A rendőröket és a misszionáriusokat is képviseli a klub-vb-n

Csütörtökön kezdetét veszi Abu-Dzabiban a klubvilágbajnokság: a 17.30-kor kezdődő nyitómeccsen az amatőr játékosokból álló tahiti AS Pirae és az arab emírségekbeli al-Dzsazira csap össze. A tornának biztosan új győztese lesz idén, a legnagyobb esélyes az Európát képviselő Chelsea.

2022. 02. 03. 6:14
AS Pirae Tahiti klub-világbajnokság labdarúgás Fotó: Facebook/As. Pirae Football
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 2005 óta rendezi meg évente a klubvilágbajnokságot, amelyen valamennyi kontinentális szövetség legjobb csapata lehetőséget kap, igaz, a győztesek sorában csak dél-amerikai és – többségében – európai egyesületeket találunk.

Az óceániai szövetség (OFC) kvótájának sorsa bizonytalan volt az idei torna előtt, ugyanis a térségben a koronavírus-járvány miatt 2020 márciusa óta nem rendeztek Bajnokok Ligája-mérkőzést. Az OFC először az új-zélandi Auckland Citynek adta a lehetőséget, ám az együttes a tavalyi torna után az idei klub-vb-től is visszalépett. 2021-ben már nem tudott új csapatot küldeni Katarba az OFC, idén viszont lesz beugró: a tahiti AS Pirae.

Tahiti Franciaországhoz tartozó csendes-óceáni sziget, amely 2024-ben az olimpiai hullámlovas versenyeknek ad otthont. Labdarúgásban két U20-as vb-részvétel (hat mérkőzés, nulla pont, 0-35-ös gólkülönbség) mellett a 2013-as Konföderációs-kupa-indulás volt eddig a csúcs: a brazíliai tornán Nigéria ellen a gólszerzés is összejött a tahiti válogatottnak. Homokon sokkal jobban megy a játék, strandlabdarúgásban Tahiti kétszeres vb-ezüstérmes.

A hagyományos futball klubvilágbajnokságán az óceániai képviselő 2015 óta kivétel nélkül az utolsó, hetedik helyen zárt, és nem várható ennél több az AS Piraétól sem, amely teljes mértékben amatőr játékosokból áll. A FIFA honlapján egyikük, Rooarii Tinirauarii volt a főszereplő, aki civilben rendőr.

– Minden második héten esti műszakban dolgozom, ilyenkor nem tudok a csapattal edzeni, úgyhogy egyénileg kell gyakorolnom – árulta el a támadó, aki tartott tőle, hogy munkája miatt lemarad a klub-vb-ről. A tahiti rendőrkapitány azonban elengedte, hozzátéve: úgy szerepeljen, hogy a teljes rendőrséget képviseli Abu-Dzabiban. A játékos hasonló bátorítást kapott korábbi afrikai munkatársaitól is, ugyanis az előző évtized végén két évig misszionáriusként dolgozott Togóban.

Gyermekként Tinirauarii arról álmodozott, hogy hőse, a brazil Ronaldo nyomába lépve profi labdarúgó lesz. Bár ez nem jött össze, idén csapattársaival együtt kaphat egy kis kóstolót a futballsztárok életéből.

– Euforikus érzés, hogy olyan sztárokkal együtt szereplünk a résztvevők listáján, mint Kanté, vagy Lukaku.

A Chelsea ellen persze aligha játszik majd a tahiti csapat, hiszen a Pirae számára már ma véget érhet a torna, amennyiben a papírformának megfelelően kikap a rendező Arab Emírségeket képviselő al-Dzsazirától, míg az európai BL-győztes csak jövő héten, az elődöntőben csatlakozik a mezőnyhöz. Az angol csapat a torna fő esélyese, ugyanakkor éppen a Chelsea volt a legutóbbi európai szereplő, amely 2012-ben lemaradt a trófeáról. Az indulók között így nincs korábbi győztes, a brazil Palmeirasnak szintén az ezüstérem az eddigi legjobb eredménye. A mezőny tagja még a szaúd-arábiai Al-Hilal, az egyiptomi Al-Ahli és a mexikói Monterrey.

Hogy a jelenlegi, hétcsapatos lebonyolításban rendeznek-e még az idei verseny után klub-vb-t, az kérdéses. A FIFA eredetileg már tavaly átállt volna a nagyobb szabású, huszonnégy csapatos tornára, ám ezeket a terveket a koronavírus-járvány egyelőre meghiúsította. A Pirae ebből a szempontból is a pandémiának köszönheti a lehetőséget, a létszámnövelés ellenére ugyanis az új rendszerben az OFC-nek már nem lesz garantált kvótája a mezőnyben.

Borítókép: a tahiti csapat nagyszerű körülmények közé csöppent (Fotó: Facebook/As. Pirae Football)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.