Törölték az Orosz Nagydíjat, Mazepin állása veszélyben

A Bajnokok Ligája döntője után újabb sportesemény rendezésétől esik el a háborús helyzet miatt Oroszország: a Formula–1 vezetősége úgy döntött, nem tartják meg a szeptemberben esedékes futamot Szocsiban. Emellett a Haas istálló is megvált az orosz jelképektől, amelyek idáig megjelentek az autón, sőt az is elképzelhető, hogy orosz pilótájuknak, Nyikita Mazepinnek is búcsút intenek.

Magyar Nemzet
2022. 02. 25. 14:15
null
Szocsi, 2021. szeptember 25. Néptelen a Szocsi Autodrom versenypálya, miután a kedveztõlen idõjárási körülmények, a reggel óta tartó folyamatos és szakadó esõ miatt törölték a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Orosz Nagydíjának harmadik szabadedzését 2021. szeptember 25-én. A futamot 26-án rendezik. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1-es csapatfőnökök és Stefano Domenicali vezérigazgató csütörtök este válságtanácskozást tartottak, ahol megvitatták, milyen lépéseket hozzanak az orosz–ukrán háború kitörése kapcsán. A sportág vezetőin nagy volt a nyomás, hogy a kialakult helyzet miatt töröljék a szeptember 25-én megrendezendő Orosz Nagydíjat. Pénteken ezért közleményt adtak ki, amelyben bejelentették, idén nem látogat el Szocsiba a mezőny.

A Formula–1-es világbajnokság világszerte sok országba látogat el abban a pozitív szellemben, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket és a nemzeteket. Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket, és reménykedünk benne, hogy a jelenlegi helyzet gyorsan és békés formában rendeződik. Csütörtök este a Formula–1, a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és az istállók megtárgyalták a helyzetet, és az érdekelt felek véleményének figyelembevételével arra jutottak, hogy a mostani körülmények között lehetetlen megrendezni az Orosz Nagydíjat.

Ezzel a szocsi versenypálya el is köszön a száguldó cirkusztól, ugyanis a 2022-es lett volna az utolsó futam, amit itt rendeznek, mivel a korábbi tervek szerint jövőre a Szentpétervár mellett található Igora Drive pálya adna otthont az Orosz Nagydíjnak.

A Haas megszabadult az orosz jelképektől

Az amerikai Haas istálló autóinak festésén előző idénybeli főszponzora, az Uralkali tiszteletére az orosz zászló színei köszöntek vissza, és az idei versenygépüket, a VF–22-t is ugyanezekkel a színekkel ruházták fel.

Ukrajna lerohanása miatt azonban úgy döntöttek, a jelenleg is zajló kollektív teszt utolsó napján megválnak az orosz jelképektől, és fehérre festik az autót. Így is tettek, a szponzor neve is eltűnt:

Günther Steiner a pénteki tesztelés délelőtti szakasza után nyilatkozott a sajtó képviselőinek:

– Amikor tegnap reggel felkeltem, és ránéztem a hírekre, akkor volt néhány keresetlen szavam, amelyeket inkább nem ismételnék meg – fogalmazott a csapatfőnök. – Ezután azonnal beszéltem Gene Haasszal (az istálló tulajdonosa – a szerk.), és felvettük a kapcsolatot a partnereinkkel, hogy döntést hozzunk. Láthatták, hogy rendkívül gyorsan reagáltunk, szóval képzelhetik, hogy mekkora volt az egyetértés köztünk. 

Csapatként a pillanatnyi szituációnak megfelelő helyes döntést hoztuk meg. Egyúttal mindenki számára egyértelmű jelzést adtunk 

– hangsúlyozta.

A csapatvezető azt is elárulta, a jövő héten megfontolják, folytassák-e együttműködésüket az Uralkalival. Hozzátette, bármi történjék is, az istálló pénzügyileg rendben van, a léte nincs veszélyben.

Elköszönnek Mazepintől?

A csapat egyik pilótájának állása viszont igen, elképzelhető, hogy az Uralkali igazgatójának fiától, Nyikita Mazepintől megválik a Haas. Ezt Steiner is elismerte, a 22 éves versenyző jövője az egyik kérdés, amelyet meg kell vitatniuk.

– Biztos vagyok benne, hogy őt is foglalkoztatja a helyzet, hiszen a hazájáról van szó. Majd meglátjuk, hogyan alakul a helyzet. Nem csak tőlünk függenek a dolgok.

Míg több versenyzőtársa csütörtökön amellett szólalt fel, hogy töröljék az Orosz Nagydíjat, Nyikita Mazepin akkor úgy nyilatkozott, szerinte megrendezik a futamot. – Én mindig azon a véleményen voltam, hogy a sportot függetleníteni kell a politikától.

Az orosz pilóta pénteken részt vett a tesztnap délelőtti szakaszán (délután csapattársa, Mick Schumacher vette át a helyét), majd az Instagram-oldalán a következő üzenetet osztotta meg:

Ez egy nehéz időszak mindenkinek, és nem én döntök arról, ki mit mond vagy mit cselekszik. Én azzal foglalkozom, amibe van beleszólásom, tehát keményen dolgozom, a legjobbamat nyújtom a Haas érdekében. Nagy köszönet jár nektek a megértésetekért és a támogatásotokért.

Borítókép: Szeptemberben is hasonlóan néptelen lesz a Szocsi Autodrom versenypálya (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.