A döntő hőse számára családi és hitbeli ügy a sport

A harmadik generációs NFL-játékos, Cooper Kupp volt az idény és az azt lezáró Super Bowl hőse. A huszonnyolc éves elkapó teljesítette azt, ami édesapjának és nagyapjának nem jött össze a ligában: bajnoki aranygyűrűt nyert, ráadásul a döntő legjobbjának is megválasztották. S mindezt úgy érte el, hogy nem a trófeák, hanem az Istenbe vetett hite lebegett a szeme előtt.

2022. 02. 15. 7:17
Cooper Kupp
Super Bowl LVI - Los Angeles Rams v Cincinnati Bengals
INGLEWOOD, CALIFORNIA - FEBRUARY 13: Cooper Kupp #10 of the Los Angeles Rams celebrates after Super Bowl LVI at SoFi Stadium on February 13, 2022 in Inglewood, California. The Los Angeles Rams defeated the Cincinnati Bengals 23-20. Rob Carr/Getty Images/AFP (Photo by Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cooper Kupp nagyapja, Jake Kupp támadófalemberként tizenkét idényt húzott le a ligában, rendre bekerült a New Orleans Saints történetének álomcsapatába, de abban az időszakban játszott az együttesben, amikor a Saints hírből sem ismerte a rájátszást. Craig Kupp, a következő generáció képviselője irányítóként került be a profi amerikaifutball-ligába, de soha nem tudott kezdő pozíciót kiharcolni magának, és éppen azelőtt távozott a Dallas Cowboystól, hogy Amerika csapata négy év alatt három bajnoki címet nyert.

Viszont otthon sokat dobálta a tojáslabdát a kis Coopernek – talán nem véletlen, hogy a fiából elkapó lett.

2017-ben a Kupp család mindössze a harmadik lett az NFL-ben, amelynek három generációjából is draftolt a liga – igaz, a Matthews klán verhetetlennek tűnik ezen a téren, az idősebb Clay Matthewsnak két fia és négy unokája is NFL-játékos lett.

A 2017-es játékosbörzén Cooper Kupp a hatvankilencedik választással kelt el, az elkapók közül is hat játékost előbb választottak ki, noha a poszt korábbi szupersztárja, Steve Smith őt tartotta legjobbnak az újonc elkapók közül. A Los Angeles Rams Kupp második idényében eljutott a Super Bowlba, de az elkapónak a szezon közepén elszakadt a keresztszalagja, nélküle pedig a csapat egyetlen touchdownt sem ért el a New England Patriots ellen elveszített döntőben.

Felépülése után Kupp még jobb formában tért vissza, 2019-ben már a csapat első számú célpontja volt. Jared Goff nagyon jó barátja lett az évek során, de a 2021-es idényre új irányító, Matthew Stafford érkezett Los Angelesbe. Az összhangról árulkodnak a számok: az alapszakaszban Kupp 145 elkapásból 1947 yardot és 16 touchdownt ért el, előbbi két kategóriában a ligatörténelem második legjobb mutatóját hozta, és mindössze a negyedik elkapó lett, aki egy idényen belül mind a három mutató alapján a legjobb elkapó volt – éppen az őt már korán dicsérő Steve Smith-t (2005) követte a sorban.

Cooper Kupp a döntőben is parádézott (Fotó: Getty Images via AFP/Andy Lyons)

Kuppot az alapszakasz alapján megválasztották az év támadójátékosának, de nem állt le a rájátszásban sem: mind a négy meccsén szerzett hatpontost, a főcsoportdöntőn és a Super Bowlon kettőt is, utóbbin ráadásul a meccset eldöntő touchdown-elkapás is az övé volt.

Nem véletlen, hogy őt választották meg a döntő legjobbjának (MVP), bár ő úgy nyilatkozott, hogy nem érdemli meg az elismerést. Talán azért is kereste a szavakat a díjátadón, mert legtöbb játékostársával ellentétben nem minden nap a Super Bowl-győzelem és az MVP-trófea lebegett a szeme előtt.

– Nem tűztem ki magam elé nagy célokat, amelyeket mindenáron el akarok élni. Ehelyett mindennap azzal az elhatározással kelek fel, hogy azokhoz a képességekhez méltó módon teljesítsek a futballpályán és a magánéletemben is, amelyeket Istentől kaptam. Őt akarom dicsőíteni azzal, hogy a tőlem telhető legjobb futballista, férj és apa akarok lenni –fogalmazott a döntő előtti hagyományos médianapon Cooper Kupp.

Üdítő hozzáállás abban a ligában, amely gyakran sztárjai botrányaival kerül a hírekbe.

Az elkapó felesége, Anna Super Bowl-ünnepléshez fűzött közösségimédia-bejegyzése is rímel a férje által elmondottakra: 

Köszönöm Istennek ezeket a pillanatokat. Olyan szezonért imádkoztunk, amely dicsőíti a Megváltónkat, Jézus Krisztust.

S ahogy apja és nagyapja is meghatározó volt Cooper Kupp pályaválasztásában, az elkapó szerint felesége szerepét sem lehet elhanyagolni:

Kétség sem férhet hozzá, Anna nélkül nem lennék itt. Talán az NFL-ben sem.

Cooper és Anna egy középiskolai atlétikaversenyen ismerkedtek meg, és a modern korban sokakat megleptek, amikor összeházasodtak: Cooper 22, Anna 21 éves volt. Az egyetemi évek alatt Anna erőnléti edzéseket végzett és meccsfelvételeket is nézett élete párjával, valamint dolgozott, hogy Cooper a futballkarrierjére koncentrálhasson.

Közös a siker (Fotó: Getty Images via AFP/Andy Lyons)

– Tudtuk, hogy a szüleink kisegítettek volna minket, de házaspárként önállók akartunk lenni, magunkról akartunk gondoskodni – hangsúlyozza Cooper Kupp. Az elkapó NFL-fizetésével ezzel már aligha lesz gond, de nem csak pénzügyileg érte meg a befektetés.

Cooper Kupp személyében az NFL-rajongók számára adott egy olyan példakép, akire nem csak a pályán mutatott teljesítménye okán nézhetnek fel. S az elkapó a pályán együtt ünnepelhette a sikert két kisfiával is.

Ne legyünk meglepve, ha húsz év múlva négygenerációssá válik a Kupp család NFL-históriája.

Borítókép: Cooper Kupp családja körében ünnepelhetett (Fotó: Getty Images via AFP/Rob Carr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.