Fél körrel a leintés előtt előzte meg Hamiltont, Verstappen a bajnok!

Elképesztő izgalmakat követően Max Verstappen nyerte meg az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjat, ezzel egyúttal a világbajnoki címet is, s megfosztotta Lewis Hamiltont attól, hogy egyeduralkodó, nyolcszoros vb-győztes legyen a Formula–1-ben.

2021. 12. 12. 16:03
Formula One Grand Prix of Abu Dhabi
epa09638464 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Red Bull Racing celebrates after winning the 2021 Formula One Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 12 December 2021. EPA/KAMRAN JEBREILI / POOL Fotó: KAMRAN JEBREILI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő módon meggyőző fölénnyel, majdnem négy tizeddel nyerte meg (Red Bull) a szombati időmérőt, megelőzve fő riválisát, az Abu-Dzabiba ugyanannyi ponttal megérkezett Lewis Hamiltont (Mercedes). Utóbbi ugyanakkor stratégiai előnyben volt a riválisához képest, mivel a holland pilótának egy elfékezés miatt a lágy gumikon kellett elrajtolnia, míg a hétszeres világbajnok a közepeseken indult. Mögöttük Lando Norris (McLaren), Sergio Pérez (Red Bull), Carlos Sainz (Ferrari) és Valtteri Bottas (Mercedes) sorakozott fel a rajtrácsra.

Verstappen legutóbb Szaúd-Arábiában nem jeleskedett a startnál, – a versenymegszakítások miatti – három rajtból két alkalommal pozíciókat bukott el. Ezúttal sem volt másképp: Hamilton azonnal elhúzott mellette, miközben Pérez felzárkózott a harmadik helyre.

A holland pilóta néhány kanyar után megpróbálta visszaszerezni az elveszített helyét: megelőzte a brit riválisát, ám közben leszorította őt a pályáról, aki így a bukótéren keresztülvágva újra átvette a vezetést.

A Red Bull szombati tempóelőnyéből vasárnapra semmi sem maradt: Hamilton folyamatosan húzott el az élen, a 13. körre már öt másodperccel vezetett a másik bajnokaspiráns előtt. A bikáknál a 14. körben untak rá az eseménytelen és eredménytelen „sétakocsikázásra”, és kihívták Verstappent a bokszutcába, azonban a 24 éves pilóta hátránya ekkor már túl nagy volt Hamiltonnal szemben, így elévágásra nem volt esély. Már csak azért sem, mert a következő körben a címvédő is kihajtott a bokszba.

Pérez vette át a vezetést, akit azzal bíztak meg a Red Bull vezetői, hogy tartsa fel a címvédőt. A mexikói komolyan vette a feladatát, s rendkívül kopott abroncsain elképesztő csatára kényszerítette Hamiltont: kétszer oda-vissza előzték egymást, két körön keresztül csatáztak, ami Verstappen malmára hajtotta a vizet. Hamilton visszavette az első helyet, de Pérez felhozta a csapattársát egy másodpercre a Mercedes világbajnoka mögé (a huszadik körben öt másodpercet hozott a brit versenyzőn a holland). Verstappen hálás volt:

„Checo (Sergio Pérez – a szerk.) egy legenda!” 

– kiáltotta a rádióban.

A 27. körben egy másik legendára, az utolsó futamát teljesítő Kimi Räikkönenre hárult a figyelem, akinek nem túl dicső módon, a bokszban ért véget a pályafutása. A finn világbajnok Alfa Romeójában a fékek felmondták a szolgálatot, aminek következtében az autója orrával így eltalálta a falat. A kocsija ugyan nem tört össze, de a veterán pilótának nem volt esélye a folytatásra.

Hamilton közben folyamatosan növelte az előnyét az élen, azonban egy pillanatra megállhatott benne az ütő. George Russell (Williams), valamint Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) is kiesett, és a pálya szélén parkolták le a járművüket. A takarítás időszakában a brit szerencséjére a safety car fizikai valójában nem hajtott a pályára, "mindössze" virtuális biztonsági autós szakasz következett. Az éllovas Hamilton nem hajtott ki, mivel a csapata úgy döntött, hogy egy kerékcserével csinálja végig a futamot, a Red Bull más stratégián volt: előbb Verstappen, majd Pérez is új abroncsokat kapott.

Tizennégy másodperces hátrányt kellett ezután ledolgoznia a hollandnak, ami lehetetlen küldetésnek tűnt. Tíz kör alatt mindössze hármat sikerült letudni belőle. Ám a hollandnak szerencséje volt: Nicholas Latifi (Williams) beleállt a falba, és az 54. körben beküldték a biztonsági autót: Hamilton előnye lenullázódott, ráadásul a csapata nem egyezett bele, hogy kimenjen a bokszba. Verstappen viszont cserélt, így friss, lágy gumikon várhatta az újraindítást. A Mercedesnél azzal számoltak, hogy már nem indítják újra a versenyt, hiszen már csak öt kör volt hátra, miközben bőven volt törmelék a pályán. Nem lett igazuk, az utolsó körre elengedték a pilótákat, s Verstappen fél körrel a leintés előtt megelőzte Hamiltont, a rajt után először az élre állt, és már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. 

A holland letaszította a hétszeres világbajnokot a trónról, amelyen négy éve ült: Max Verstappen személyében új királya van a száguldó cirkusznak! 

A konstruktőrök között ugyanakkor ismét a Mercedes győzött, zsinórban nyolcadszor.

Fotó: EPA/Kamran Jebreili

Péreznek az 56. körben technikai problémája akadt, ami miatt nem fejezte be a futamot, így Carlos Sainz (Ferrari) ölébe hullott a harmadik dobogós hely. Cunoda Juki (Alpha Tauri), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Valtteri Bottas (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Fernando Alonso (Alpine), Esteban Ocon (Alpine) és Charles Leclerc (Ferrari) futottak még be pontszerző helyen.

Végeredmény, Abu-Dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi (58 kör, 306,183 km, a pontszerzők):

 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:30:17.345 óra

 2. (brit, Mercedes) 2.256 másodperc hátrány

 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 5.173 mp h.

 4. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 5.692 mp h.

 5. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 6.531 mp h.

 6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 7.463 mp h.

 7. Lando Norris (brit, McLaren) 59.200 mp h.

 8. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:01.708 perc h.

 9. Esteban Ocon (francia, Alpine) 1:04.026 p h.

10. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:06.057 p h.

leggyorsabb kör: 1:26.103 perc, Verstappen (39. kör)

 

A világbajnokság végeredménye:

  versenyzők:

 1. Verstappen 395,5 pont

 2. Hamilton 387,5

 3. Bottas 226

 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 190

 5. Sainz 164,5

 6. Norris 160

 7. Leclerc 159

 8. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 115

 9. Gasly 110

10. Alonso 81

11. Ocon 74

12. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 43

13. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 34

14. Cunoda 32

15. George Russell (brit, Williams) 16

16. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 10

17. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 7

18. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 3

19. Mick Schumacher (német, Haas) 0

20. Robert Kubica (lengyel, Alfa Romeo) 0

21. Nyikita Mazepin (orosz, Haas) 0

 

csapatok:

 1. Mercedes 613,5 pont

 2. Red Bull 585,5

 3. Ferrari 323,5

 4. McLaren 275

 5. Alpine 155

 6. Alpha Tauri 142

 7. Aston Martin 77

 8. Williams 23

 9. Alfa Romeo 13

10. Haas 0

Borítókép: Max Verstappen az időmérőt követően (Fotó: EPA/Kamran Jebreili)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.