ronaldóval is felveszi a versenyt. (Apropó, ikrek. Chiellini a valóságban is egy ikerpár egyik testvéreként jött a világra.) Abban is hasonlítanak egymásra, hogy mindketten hosszú ideje házasok, Chiellininek két lánya, Bonuccinak két fia és egy lánya van. (Amikor 2017-ben a kisebbik fia betegeskedett és életmentő műtéten esett át, Bonucci kis híján felhagyott a futballal, emiatt igazolt átmenetileg a Milanhoz.)

Chielliniről elsőre nem is sejtenénk, hogy a marcona külső mennyire érzelmes és intelligens embert takar. Üzleti vonalon egyetemi diplomája van, és éppen a negyeddöntőben megsérült Leonardo Spinazzola jellemezte ekképpen: „Karizmatikus figura, aki a nehéz pillanatokban is megvéd.”

– Az Európa-bajnokság az utolsó nagy torna a pályafutásom során – mondta Chiellini az Eb előtt. Később úgy pontosított: valószínűleg az utolsó.

Ki ne tudná: egy év múlva máris világbajnokságot rendeznek, ami még beleférhet a két veterán karrierjébe. Árulkodó körülmény mindenesetre, hogy Chiellini meghosszabbította a nyáron lejárt szerződését a Juventusszal, Bonucci kontraktusa pedig eleve 2024-ig érvényes.

Szóval, reméljük, a két legenda nem ma este, a Spanyolország elleni elődöntőben lép pályára utoljára együtt az olasz válogatottban. S még csak nem is vasárnap, a döntőben, ha a sors úgy hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.