Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombat 10 órára hívta össze az elnökválasztó közgyűlését a budai Larus Rendezvényközpontba. Nem született meglepetés, a két jelölt közül a várakozásoknak megfelelően Gyulay Zsoltot választotta meg a MOB tagsága új elnöknek, akinek a mandátuma február elsejétől lép életbe, így a jövő héten kezdődő téli olimpián már ő képviselheti a magyar versenyzők érdekeit Pekingben.

2022. 01. 29. 11:04
null
Budapest 20220128 Gyulay Zsolt foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napirendi pontja volt a MOB szombati közgyűlésének: 1. Döntés az olimpiai eseményekre történő nevezés és akkreditáció minimumkövetelményeinek módosításáról, 2. Elnökválasztás. Az első napirendi pont módosításait gyorsan megszavazták, majd rátértek a közgyűlés nagy érdeklődést kiváltó szakaszára, az új elnök megválasztására.

Mint ismert, a MOB regnáló elnöke, a 2017-ben megválasztott Kulcsár Krisztián a tavaly december 30-i közgyűlésen, a saját maga által kezdeményezett bizalmi szavazáson nem kapta meg a támogatói többséget, ezért január 31-i hatállyal lemondott. Emiatt került sor az elnökválasztó közgyűlésre.

Két jelentkező volt a tisztségre: az 57 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakos Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Kajak-Kenu Szövetség delegáltjaként, illetve a 46 éves, kétszeres olimpikon vitorlázó, jelenleg ügyvédként dolgozó Hajdu Balázs, akit a Magyar Vitorlásszövetség jelölt.

Első lépésben a határozatképességet állapították meg – az 58 tag közül ehhez legalább 29-nek kellett regisztrálnia–, amely nem forgott veszélyben, 48 szavazatra jogosult tag volt jelen. A hiányzók között volt koronavírus-fertőzése miatt az olimpiai bajnok úszó, NOB-tag Gyurta Dániel.

A két elnökjelölt beszéde következett. Előbb Gyulay Zsolt szólalt fel, aki elmondta, önvizsgálatot tartott, alkalmas-e a feladatra, felidézte, hogy az élete nagy részét az olimpiai eszme határozta meg, röviden felsorolta sportpályafutása eredményeit, majd megjegyezte, ez még nem jogosíthatja fel az olimpia család vezetésére.

– A visszavonulásom óta, az elmúlt huszonhat évben dolgoztam szakosztálynál, szövetségnél, bizottságban. Ez a szentháromság, mindennek az alapja, egyik sem létezik a másik nélkül, mindegyikbe beleláttam – érvelt Gyulay Zsolt. – A sportágak tudják, mit szeretnének elérni, de az érdekérvényesítő képesség az utóbbi időben meggyengült, és ezt szeretném határozottan megerősíteni. 

Soha nem leszünk utazási iroda, nem degradálhatjuk erre a szerepre a MOB-ot, mi vagyunk a szakmai központ. Újra helyre kell állnia a rendnek, hogy a MOB közgyűlése legyen a sport parlamentje.

Hajdu Balázs az elmúlt hetek személyes egyeztetései miatt mondott köszönetet a szövetségek képviselőinek, majd így fogalmazott: – A MOB-nak a kikezdhetetlen és hiteles szakmaiságot kell képviselnie. A nagy szavakon túlmenően ennek konkrét eszközökkel kell megvalósulnia. A világ hat legrégebbi nemzeti olimpiai bizottságához hűen példát kell mutatnunk, értéket kell teremtenünk. 

Ezek után a választás titkos szavazással zajlott, a győztesnek a közgyűlésen jelenlévő MOB-tagok több mint a felének „igen” szavazatát kellett megszereznie, tehát jelen esetben minimum 25-öt.

Érvénytelen szavazat nélkül Gyulay Zsolt 34 szavazatot kapott, Hajdu Balázs 14-et, vastaps fogadta az új elnököt: Gyulay Zsoltot.

Az elnöki mandátum 2022. február 1-jétől a 2024-es tisztújító közgyűlés napjáig tart. Mindez azt jelenti, hogy a frissen megválasztott elnök rögtön nagy feladat előtt áll, hiszen február negyedikén, jövő pénteken kezdődik Pekingben a téli olimpia, amelyen Gyulay Zsolt már a helyszínen képviselheti a magyar sportolók érdekeit, különös tekintettel a több számban is éremeséllyel jégre lépő rövid pályás gyorskorcsolyázóinkét.

Borítókép: Gyulay Zsolt, a MOB új elnöke (Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.