Őrült, ötgólos meccsen győzte le a Bayern München Gulácsiékat

Nagy tempót, rengeteg helyzetet és öt gólt hozott a Bundesliga 21. fordulójának legnagyobb szombati rangadója: az éllovas Bayern München 3-2-re győzte le a három magyart bevető RB Leipziget. Fejműtétje után visszatért a pályára Szalai Ádám a Mainzban, Sallai Roland gólját elvette a VAR a Freiburgban, Schäfer András debütálására még várni kell az Union Berlinben.

Magyar Nemzet
2022. 02. 05. 20:31
FC Bayern Munich - RB Leipzig
05 February 2022, Bavaria, Munich: Soccer: Bundesliga, FC Bayern München - RB Leipzig, Matchday 21 at Allianz Arena. Munich's Thomas Müller (r) scores against Leipzig goalkeeper Peter Gulacsi (M9 the1:0. Munich's Leroy Sane (l) cheers. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezer néző előtt kezdődött a Bundesliga legnagyobb rangadója szombaton a müncheni Allianz Arénában, ahol két magyar volt tagja a Leipzig kezdőjének, a kapus Gulácsi Péter és a védő Willi Orbán Szoboszlai Dominik a kispadra szorult.

Egymásnak estek a csapatok, és már a 13. percben gólt eredményezett a lüktető játék, megszerezte a vezetést a Bayern. Orbán hozta volna játékba Laimert, de Tolisso letámadott, belepiszkált a labdába, amely épp a magyar védő mögé kerülő Lewandowskihoz került, a lengyel lövését Gulácsi bravúrral védte, de a kipattanót Thomas Müller az üres kapuba lőtte – 1-0.

Lewandowski meglépett Orbán elől, baj lett belőle. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Folytatódott a nyílt sisakos támadójáték, a Leipzig is megdolgoztatta Manuel Neuer kapust, a Bayern pedig agresszívan letámadott, amivel rendre megzavarta a lipcsei labdakihozatalt. A 27. percben azonban a müncheniek vesztették el a labdát, az eséllyel pedig élt a Lipcse, amely gyors akciót vezetett, Laimer lövését még védte Neuer, de a kipattanóból André Silva megszerezte az egyenlítő találatot – 1-1.

Fél óra elteltével Gulácsi-bravúrok következtek, előbb Müller lövését védte bravúrral, majd Kingsley Coman lecsúszott beadásába kapott bele ujjheggyel, így hullott a kapufára a labda. 

A 36. percben mégis betalált a Bayern, Müller fejelt a kapuba, de a játékvezető visszavonta a találatot, mert Lewandowski szabálytalanul szerzett labdát előtte. A félidő előtt javított a lengyel csatár, aki a 44. percben Coman beadása után fejjel vette be Gulácsi  kapuját – 2-1. 

A szünetben Domenico Tedesco, a Leipzig vezetőedzője pályára küldte Szoboszlait Kevin Kampl helyén, és folytatódott az őrült tempó. Az 53. percben újra egyenlített a Leipzig, miután Laimer a labdaszerzése után gyönyörű passzt adott Nkunkunak, aki belőtte a ziccert – 2-2.

Csak néhány percig tartott a vendégek öröme, az 58. percben Gulácsi rossz passza után ugyanis Gnabry beadása úgy pattant meg Gvardiolon, hogy a horvátról Gulácsi kapujában kötött ki a labda – 3-2.

Ekkor még nem lehetett sejteni, hogy ezzel az öngóllal nyeri meg a meccset az éllovas Bayern, pedig így történt, noha helyzetekben az utolsó fél óra sem fukarkodott. Orbán és Gulácsi végigjátszották a találkozót, Szoboszlainak egy félidő jutott. Vereségével a Leipzig visszacsúszott a hetedik helyre.

A Bundesliga délutáni meccsein Szalai Ádám visszatért a pályára a fejműtétje után. 

A magyar válogatott csapatkapitányát decemberben operálták meg, azóta először került be a Mainz meccskeretébe. A 87. percben csereként pályára is lépett Szalai a volt klubja, a Hoffenheim ellen, addigra azonban már kialakult a 2-0-s végeredmény. Győzelmével a Mainz egy pontra megközelítette a nyolcadik Hoffenheimet, s a tizedik helyen áll.

Ugyancsak csereként, de csaknem főszerep jutott Sallai Rolandnak a Freiburgban. A magyar szélső a félidőben állt be a Kölnben 1-0-s hátrányban lévő csapatába, és szinte egyből szót kért: az 50. percben Sallai kilőtte a bal alsót, ám videózás után les miatt elvették a találatát. Ezzel ki is kapott az ötödik helyezett Freiburg, nem változott ugyanis az eredmény.

Volt esély rá, hogy a DAC-tól januárban az Union Berlinhez szerződő Schäfer András debütálhat a Bundesligában, de ez nem valósult meg, a sérüléssel küszködő középpályás még nem került be a keretbe az Augsburg otthonában, ahol 2-0-s vereséget szenvedett az Union. A berliniek így is maradtak a negyedik helyen.

Borítókép: Gulácsi Péter vetődik a Bayern elleni meccsen (Fotó: DPA/Sven Hoppe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.