Szoboszlai Dominik és Szalai Attila ára az egekbe szökött

Átlépte az tízmilliárd forintos határt Szoboszlai Dominik piaci értéke. Nemcsak az RB Leipzig középpályása drágult a labdarúgók piaci értékeinek év végi, év eleji frissítésével, hanem Szalai Attila is. Ugyanakkor olyan magyar válogatottak is vannak, akik veszítettek az értékükből.

2022. 01. 06. 9:17
FBL-GER-BUNDESLIGA-LEIPZIG-DORTMUND Fotó: Europress/AFP/RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mértékadónak tartott Transfermarkt.de december végén és január elején több magyar válogatott labdarúgó piaci értékét is módosította . A változtatások legnagyobb nyertese volt, aki négymillió eurót drágult, miután január 4-én a korábbi 11 millióról 15 millióra változott a becsült ára.

Mint ismert, a Fenerbahçe magyar válogatott védője iránt tavaly ősz óta élénk az érdeklődés európai topcsapatok részéről. Egy darabig Törökországban és Angliában is cikkeztek arról, hogy a Bajnokok Ligája címvédője, a Chelsea akarja leigazolni Szalait, ám az Atlético Madrid és a Napoli is figyelte a 23 éves játékost a hírek szerint.

Ugyancsak sajtóhírek szerint a Fenerbahçe legalább húszmillió eurót szeretne kapni Szalaiért, akinek az értéke egy éves viszonylatban hihetetlenül megugrott. Tavaly januárban még csak 800 ezer euró szerepelt a neve mellett a Transfermarkt adatbázisában, amelyben ma több mint 18-szor annyit ér.

Szalai Attila nagy értéke a Fenerbahcénak Fotó: EPA/Erdem Sahin

Hárommillió euróval nőtt értéke is, így a legdrágább magyar labdarúgó immáron nem 25, hanem 28 millió euróval szerepel a listán. A válogatott alapembere ezzel átszámítva immáron több mint tízmilliárd forintos labdarúgónak vallhatja magát.

Szoboszlait 2020 decemberében 20 millió euróért szerződtette az RB Leipzig, amelyben azonban több mint fél évig nem léphetett pályára egy elhúzódó sérülés miatt. A 21 éves középpályás a jelenlegi idényben mutatkozott be a német csapatban, és az ősszel rendszeres játéklehetőséghez jutott.

A Bundesligában elért három góljával és négy gólpasszával a lipcsei keret legjobbjai közé tartozik, alighanem ennek köszönhető, hogy tovább nőtt az értéke.

A magyar válogatott tagjai közül Sallói Dániel értéke emelkedett még jelentősen a közelmúltban, de az Egyesült Államokban tavaly 30 bajnokin 16 góllal záró szélsőt még novemberben értékelték fel hárommillióról 7,5 millió euróra.

A jó hírek mellett rosszak is érkeztek, a legutóbbi értékfrissítéseknek ugyanis (16-ról 14 millió), (13-ról 11 millió) és (16-ról 12 millió) és áldozatául esett. Előbbi kettő esetében természetes folyamatról van szó, ugyanis a lipcsei védelem oszlopa 29, kapusa pedig 31 éves már, ebben a korban pedig a legtöbb labdarúgó értéke csökkenni kezd.

Sallai esetében másról van szó, a 24 éves szélső hullámvölgybe került az elmúlt ősszel a Freiburgban. Azelőtt stabil kezdő volt a Bundesliga-klubban, amelyet gólokkal és gólpasszokkal segített, ebben az idényben azonban eddig keveset játszott, a legtöbbször csereként tíz-húsz percek jutottak neki. Az árcsökkenés nála ezzel lehet összefüggésben.

FRISSÍTÉS (11:23): Korábban azt írtuk, hogy Szoboszlai Dominik értéke átszámítva egymilliárd forint lett, amely valójában természetesen tízmilliárd. A hibáért elnézést kérünk.

Borítókép: Szoboszlai Dominik (Fotó: Europress/AFP/Ronny Hartmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.