„Marco Rossi ezt biztosan nem a saját zsebéből fizeti”

Köves Gábor öt év után távozott a magyar Davis-kupa csapat kapitányi posztjáról, miután nem hosszabbított vele szerződést a Magyar Teniszszövetség (MTSZ). Köves a kapitányi időszak eredményeire jó szívvel emlékezik, az MTSZ eljárását azokhoz méltatlannak érzi.

Magyar Nemzet
2022. 02. 10. 11:58
KÖVES Gábor;
Torino, 2021. november 27. Köves Gábor szövetségi kapitány Piros Zsombor és az ausztrál John Millman összecsapásán a tenisz Davis-kupa torinói döntőjében, a D csoport első fordulójának Magyarország-Ausztrália mérkőzésén 2021. november 27-én. Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a magyar férfi teniszválogatott szerepelhetett a Davis-kupa tavalyi világdöntőjében, az új kiírásban már nem az eddigi szövetségi kapitány, Köves Gábor, hanem Fucsovics Márton edzője, Nagy Zoltán irányítja a nemzeti csapatot. Az MTSZ szakmai igazgatója, Sávolt Attila szerint a poszt jutalomnak tekinthető.

Nem ért egyet ezzel a megközelítéssel Köves Gábor, aki az Eurosport podcastjában nyilatkozott a kialakult helyzetről.

– Nem etikus, ha egy játékos edzője a szövetségi kapitány, ezért is mondott le a posztról az elődöm, Kuhárszky Zoltán, amikor Valkusz Máté edzője lett. Hivatalosan csak a világdöntő két hetére volt szerződésem, de előtte is figyeltem a játékosok formáját, s ilyenkor nem a szövetség fizette az utazásokat. Nem nagy összegekről van szó, de furcsa volt.

Nem hiszem, hogy a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi saját zsebéből fizeti az utazást, amikor feltérképezi az ellenfelet vagy megnézi a játékosait.

– fogalmazott Köves.

A korábbi szövetségi kapitány vezetésével a csapat 2017-ben Oroszország legyőzésével jutott be a világcsoportba, majd 2020-ban Belgium ellen harcolta ki a világdöntős részvételt. Igaz, utóbbira a pandémia miatt végül csak 2021 végén került sor, s Torinóba Köves Gábor már úgy utazott el, hogy tudta, ez lesz az utolsó feladata a válogatott élén.

– Az új szakmai vezetés egyik első intézkedése volt, hogy megszüntették a másodedzőm, Kisgyörgy Gergely szerződését, és nekem is jelezték, hogy a kapitányok általában három-négy évig dolgozhatnak ebben a pozícióban. Emelt fővel távozhatok, kétszer jutottunk el a legjobbak közé, mégsem merült fel, hogy akár társadalmi munkában vállalnám-e a továbbiakban is a pozíciót. Az sem változtatott volna a helyzetemen, ha megnyerjük az egyik meccset, amihez közel jártunk.

Köves Gábor úgy érzi, sokat segített Piros Zsombornak (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco)

A szövetség részéről nyilatkozó Sávolt Attila Jim Courier szavaira hivatkozva leszögezte, hogy a kapitány attól jó, ha jó játékosai vannak, Köves szerint ennél összetettebb a kérdés.

– Vannak olyan játékosok, akiknek minimális taktikai utasításra van igénye mérkőzést közben, Fucsovics Mártont például olykor kifejezetten zavarja, ha túl sokat beszélnek hozzá. Másoknak ez sokkal inkább fontos, úgy érzem, hogy Balázs Attilának, Piros Zsombornak és a párosnak sokat tudtam segíteni a kispadon – mondta Köves.

A magyar válogatott március 4-én és 5-én Ausztráliában lép pályára, a párharc győztese részt vehet az idei világdöntőn. A magyar keretben Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Marozsán Fábián, Valkusz Máté és Fajta Péter kapott helyet, az ausztrálok az Alex de Minaur, Alexei Popyrin, Thanasi Kokkinakis, Luke Saville, John Peers ötössel készülnek.

Borítókép: Köves Gábor a Davis-kupa világdöntőjén (Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.