Lefoglalták a vívóelnök orosz milliárdos 600 millió dolláros jachtját

Nagyon dühös a milliárdos Alisher Uszmanov, és felfüggesztette az elnöki tevékenységét a Nemzetközi Vívószövetségben (FIE). Az orosz üzletember 600 millió dollárt érő, 156 méter hosszú jachtját a német hatóságok lefoglalták a hamburgi kikötőben. A vívósportban azért nem állt meg az élet, a hét végén jön a párbajtőrözők egyik legrangosabb versenye, a budapesti Westend Grand Prix.

Magyar Nemzet
2022. 03. 03. 9:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alisher Uszmanov, a FIE vezetője a szövetség honlapján levelet tett közzé, ebben közölte, hogy felfüggeszti az elnöki tevékenységét. Ám a milliárdos nem csak erről szólt, éles hangon ment neki az Európai Uniónak.

Február 28-án az Európai Unió által hozott korlátozó intézkedések célpontja lettem. Úgy gondolom, hogy a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából áll, amelyek veszélyeztetik a becsületemet, a méltóságomat és az üzleti hírnevemet. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívószövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig 

– írta a 68 éves, orosz–üzbég kettős állampolgárságú milliárdos elnök, akinek a hozzávetőleg 600 millió dollárt érő, 156 méter hosszú jachtját a német hatóságok lefoglalták a hamburgi kikötőben. Mi tagadás, most a kisebb gondja is nagyobb annál, hogy mi lesz a vívósportban…

Alisher Uszmanov élvezi Vlagyimir Putyin bizalmát:  

 

Alisher Uszmanov 2008 óta a Nemzetközi Vívószövetség elnöke, és kétségkívül sokat tett azért, hogy Tokióban először tizenkét számban osszanak olimpiai érmeket vívásban.

A FIE eddig nem foglalt hivatalosan állást az orosz és fehérorosz sportolók kapcsán, ugyanakkor a hét végi budapesti párbajtőr Grand Prix-re, illetve az athéni női kard világkupára nem neveztek a két ország sportolói. Amint arról a Magyar Vívószövetség tájékoztatott, az már hivatalos, hogy a FIE törölte az eredetileg Szentpétervárra, illetve Moszkvába tervezett versenyeket, pontosabban ezeknek új helyszínt keres. Mint ismert, közvetlenül az ukrajnai orosz inváziót követően megkezdődő szocsi női párbajtőr világkupát félbeszakították. Az újvidéki junior Európa-bajnokságon az ukránok csökkentett létszámmal, de részt vettek, míg az oroszok kedden visszaléptek a további versenyektől, miután a csapatversenyeken nem álltak ki ellenük a nemzetek.

Nagy mezőnyök a BOK-csarnokban a Westend Grand Prix-n

A sportágban a versenyek a hét végén folytatódnak, s péntektől vasárnapig Budapesten kerül sor a párbajtőrvívás egyik legrangosabb viadalára, a Westend Grand Prix-ra. Ezen, ha a férfiak és a nők mezőnyét együtt nézzük, hatalmas, több mint ötszáz fős mezőnyről beszélhetünk. A világ valamennyi kontinenséről érkeznek klasszisok, ugyanakkor orosz, fehérorosz, ukrán, valamint kínai nem lesz az indulók között. Ezért nem láthatjuk a férfiaknál a világranglistát vezető ukrán Igor Reizlint sem. Viszont az élmezőnyből a rangsorban mögötte lévők szinte kivétel nélkül pástra lépnek a 2019-es világbajnokság emlékezetes helyszínén, a BOK-csarnokban. Így összejöhet többek között a tokiói olimpia döntőjének visszavágója, ugyanis az aranyérmes francia Romain Cannone, valamint az ezüstérmes a rangsor második és a harmadik helyezettje.

A Magyar Vívószövetség tájékoztatása szerint mellettük is számos világsztár lesz ott a férfiaknál, így az előző két ötkarikás játékok első helyezettje, a 2016-os, riói győztes koreai Park Szang Jung, valamint a 2012-es londoni bajnok venezuelai Ruben Limardo Gascon. De Budapestre érkeznek a „nemzeti hősként” ünnepelt tokiói bajnokcsapat japán tagjai is, akik országuk első olimpiai aranyát szerezték a sportágban. A női mezőnyből több nagy név hiányzik majd – a kínaiak távolmaradásával a regnáló olimpiai bajnok Szun Ji-ven is –, de itt is erős lesz a mezőny.

A magyar válogatott valamennyi tagja pástra lép, Siklósi Gergely mellett az ebben a szezonban már világkupa-döntőbe jutott Berta Dániel és Kun Anna, továbbá az újvidéki junior Európa-bajnokságról egyaránt aranyérmes, kedden és szerdán még versenyző Keszthelyi Zsombor, Muhari Eszter és Büki Lili is.

A Magyar Vívószövetség a verseny nagy létszáma miatt a selejtezőket zárt kapuk mellett rendezi meg pénteken és szombaton, a vasárnapi, 64-es főtáblákra és az esti döntőkre viszont várják az érdeklődőket, a belépés pedig ingyenes lesz a BOK-csarnokban.

A Westend Grand Prix programja:

Péntek, 8.30: férfi selejtezők a legjobb 64-ig.

Szombat, 9.30: női selejtezők a legjobb 32-ig.

Vasárnap, 8.30: férfi és női 64-es tábla. 18.00: elődöntők, döntők.

Borítókép: Alisher Uszmanov jachtja igazán impozáns (Forrás: Twitter/Bloomberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.