Száznál is többen számoltak be Turi György módszereiről

Lezárult a Turi György ügyét vizsgáló bizottság munkája. A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) által felállított testület szerint egyértelműen megállapítható, hogy a szakember edzésmódszereiben jelen volt a testi fenyítés, szexuális jellegű bántalmazásra vagy zaklatásra viszont nem talált bizonyítékot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 10. 13:28
Turi György
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Turi György ügyében azután indított vizsgálatot a MÚSZ, hogy az elmúlt hetekben Turi több korábbi tanítványa, köztük az idén visszavonult klasszis, Cseh László, úgy nyilatkozott a magyar sajtóban, hogy a tréner lelki terrort alkalmazott az edzések során, és fizikailag is bántalmazta az úszókat.

A szövetség által felállított testület – melynek elnöke Ugrin Tamás ügyvéd, tagjai pedig Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, kommunikációs szakértő, Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke – több mint száz embert hallgatott meg, pénteken pedig sajtótájékoztatón számolt be a vizsgálat eredményéről.

A bizottság megállapította, hogy a 80-as, 90-es években számos esetben, a kétezres évektől elszórtabban volt jelen Turi György edzésmódszereiben a testi fenyítés, ugyanakkor utóbbi időszakban is nem megengedhető hangnemben és módon kommunikált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg, amelyet a mai napig nem tudtak feldolgozni. Fizikai bántalmazásokból származó sérülésekről egyetlen nyilatkozó sem számolt be, a szülőknek nem szóltak, vagy ha igen, azok nem látták szükségesnek a beavatkozást a tréner nevelési módszereibe. A Turival szemben felmerült szexuális jellegű bántalmazás vagy zaklatás ugyanakkor kétséget kizáró bizonyíték híján a bizottság jelentése szerint nem állapítható meg.

A nőkkel kapcsolatban gyakori volt a versenyzők súlyproblémájának emlegetése, ez gyakran bulimiás tünetekhez vezetett. Több esetben arról számoltak be a tanúk, hogy az esetleges rossz eredményeket Turi György személyes sértésnek vette, és ilyenkor segítség helyett inkább nem állt szóba versenyzőivel, akiket manipulált és gyakran egymás ellen fordított.

A bizottság ugyanakkor megjegyezte, hogy a sérelmet szenvedett sportolók közül is volt, aki azt nyilatkozta, hogy Turi segítette őket pénzzel, utazással és különböző szívességekkel. Több esetben is a sportolók szülő-gyerek viszonyt emlegettek vele kapcsolatban.

Turi György korábbi nyilatkozatában a fenti bántalmazásokat nagyrészt elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől.

A bizottság javaslatai alapján a jövőben szigorítanák az edzői licenc megszerzését, illetve annak megtartását, az áldozatoknak pedig az átélt trauma feldolgozásának elősegítésére ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanak. A MÚSZ továbbá közreműködik abban, hogy az edzők rendszeres továbbképzésben részesüljenek a bántalmazásmentes pedagógiai módszerekről, és lehetőségük legyen a jó gyakorlatok megismerésére, megosztására. A MÚSZ létrehoz egy olyan online platformot, amely lehetővé teszi, hogy a sportolók, az edzők és a szülők évente egyszer, egyszerű kérdőíves formában értékelhessék a munkát, pozitív vagy negatív élményeiket egyaránt. Mindemellett a szervezet nemzetközi mintára fair play-díjat alapít a legemberségesebb edzőknek, a sportolók véleménye alapján.

Újságírói kérdésre Wladár Sándor MÚSZ-elnök azt mondta Turi György jövőjével kapcsolatban, hogy a szakembernek a szervezetben betöltött tisztségeiről lemondott, amit az elnökség elfogadott. Az edző korábbi tetteit elítélik, de további munkájáról a Kőbánya SC dönt.

A klub korábban közölte: lefolytatta a Turi György elleni vizsgálatot, ez alapján pedig nem vonta meg a bizalmat a klub úszószakosztályának a vezetőjétől. A Kőbánya SC jelezte, a szakember élvezi az egyesület elnökségének, az edzői kollektívának, a versenyzőknek és a gyermeküket a KSC-be úszni hozó szülőknek a bizalmát.

Borítókép: Turi György (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.