Grillparti után ismét megégetnék a Ferencvárost

Kisvárda–Ferencváros rangadó a labdarúgó NB I-ben. Néhány éve a kabaréban is fel lehetett volna lépni ezzel a poénnal, ma viszont ez a rideg valóság. S a címvédő zöld-fehérek még csak nem is legyinthetnek szánakozva, éles meccsre van kilátás a keleki végeken. Felettébb beszédes, hogy a hazaiak edzője, João Janeiro önbizalomtól duzzadva, a vendégek mestere, Peter Stöger viszont felettébb visszafogottan nyilatkozott a találkozó előtt.

N. M.
2021. 11. 07. 8:40
null
20210828 Kisvárda Mezőkövesd labdarúgás Nemzeti Sport Török Attila Fotó: Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha a Ferencváros a magyar Porto, akkor a Kisvárda Portugáliában melyik csapatnak felel meg?

– A Moreirensének. Az is egy kisvárosi klub.

– A Moreirense meg tudná verni zsinórban kétszer a Portót?

– Kizárt dolog.

– És a Kisvárda a Ferencvárost?

– Meg. Akár háromszor is.

Így kezdődik a Kisvárda honlapján olvasható, a találkozó felvezetéseként a csapat portugál vezteőedzőjével készített interjú.

Felettébb árulkodó. Lépjünk túl azon, hogy már portugál sztárcsapathoz hasonlítják, akkor a Fradinak sokkal inkább a szintén zöld-fehér Sporting Lisszabon a rokona, nem a Porto, de a következtetés érthető.

Janeiro mester duzzad az önbizalamtól, amire minden oka megvan. A Kisvárda, ne feledjük, rögtön a bajnokság első fordulójában 2-1-re győzött az FTC vendégeként, egy hete 5-0-ra kiütötte a ZTE-t, tehát nem csupán listavezetőként, hanem jó formában készült a rangadóra.

(Időközben – majd kiderül, hogy csupán átmenetileg-e – a Puskás állt a tabella élére azzal, hogy szombaton 2-1-re nyert az Újpest ellen.)

João Janeiro persze nem csupán Lúdas Matyi módjára verné meg háromszor a Fradit, hanem mert a csaptok háromszor találkoznak egymással a bajnokságban, tehát elméletileg a csapata a címvédőt is legyőzheti háromszor.

Az erős kezdés után a portugál mester aztán visszavett, s megadta a tiszteletet a bajnoki rekordernek.

– Persze, ez nem ilyen egyszerű. A futballban éppen az a gyönyörű, hogy háromféle eredmény születhet egy mérkőzésen, akkor is, amikor Dávidok és Góliátok találkoznak egymással. Nem kérdés, ebben a szereposztásban mi vagyunk a Dávid, hiszen a mezőny egyik legkisebb költségvetésű klubjaként találkozunk a legtehetősebbel – folytatta Janeiro, majd hozzátette: – Az természetes, hogy a média úgymond felkapta a mérkőzést, és a Ferencváros miatt felfokozott a várakozás. Tudjuk, a Fradi elleni nagyon nehéz mérkőzés lesz, de a heti ritmusunk ugyanolyan volt, mint máskor. A szezon során a játékosok már megmutatták, hogy mire képesek, értelemszerűen mindenki játszani akar, és a Fradi ellen is bebizonyítani ugyanazt.

Persze azért akadt különleges program ráhangolásban, miként arról Dombó Dávid, a hazaiak kapusa beszélt az NSO-nak.

– Együtt maradt a keretünk, és nagyon jó a csapatszellem. A napokban szóba került, hogy közösen grillezünk, kikapcsolódunk, dumálunk egy jót. Átéltem már ilyesmit, és nem meglepő, ha valakinek nem jó az időpont, másnak épp nincs kedve, a harmadik a családjával töltené az időt – nálunk viszont azonnal mindenki igent mondott az ötletre, ott voltak a feleségek, menyasszonyok, nekem ez a hozzáállás is azt mutatja, egységesek vagyunk a pályán és azon kívül is.

Grillparti... Majd kiderül, a Kisvárdán előre „ettek-e” a medve bőrére, vagy azt gyakorolták, hogyan tudnák ismét megégetni a Ferencvárost. 

Aztán Dombó Dávid sem kertelt, kimondta, szeretnék megverni a a Fradit.

– A tabellaállás ellenére azt mondom, a Fradi az esélyes, mi nyugodtan játszhatunk. Igaz, a városban már megszólítanak az emberek: ugye elkapjuk a Fradit? Most olvastam, hogy minden jegy elfogyott, nagy a várakozás, még sincs vesztenivalónk, nem érezzük, hogy nyomás vagy győzelmi kényszer alatt kellene pályára lépnünk. Nagyon tiszteljük a Ferencvárost, tudjuk, a klub mit jelent a magyar labdarúgásban, most is tele a kerete kiemelkedő kvalitású játékosokkal, de nyilvánvaló, hogy szeretnénk megnyerni a mérkőzést.

Úgy van, ahogy a kapus mondja, minden jegy már napokkal korábban elkelt, külön figyelmeztették a drukkereket, hogy jegy nélkül senki se keljen útra. Ma bizony kár, hogy csupán 3000 néző a Várkerti Stadion kapacitása.

A Ferencváros sokkal visszafogottabban készült, ami érthető. A csapat újabb fájó kudarcot szenvedett az Európa-ligában, a Celtic elleni 3-2-es vereség után a szurkolók kifütyülték a kedvenceiket, Peter Stöger vezetőedzőt pedig távozásra szólították fel. A tréner nem kíván lemondani, de a jövőjét, a sorsát nyilván alapvetően befolyásolja a kisvárdai meccs. 

Két hét szünet következik a bajnokságban. Ha nyer a Fradi, akkor lehet egy szusszanni, ha viszont kikap, akkor ugyanez az idő akár arra is alkalmas, hogy a vezetők új vezetőedző után nézzenek.

– A Kisvárda nem érdemtelenül vezeti jelenleg a bajnokságot, függetlenül attól, hogy egy meccsel többet játszott, mint mi. Erős, fegyelmezett csapat benyomását keltette már a júliusi összecsapásunkon is, azóta pedig csak jobbá vált. Szívvel, lélekkel kell majd játszanunk, emellett százszázalékos koncentrációra lesz szükségünk, hogy jó eredményt érjünk el. Azt gondolom, hogy a győzelem nagyon jót tenne az önbizalmunknak, de ehhez mindenkinek hibátlan teljesítményt kell nyújtania a pályán. Meglesznek a helyzeteink a gólszerzésre, de hátul vigyáznunk kell a hazai kontrákra – Peter Stöger óvatosan nyilatkozott a Fradi honlapjának a találkozó előtt.

NB I, 12. forduló:

Péntek

MTK–Gyirmót 0-3 (0-1), Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1545 néző, jv.: Pillók. Gólszerző: Szegi (41.), Simon A. (58.), Csonka (74.)

Szombat

Mezőkövesd–Paks 2-1 (1-0), Mezőkövesd, 1245 néző, jv.: Antal. Gólszerző: Drazsics (18.), Jurina (73.), illetve Sajbán (44.)

Debrecen–Bp. Honvéd 5-3 (1-3), Debrecen, Nagyerdei Stadion, 3170 néző, jv.: Karakó: Gólszerző: Dzsudzsák (11-esből 35.), Ugrai (55.), Dzsudzsák (58.), Deslandes (67.), Németh (69.), illetve Lukics (11-esből 24.), Bőle (28., 45.)

Puskás Akadémia–Újpest 2-0 (0-0), Felcsút, Pancho Aréna, 1034 néző, jv.: Berke. Gólszerző: Baluta (49.), Kozák (11-esből 89.)

Vasárnap

Kisvárda–Ferencváros 15.30 (M4 Sport)

Mol Fehérvár–Zalaegerszeg 17.30 (M4 Sport)

Borítókép: João Janeiro, a Kisvárda vezetőedzője (Fotó: Kisvárda FC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.