Marco Rossi megijedt, de aztán jó híreket kapott a légiósokról

Az Európa-bajnokság után újra kezdenek éledezni a kontinens bajnokságai. A topligákban is közeleg a rajt, másutt már több fordulót is lejátszottak, Észak-Amerikában pedig javában tartanak a küzdelmek, és a múlt hét végén szinte az összes válogatott magyar légiós pályára lépett. Az MLS-ben sikeresek a honfitársaink, Szoboszlai Dominik végre bemutatkozott tétmeccsen a Leipzigben, Nagy ádám távozni akar Bristolból – van mit összefoglalni a légiósokról összeállított körképünkben a közelgő világbajnoki selejtezők előtt.

2021. 08. 09. 10:31
Salloi Daniel
KANSAS CITY, KANSAS - APRIL 23: Antonio Carlos #25 of Orlando City slide-tackles Daniel Salloi #20 of Sporting Kansas City during the Major League Soccer game at Children's Mercy Park on April 23, 2021 in Kansas City, Kansas. Jamie Squire/Getty Images/AFP (Photo by JAMIE SQUIRE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: JAMIE SQUIRE Forrás: Europress_AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jönnek az angolok – már csak egy hónap van hátra a világbajoki selejtezőig az Európa-bajnokság ezüstérmese ellen. szövetségi kapitány hamarosan kihirdeti a keretét, amelyről már elmondta, nagy meglepetések, illetve változások nem lesznek benne, elsősorban azokra támaszkodik a továbbiakban is, akik a nyári kontinenstornán szerepeltek a csapatban.

Egy új nevet azért elárult: ha nem jön közbe semmi, akkor Sallói Dánielnek küld meghívót Kansasba. Az észak-amerikai profi ligában, az MLS-ben már tíz gólnál tartó magyar támadó valóban remek formában futballozik, és egymás után érik az elismerések Marco Rossi figyelmén túl is, többször is beválasztották a forduló válogatottjába, a legutóbb bekerült a hét csapatába, és egyedüli kansasiként ott lehet augusztus 25-én Los Angelesben az MLS All-star mérkőzésén a kiválasztott huszonnyolc játékos között.

 

 

A Kansas City a hét végén a Colorado Rapids vendége volt, és 0-0-t játszott Sallói Dániel nélkül. Nem sérült, csupán a csapat háromnaponta lép pályára, és érzett némi izomfáradtságot, ezért Vermes Péter vezetőedzővel egyeztetve óvatosságból kihagyta ezt a találkozót. A hírek szerint a hiánya Marco Rossit is megijesztette, azonnal érdeklődött is, hogy mi történt, de megnyugodva tehette le a telefont.

Az MLS-nél maradva említést kíván a liga két másik magyarja is, hiszen várhatóan ők is tagjai lesznek a válogatott keretének. A múlt héten Sallói Dániel mellett is helyet kapott a hét csapatában, miután a Philadelphia Union tagjaként előbb gólpasszt adott, majd tizenegyesből megszerezte az első gólját a tengerentúlon. A csapata magyar idő szerint hétfőn hajnalban a New England Revolution stadionjában lépett pályára, 2-1-re kikapott, a magyar középpályás csereként a 77. percben lépett pályára.

A harmadik magyar, Schön Szabolcs komoly részt vállalt abból, hogy csapata, az FC Dallas a saját szurkolói előtt 2-0-ra legyőzte az Austin FC-t. Az első félidőben nem esett gól, az 50. percben viszont Schön jól gurított vissza Ryan Hollingshead elé, aki 14 méterről ki is lőtte a jobb alsó sarkot. Szűk negyedóra múlva egy labdaszerzést követően a magyar futballista a tizenhatos bal oldalától ismét laposan játszott középre, s ezúttal Jesús Ferreira lőtt a 11-esponttól a jobb alsóba. A legutóbbi négy meccsén ezzel négy gólpassznál járó Schönt a 72. percben cserélte le edzője, és a lefújás után kiderült, a két assziszt elég volt számára, hogy a mérkőzés legjobbjának válasszák.

Hazatérve Európába a legfontosabb magyar vonatkozású hír az, hogy szombaton tétmeccsen bemutatkozott az RB Leipzigben. Többször megírtuk már, hogy a magyar futball jelenlegi legnagyobb ígérete tavaly decemberben került Lipcsébe, de makacs sérülése miatt a tavasszal nem léphetett pályára az új csapatában, de most erre is sor került. Ráadásul Szoboszlai góllal tette emlékezetessé a debütálását, a Sandhausen elleni Német Kupa-mérkőzésen a 78. percben állt be, és három perc múlva ő állította be a 4-0-s végeredményt. Másnap, tehát vasárnap a Leipzig a Viktoria Berlin ellen 2×30 perces edzőmeccset játszott, és Szoboszlai ezen végig a pályán volt.

 

Fotó: Europress/AFP

 

– Nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy nyolc hónap után ismét tétmeccset játszottam, a gól ehhez képest csak bónusz – mondta a Nemzeti Sportnak Szoboszlai Dominik. – De akárcsak a sérülésem, már a hétvégi gólom is a múlt, már az első fordulóra, a Mainz elleni meccsre összpontosítunk. A fizikumom és az állóképességem nagyjából olyan, mint a sérülés előtti időszakban, a korábbi formámat pedig akkor tudom visszaszerezni, ha minél többször pályára lépek. Bízom benne, hogy a Mainz ellen is segíthetek a csapatnak. Ami a hétköznapokat illeti, remek közegbe kerültem, Jesse Marsch vezetőedzőt pedig jól ismerem Salzburgból, nem sokat változott tavaly december óta. A pozícióm a felállástól is függ, de vélhetően ugyanaz lesz a szerepem, mint Salzburgban. A célok? A bajnokságban szeretnénk az első négyben végezni, saját magamtól pedig – ha megkapom a lehetőséget – gólokat és gólpasszokat várok.

A Sandhausen elleni kupameccsen egyébként a lipcseiek másik két magyarja, és végig a pályán volt, és az utóbbi fejelte a csapat első gólját. A Bundesliga többi magyarja is érdekelt volt a hét végén a Német Kupában. A Mainzban 72 percet kapott, és az együttese nagyon megizzadt a továbbjutásért a negyedik vonalban vitézkedő Elversberg otthonában. A rendes játékidő végén 1-1 állt az eredményjelzőn, a hosszabbítás után 2-2, következtek a tizenegyesek, és a Mainz ebben 8-7-re nyert. A Freiburg a harmadik ligás Würzburger Kicker vendégeként vívta ki a továbbjutást, a 74. percben állt be, Novothny Soma pedig nem szerepelt a Bochum keretében.

 

 

A válogatott szempontjából is nagyon fontos fejlemény, hogy közölte a Bristol City vezetőivel, hogy szeretné elhagyni a klubot. A csapat nélküle játszott 1-1-et az angol másodosztály rajtján a Blackpoollal, Nigel Pearson menedzsert a meccs után kérdezték is a magyar válogatott középpályás hiányáról, mire ő ezt felelte:

– Nagy Ádám jól van, de jelezte a távozási szándékát, és fontos, hogy olyan játékosok lépjenek pályára, akik itt akarnak lenni.

Nagy Ádám szerződése egyébként jövőre jár le Bristolban, a klub Nigel Pearson szerint még nem kapott érte ajánlatot. A futballista 2019 augusztusában kétmillió euró körüli összegért igazolt a Bolognától a Bristol Cityhez, azóta 61 tétmérkőzésen három gólt szerzett, és négy gólpasszt adott.

A horvát bajnokság már a negyedik fordulójánál jár, az NK Osijek idegenben győzte le 2-1-re Hrvatski Dragovoljac együttesét, Kleinheisler László a 64. percben állt be az eszéki csapatba. A Hajduk Split is idegenben nyert, a Goricát múlta felül 3-1-re úgy, hogy végig Lovrencsics Gergő volt a jobbhátvédje. A szlovák bajnokság harmadik fordulójában a DAC  1-0-ra kikapott Nagyszombaton a Sered vendégeként, a dunaszerdahelyi csapatban végigjátszotta a találkozót. Egy alkalommal kihagyhatatlannak tűnő helyzetbe hozta az egyik csapattársát, ám ő hibázott, így a magyar középpályás még csak gólpasszal sem vigasztalódhatott.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.