„Amikor felkeltem, éreztem, hogy olimpiai bajnok leszek” + videó

Hatalmas magyar siker a pekingi téli olimpián: Liu Shaoang megnyerte a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét, ami Magyarország második aranyérme a téli ötkarikás játékokon. S az első egyéni aranyunk, mert négy éve a férfiváltónk nyert; Liu Shaoang abban is benne volt.

Magyar Nemzet
2022. 02. 13. 14:46
LIU Shaoang
Peking 2022 – Gyorskorcsolya - Liu Shaoang olimpiai bajnok 500 méteren Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerintem a reakcióimból még nem látszik, hogy mit értem el, min mentem keresztül, és nem tudom, hogy ez az egész igazából mikor fog „leesni”. Azt tudtam, hogy ez egy borzasztóan hosszú nap lesz, de amikor felkeltem, éreztem, hogy ma olimpiai bajnok leszek. Remélem, hogy ez a siker a mi kis országunknak egy olyanfajta élményt tudott okozni, amit sose felejtünk el. S remélem, hogy ez az élmény kicsit összehozta azokat az embereket, akik nekünk szurkoltak, akik végig velünk voltak – nyilatkozta Liu Shaoang az M4 Sport kamerája előtt.

Az FTC 23 éves gyorskorcsolyázója a döntőben remekül kapta el a megismételt rajtot, parádés tempóban rótta a köröket, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert, így végül történelmi sikert ért el.

– Nagyon sokáig vártam a szerencsére, mert minden eléggé balszerencsésen indult, kezdve azzal, hogy még otthon elkaptam a koronavírust, és emiatt nem tudtam kiutazni a csapattal. Akkor nagyon furán éreztem magamat, és nem tudtam, hogy hova fog mindez vezetni. Itt a verseny 1000 méteren sem jött össze, aztán 1500-on sem. Ezután arra jutottam, hogy nem fogok várni a szerencsére, nekem magamnak kell megszereznem ezt az érmet, meg kell küzdenem érte – mondta versenyzőnk.

Azt azért tegyük hozzá, hogy Liu Shaoang Pekingben a vegyes váltóval bronzérmet szerzett, majd 1000 és 1500 méteren is ott volt a döntőben. 1000-en ugyancsak bronzérmes lett, a negyedik helyről azért lépett előre a harmadikra, mert a célvonalon elsőként áthaladó bátyját, Liu Shaolin Sándort kizárták. Liu Shaoang ezután 1500-on a negyedik helyen végzett.

– Ma nagyon nyugodt voltam az első futamtól kezdve, „éreztem” ezt az egész napot. Mindazt a sok-sok tapasztalatot, ami bennem van, fel tudtam használni. Amit négy évvel ezelőtt elhibáztam, azt mind át tudtam gondolni, és úgy tudtam odaállni a futamokhoz, hogy teljesen nyugodt vagyok, nem izgulok, és tudom, hogy meg fogom csinálni. Sanyival egyelőre nem nagyon volt időm beszélni, úgyhogy remélem, vár rám a csapat a faluban, és nagyot ünneplünk – mondta Liu Shaoang, a szavaival utalva arra, hogy a 2018-as phjongcshangi olimpián 500, 1000 és 1500 méteren is kizárták. Így ugyan váltóban olimpiai bajnok lett, akkor nem tudott felhőtlenül örülni.

Most megteheti.

A döntő:

Férfi 500 méter:

1. Liu Shaoang (Magyarország) 40,338 másodperc

2. Konsztantyin Ivlijev (Orosz Olimpiai Bizottság) 40,431

3. Steven Dubois (Kanada) 40,669

Liu Shaolin Sándor (Magyarország) és Krueger John-Henry (Magyarország) a negyeddöntőben búcsúzott.

Borítókép: Liu Shaoang útban az olimpiai arany felé (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.