A Fradiban hokizott, koponyáját törte, most ő az új Michelisz

Tassi Attila a magyar autósport nagy ígérete, ő léphet a 2019-ben túraautó-világbajnok Michelisz Norbert örökébe. Abból a szempontból már most ő az új Michelisz, hogy két hete második magyarként nyert futamot a WTCR-ben. Immáron a bajnokság egyik esélyesévé előrelépve várja a hétvégi fordulót. Gyerekként a városligeti műjégpályán hokiban fedezték fel, később egy BMX-balesetben betörte a koponyáját, de 22 évesen autóversenyzőként érkezett meg a világ élvonalába.

2021. 07. 09. 18:28
AUTO - WTCR 2021 - RACE OF PORTUGAL
Tassi Attila (hun), ALL-INKL.DE Munnich Motorsport, Honda Civic Type R TCR (FK8), portrait celebrating his victory during the 2021 FIA WTCR Race of Portugal, 2nd round of the 2021 FIA World Touring Car Cup, on the Circuito do Estoril, from June 26 to 27, 2021 in Estoril, Portugal - Photo Xavi Bonilla / DPPI Fotó: Xavi Bonilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly sportértéke volt annak, hogy Tassi Attila a túraautó-világkupa (WTCR) legutóbbi versenyhétvégéjén futamgyőzelmet aratott Portugáliában.

Amióta debütált a bajnokság elődjének számító WTCC-ben, rendszeresen vannak magyar résztvevői a sorozatnak, összesen nyolcan jutottak el a túraautózás csúcsbajnokságába, ám közülük egyedül Michelisz tudott futamot nyerni két héttel ezelőttig. Aztán a Honda gyári pilótájaként induló Tassi Attila lett a második.

Tassi Attila az első WTCR-győzelme után járó trófeával. Fotó: Paulo Maria/DPPI

Ezzel a 22 éves magyar két forduló után a korábbi F1-dobogós Tiago Monteirót is felvonultató Honda legjobbjaként, a bajnokság második helyéről várja a spanyolországi versenyhétvégét, amelyet Aragónban rendeznek szombaton és vasárnap.

Kalandos úton jutott el Tassi Attila odáig, hogy autóversenyző lett. Az első sportága a jégkorong volt, a Ferencváros utánpótláscsapatában eltöltött hét év alatt a kilences mezszám volt az övé. Ehhez azóta is ragaszkodik, a WTCR-ben ez a rajtszáma.

– Anyuval kimentünk a műjégpályára, ahol odajött hozzánk egy edző – árulta el kérdésünkre Tassi Attila. – Érdeklődött, lenne-e kedvem jégkorongozni, mert jól korcsolyáztam. Ötéves voltam akkor, és persze, hogy mentem, lelkes voltam, de egyben túl fiatal ahhoz, hogy eldöntsem, tényleg ezt akarom csinálni.

A kilences megmaradt a hokiból. Fotó: Paulo Maria/DPPI

Centert játszott, külföldi tornákra járt a Fradival, csapatkapitány is lehetett. Egy idő után azonban rájött, hogy nem a hoki az ő sportága. – Kezdtem ráunni, és az autóversenyzés már jobban érdekelt. Például Forma–1-et rendszeresen néztem, de hokimeccseket nem.

A fordulópontot egy BMX-baleset jelentette. – Hobbiból BMX-eztem barátokkal, és kimentünk egy épített pályára, ahol az egyik legnagyobb ugratóról rosszul értem földet. Az első kerekem beleállt a homokba leérkezéskor, a bicikli pedig velem együtt előre bukott. Pont a már keményebb részbe ütöttem be a fejem, néhány pillanatra elvesztettem az eszméletem, és arra riadtam fel, hogy a fülemből, orromból ömlik a vér; az agyvizem is szivárgott.

A műtétet megúszta, de egy hetet kórházban töltött, szigorú fekvést írtak elő neki, és miután felépült, már nem ment vissza jégkorongozni. Ebben az is szerepet játszott, hogy közben a családjával Abu-Dzabiban nyaralt, ahol kiderült, van érzéke a gokartozáshoz.

Michelisz Norbert gratulál neki az első győzelméhez. Fotó: Paulo Maria/DPPI

– Üzemelt a szállásunk közelében egy gokartpálya, ahol életemben először kipróbáltam magam. Kétfajta gokart volt, felnőtt- és gyerekméret. A felnőtthöz túl kicsi voltam, így maradt az alapvetően lassabb gyerekgokart. Ezzel is hetedik lettem a pálya all time toplistáján, csak felnőttgokarttal voltak gyorsabbak nálam. Mivel a szüleim látták rajtam, hogy mennyire szeretném ezt folytatni, a hazajövetelünk után két amatőr gokartbajnokságon is elindultam, és mindkettőt megnyertem.

Nem sokkal később, mindössze 12 évesen már a magyar Suzuki márkakupában indult felnőttek ellen. 2017-ben a 18. születésnapját az első nemzetközi futamgyőzelmével ünnepelte a TCR IS-ben a Hungaroringen, a M1RA-ban, amelyben Michelisz csapattársként segítette sikerhez a pályán.

Ma már nem szorul segítségre Tassi, aki az idei évtől ugyanúgy bajnokesélyesnek tekinthető a WTCR-ben, mint a két évvel ezelőtti bajnok, Michelisz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.